Χοροί και βραβεύσεις στο Καραγκούνικο Αντάμωμα

1500 ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2018 15:22

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά στη Θεσσαλία. Η πολιτισμική της διαχείριση», το οποίο συνδιοργάνωσαν η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και τον Δήμο Τρικκαίων, με την υποστήριξη του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Καλυβίων (ΕΛΟΚ) και το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλυβίων από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Εξήντα εκλεκτοί και διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και λαογράφοι, που συμμετείχαν στο Συνέδριο, κατάφεραν να αναδείξουν και να τονίσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στους Καραγκούνηδες, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα του ελληνισμού με συνεχή παρουσία στη Θεσσαλική Πεδιάδα από αρχαιοτάτων χρόνων και οι οποίοι έχουν τεράστια συμβολή στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας στην κοινωνία, στον πολιτισμό της και την οικονομία. Δεμένοι άρρηκτα με τη γη τους και πιστοί στις παραδόσεις τους οι Καραγκούνηδες προσπαθούν να κρατήσουν αυτά που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, κόντρα στο θόλωμα των ταυτοτήτων που επιχειρείται από διάφορα «κέντρα».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου τιμήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες για την προσφορά τους στις τέχνες, τον πολιτισμό και την επιστήμη. Την Πέμπτη, 1η μέρα του Συνεδρίου τιμήθηκε ο φιλέλληνας Μπρούνο Ελί, ιστορικός, επιγραφολόγος, επίτιμος διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Γαλλίας με σημαντικό ερευνητικό έργο στη Θεσσαλία για παραπάνω από πενήντα χρόνια. Την Παρασκευή τιμήθηκε ο πολυβραβευμένος Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-Συγγραφέας για τη συμβολή του στην ανάδειξη του πολιτισμού της Θεσσαλίας.

Το πλούσιο τετραήμερο των εκδηλώσεων έκλεισε με το 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα και τον τρανό χορό των 1500 περίπου χορευτών, που κατέκλυσαν το γήπεδο των Καλυβίων με τις πανέμορφες χρυσοποίκιλτες καραγκούνικες στολές τους.

Το επόμενο Αντάμωμα θα γίνει στην Καρδίτσα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1