Αποκαλυπτήρια Μνημείου Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα

Κατά το τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης με συμμετοχές πρεσβευτών και εκπροσώπων τους από 12 χώρες

Δημοσίευση: 12 Νοε 2018 22:11

Σε μια εξαιρετικά συγκινητική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκαν χθες τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Ολοκαυτώματος στα Τρίκαλα για τους 139 νεκρούς των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα, οι οποίες πήραν σάρκα και οστά από 9 έως 11 Νοεμβρίου, με παρουσίες και συμμετοχές από όλο τον κόσμο.
Το μνημείο βρίσκεται στην αρχή της παλιάς συνοικίας των Τρικαλινών Εβραίων, στον πεζόδρομο της οδού Πλούτωνος. Ένα δάκρυ από ράγες τρένου, που παραπέμπει στο μνήμη και στη μακρά διαδρομή των Τρικαλινών και άλλων Ελλήνων Εβραίων και μη, με τα «τρένα του θανάτου», σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι εκδηλώσεις που είχαν παγκόσμια απήχηση και συμμετοχή, διοργανώθηκαν από την ιταλική πρεσβεία και τον Δήμο Τρικκαίων, την Ελληνική Αντιπροσωπεία στον IHRA (Διεθνής Συμμαχία Μνήμης Ολοκαυτώματος), το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Τρικάλων, της Ιταλικής Σχολής Αθηνών και του Κέντρου Έρευνας – Μουσείου Τσιτσάνη. Οι πρέσβεις και οι εκπρόσωποί τους που παρέστησαν ήταν από 12 χώρες: Ιταλία, Τσεχική Δημοκρατία, Λουξεμβούργο, Κράτος του Ισραήλ, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ουρουγουάη, ΗΠΑ.
Ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας χθες ειδικά για το μνημείο, επισήμανε τη σημασία και τον συμβολισμό των δακρύων για τους
Τρικαλινούς συμπολίτες που χάθηκαν.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι προσφωνήσεις, του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας κ. Δαβίδ Σαλτιέλ, του πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Λουίτζι Μάρας. Με έντονη συναισθηματική φόρτιση ήταν η ομιλία του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιακώβ Βενουζίου. Ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη βοήθεια των χριστιανών Τρικαλινών προς τους συμπολίτες τους. Πριν την εκδήλωση προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) από τον Ραββίνο Λάρισας κ. Ηλία Σαμπετάι και ερμηνεία ύμνων από τη Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ενώ η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων παιάνισε τον εθνικό ύμνο.
Οι πρέσβεις των ξένων κρατών, οι τοπικοί φορείς και πολλοί εκπρόσωποι Ισραηλιτικών Κοινοτήτων άλλων νομών της χώρας, τίμησαν τους νεκρούς με την κατάθεση στεφάνων.
Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944 – Προσωπικές Μαρτυρίες». Πρόκειται για έκθεση με μαρτυρίες και ντοκουμέντα για την τύχη και την πορεία των Ελλήνων Εβραίων, με στοιχεία και φωτογραφίες για μια τόσο ζοφερή περίοδο, όσο αυτή του Ολοκαυτώματος. Λειτουργεί μέχρι τις 17 Νοεμβρίου στο Μουσείο Τσιτσάνη. Την πρώτη μέρα επίσης, ο ιστορικός - φιλόλογος και συγγραφέας κ. Κώστας Μιχαλάκης ανέπτυξε το θέμα «Μαθητολόγια 3ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων – Μια κιβωτός στο πέλαγος της Ιστορίας».
Ακολούθησε η βιβλιοπαρουσίαση του «ΛΟΥΝΑ» της Ρίκας Μπενβενίστε (εκδ. Πόλις, 2017). Πρόκειται για ένα δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας, που με ηρωίδα τη Λούνα «ανοίγει ένα μονοπάτι για να ξανασκεφτούμε τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στην πόλη τους, τη Shoah, τη φτώχεια και τα ανάποδα μεταπολεμικά χρόνια». Το βιβλίο παρουσίασαν, η κ. Οντέτ Βαρών – Βασάρ, ιστορικός -Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η κ. Μαρία Καβάλα, ιστορικός -ΑΠΘ, και η συγγραφέας Ρίκα Μπενβενίστε, ιστορικός, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τον συντονισμό έκανε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, πρόεδρος Ι.Κ. Ιωαννίνων.
Η βραδιά έκλεισε με μια υπέροχη συναυλία από τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και τους Νίκο Παναγιωτίδη (κιθάρα, καλλιτεχνική διεύθυνση), Κωστή Παπάζογλου (φλάουτο) και Μαρίνη Πεϊκίδου (βιόλα).
Παράλληλα, τη δεύτερη μέρα, ξεκίνησε στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων, η έκθεση «Το Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου», του Κρατικού Μουσείου του Άουσβιτς, με την επιμέλεια της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα. Τη σημασία της έκθεσης ειδικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Τρικάλων τόνισε  η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Πολωνίας κ. Γιουστίνα Σλόβικ.
Επίσης, το περασμένο Σάββατο, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσίαση μικρού τμήματος της ταινίας του Τρικαλινού Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», που αναφέρεται στη διάσωση παιδιών Εβραίων από χριστιανούς Έλληνες. Η βραδιά έκλεισε με συναυλία με την ορχήστρα του Μουσείου Τσιτσάνη για το Ολοκαύτωμα.

 

ΤΡΙΚΑΛΑ (Της ανταποκρίτριάς μας
Γεωργίας Κωστακοπούλου)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass