Η Κάρλα, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων

* ΤΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΝ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΚΟΡΙΝΑ ΚΡΕΤΣΟΥ, Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2018 22:30

«Το έργο αυτό είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων για την επανασύσταση της λίμνης Κάρλα.

Η αρμόδια επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κορίνα Κρέτσου, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός πραγματοποίησαν χθες τα εγκαίνια του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου στα Βαλκάνια.

Αρχικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημέρωσε την Ευρωπαία αξιωματούχο και τον υπουργό Εσωτερικών για τη χρησιμότητα του έργου, τον τρόπο λειτουργίας, πώς το νερό θα διοχετεύεται από τις σήραγγες στη λίμνη αλλά και πώς θα υδροδοτείται μέρος της πόλης του Βόλου, με ξενάγηση που έγινε στο Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο. Για να ακολουθήσει στη συνέχεια η τελετή των εγκαινίων στη λίμνη, όπου ο δυνατός αέρας δεν άφησε να πετάξει το αερόστατο προκειμένου οι προσκεκλημένοι να δουν από ψηλά την Κάρλα.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Για τα πλεονεκτήματα που φέρνει η αναβίωση της λίμνης Κάρλα μίλησε η Κορίνα Κρέτσου υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια μεταμόρφωση όχι απλώς μια λίμνης αλλά της τοπικής οικονομίας. «Είχα ζητήσει να είμαι στα εγκαίνια αυτού του έργου που είναι παλιό και καινούργιο επίσης, καθώς μετά από χρόνια έχει έρθει ξανά στη ζωή, πρόκειται για τη λίμνη Κάρλα που ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος υγρότοπος της Ευρώπης. Ένα θραυσμένο οικοσύστημα είναι πια ζωντανό. Εργαστήκαμε μαζί αλλά εσείς το επαναφέρατε. Η αναβίωση της Κάρλας φέρνει πολλά πλεονεκτήματα, όπως είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η βοήθεια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, φέρνει ύδρευση, οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής. Είναι μία μεταμόρφωση, όχι απλώς της λίμνης αλλά μιας οικονομίας. Η Ευρώπη υποστηρίζει πάρα πολλά έργα στην Ελλάδα, μέσα από τα οποία δημιουργήθηκαν 8.000 θέσεις στην έρευνα, 93.000 άνεργοι βρήκαν εργασία, ενώ 26.000 νοικοκυριά βελτίωσαν την ενεργειακή τους αποτελεσματικότητα. Ακόμη επενδύουμε σε σχολεία, σε νοσοκομεία, σε έργα μεταφορών, υποδομών και σε επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα προγράμματα είναι η δύναμη να αλλάξεις τη ζωή των ανθρώπων».

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε τη μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου έργου, με το οποίο όπως υπογράμμισε στην ομιλία του, αποκαθίσταται και διαφυλάσσεται η βιοποικιλότητα, ενώ παράλληλα τονώνεται η ανάπτυξη και ειδικότερα ο τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή. «Εγκαινιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη και σίγουρα στα Βαλκάνια. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία γιατί το έργο αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως το περιβάλλον και η ανάπτυξη δεν βρίσκονται σε σύγκρουση, αλλά μπορεί το ένα να συμπληρώνει το άλλο. Με αυτό το έργο προστατεύεται το περιβάλλον, αρδεύονται 150.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο, θα υδροδοτηθεί μέρος της πόλης του Βόλου και ενισχύεται σημαντικά η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής».

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως το συγκεκριμένο έργο συνιστά το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάπτυξης με περιβαλλοντικό πρόσημο, όπως αυτό περιγράφεται και στο σχέδιο της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής, υπογραμμίζοντας την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Συνεργαστήκαμε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, από το 2016 όταν τότε το έργο είχε “βαλτώσει” και ελλόχευε ο κίνδυνος να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 180 εκατ. ευρώ. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και της Περιφέρειας, προσωπικά τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και βεβαίως την επίτροπο αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου, γιατί χωρίς αυτή δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Όταν υπάρχει παραγωγική και ειλικρινής συνεργασία του Κεντρικού Κράτους και της Αυτοδιοίκησης μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών βαθμών της Δημόσιας Διοίκησης χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, είναι ακόμα πιο μεγάλη τώρα που η χώρα ανακτά τη δημοσιονομική της κυριαρχία και έχουμε μπροστά μας το στοίχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλα αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι όταν συνεργαζόμαστε με κοινό όραμα και σχεδιασμό, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Στη σημασία του έργου αλλά και στο αποτέλεσμα που έφερε η συνεργασία όλων αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στέλνοντας μήνυμα δημιουργίας για την Ελλάδα τού αύριο. «Παλεύουμε κάθε μέρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές, αλλά συνεργαζόμαστε για την Ελλάδα, για τη Θεσσαλία. Στον τόπο αυτό συναντάται η ιστορία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η παραγωγή, το νερό. Συναντιούνται 181 ήδη πουλιών και 13 είδη ψαριών», είπε για να προσθέσει ότι από αυτό το έργο ξεπροβάλλει το μήνυμα της ενότητας, της συνεργατικής δημιουργίας, της συνέργειας, της αποτελεσματικότητάς. «Δείξαμε ότι μπορούμε και στα δύσκολα. Στις πιο δύσκολες στιγμές, όταν δεν υπήρχαν χρήματα για τη χρηματοδότηση του έργου, μπήκαμε μπροστά και συνεργαστήκαμε. Το 2014 ήταν ένα έργο πεθαμένο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έδωσε για να το υλοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η χώρα κινδύνευε να χάσει 180 εκατ. ευρώ και αναλάβαμε με μεθοδική δουλεία, με τις υπηρεσίες μας αλλά και με τη συνεργασία με τους υπουργούς όπως με τον κ. Χαρίτση που διαχειρίζονταν το ΕΣΠΑ», ανέφερε ο περιφερειάρχης για να προσθέσει ότι «150.000 στρέμματα αρδεύονται χάρη στη λίμνη Κάρλα, 150.000 στρέμματα παράγουν εθνικό πλούτο. Αποκαταστήσαμε το οικοσύστημα. Ανοίγει μια νέα σελίδα, η περιοχή αλλάζει σελίδα, αλλάζει επίπεδο. Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η χώρα. Από εδώ στέλνουμε ένα μήνυμα δημιουργίας για την Ελλάδα τού αύριο, γιατί αυτή είναι η επαναστατική αλλαγή, αυτές είναι οι ριζοσπαστικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας, αυτή είναι η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας».

ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ

Τα παιδικά του χρόνια θυμήθηκε ο 81χρονος Ζήσης Χατζηζήσης και τα μετέφερε στους παρευρισκόμενους. Γεννήθηκε στα Κανάλια και μέχρι τα 25 του χρόνια αυτή η λίμνη τον ζούσε, όπως χαρακτηριστικά είπε, καθώς ήταν ψαράς. Όταν αποξηράνθηκε πολλοί από τους ψαράδες της περιοχής επειδή έχασαν τη δουλειά τους, αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, σήμερα έρχεται και κάνει τη βόλτα του με τους εγγονούς του, «σήμερα γίναμε ξανά ελπιδοφόρα παιδιά», σημείωσε.

Ακολούθησε επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο Καναλίων.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολής, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Νίκος Ντίτορας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, Άννα Βαγενά, Μάκης Μπαλής, της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Μπουκώρος, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας, της Χ.Α. Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι δήμαρχοι Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Λαδόπουλος, Απόστολος Μπέμπης, Γιάννης Μπουτίνας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Τσιλιμίγκας, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛΑΣ Γιάννης Τόλιας, ο διοικητής Θεσσαλίας της ΠΥ Κώστας Σκούπρας, εκπρόσωποι της Στρατιάς, του ΑΤΑ και του Λιμενικού, το στέλεχος του Ποταμιού Δημ. Σακατζής, η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού Ιφιγένεια Κάγκαλου, εκπρόσωποι φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, κάτοικοι της περιοχής και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

 

Ζωή Παρμάκη

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Γ. Σουφλιάς στην «Ε»: Μεγάλο έργο με πολλαπλή σημασία

 

Στη σπουδαιότητα του έργου αναφέρθηκε μέσω της «Ε», ένας από τους βασικούς συντελεστές της, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα με πολλαπλή σημασία, τις διαστάσεις της οποίας θα αντιληφθούμε όλοι εν καιρώ.

Για όσους θυμούνται, επί υπουργίας του Γ. Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκίνησε το 2009 η ανασύσταση της λίμνης, όπως και άλλα μεγάλα έργα. Είχε προηγηθεί (2006) η έναρξη της κατασκευής του φράγματος της Γυρτώνης, ίσως του σημαντικότερου «υποέργου» της Κάρλας, αφού μ’ αυτό επιτρέπεται η διά βαρύτητας πλήρωση της λίμνης χωρίς αυτή να εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass