Επτά νέα έργα υποδομών στον νομό Λάρισας

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2019 22:10
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Επτά νέα έργα (συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ) στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έργα που, με εξαίρεση την ανακατασκευή στέγης στον ναό της Αγίας Παρασκευής Κοκκινοπηλού, αφορούν κυρίως στη βελτίωση του οδικού δικτύου, ενώ στα παράλια του νομού η απαίτηση εκτέλεσης έργων προέκυψε μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, αν και στις υπάρχουσες διαβάσεις η βατότητά τους διακόπτεται ακόμα και σε μικρές βροχοπτώσεις.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τα έργα: «Αποκατάσταση εθνικής οδού Ελασσόνας- όρια Βερδικούσιας» (προϋπολογισμού 580.000 ευρώ). «Συντήρηση – αποκατάσταση – κατασκευή τεχνικών οδικού δικτύου από τη θέση Πλάτανος έως τη θέση Αη Βλάση στο Δ.Δ. Δρυμού» (προϋπολογισμού 65.000 ευρώ).

 «Ανακατασκευή στέγης και αποκατάσταση νοτίου κλίτους του ιερού ναού της Αγιάς Παρασκευής Κοκκινοπηλού» (προϋπολογισμού 130.000 ευρώ). «Αποκατάσταση υποδομών ύδρευσης Δήμου Αγιάς» (προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ). «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Καρίτσας – Κόκκινου Νερού και τμήματος προς πηγές Δ. Αγιάς» (προϋπολογισμού 608.000 ευρώ). «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Μελιβοίας – Παλιουριάς» (προϋπολογισμού 490.000 ευρώ).

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Το έβδομο έργο και μεγαλύτερου προϋπολογισμού (3.330.000 ευρώ) αφορά σε «Τεχνικά έργα προστασίας, αντιστήριξης και κατασκευή τριών γεφυρών στις θέσεις Πλατάνια, Πουρί και στο ρέμα ηλεκτρολόγων στα Δ.Δ. Μελιβοίας -Αγιοκάμπου».

Η μελέτη αφορά σε «επεμβάσεις αποκατάστασης και βελτίωσης της αντιπλημμυρικής προστασίας του οδικού δικτύου σε διάφορες θέσεις του Δήμου Αγιάς» ενώ «η απαίτηση για την εκτέλεση του έργου προέκυψε μετά από πρόσφατα πολύ έντονα πλημμυρικά φαινόμενα».

Οι βασικές επεμβάσεις που προβλέπει το έργο είναι η κατασκευή τριών γεφυρών: στο Ρέμα Πουρί στον Αγιόκαμπο, στο Ρέμα Ηλεκτρολόγων στη Βελίκα και στο Ρέμα Πλατάνια στη Βελίκα για να αποκατασταθεί έτσι - με την ολοκλήρωση των έργων - «η απρόσκοπτη κυκλοφορία επί του οδικού δικτύου καθώς αυτή σήμερα εξυπηρετείται από ιρλανδικές διαβάσεις, η βατότητα των οποίων διακόπτεται ακόμα και σε μικρές βροχοπτώσεις».

ΡΕΜΑΤΑ

Το ρέμα Πουρί αποτελεί το όριο μεταξύ των δύο παραλιακών οικισμών Αγιόκαμπος και Κ. Σωτηρίτσα. Όπως σημειώνεται και στην τεχνική περιγραφή «το τεχνικό θα κατασκευαστεί επί υφιστάμενου ασφαλτοστρωμένου κλάδου που συνδέει την Κ. Σωτηρίτσα με την Επαρχιακή Οδό Λάρισας – Αγιοκάμπου που αποτελεί την κύρια πρόσβαση του οικισμού από την κατεύθυνση της Λάρισας».

«Το ρέμα Βελίκας τέμνει εγκάρσια τον οικισμό, ενώ στις θέσεις διασταύρωσης του ρέματος με τους δύο οδικούς άξονες είναι διαμορφωμένες ιρλανδικές διαβάσεις. Έτσι, σε περιόδους βροχοπτώσεων αποκόπτονται εντελώς τα δύο μέρη του οικισμού. Επειδή η ερυθρά του παραλιακού άξονα έχει σχεδόν το ίδιο υψόμετρο με την κοίτη στη θέση του ρέματος, είναι αδύνατη οποιαδήποτε υψομετρική διαμόρφωση για την κατασκευή τεχνικού γεφύρωσης.

Έτσι η διαμόρφωση τεχνικού στην προτεινόμενη στο παρόν έργο θέση αποτελεί τη μοναδική επιλογή για την γεφύρωση του ρέματος». Όπως «και το ρέμα Πλατάνια τέμνει εγκάρσια τον οικισμό της Βελίκας προκαλώντας τα ίδια προβλήματα με το ρέμα ηλεκτρολόγων. Για τους ίδιους δε λόγους προτείνεται η κατασκευή του τεχνικού στη συγκεκριμένη θέση».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Να σημειωθεί ότι πέρα από την κατασκευή των τριών γεφυρών προβλέπεται η κατασκευή επεμβάσεων. Όπως μεταξύ άλλων «στο ρέμα Παλιουριάς και κατάντι του τεχνικού του παραλιακού οδικού άξονα Βελίκας - Παλιουριάς –Κουτσουπιάς», στη θέση του πρώην Δημαρχείου Στομίου αλλά και στους οικισμούς της Καρίτσας, του Στομίου, της Σκήτης, της Μελιβοίας και του Σκλήθρου.

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός με αφορμή τα έργα σε δήλωσή του σημειώνει πως «σε συνεργασία με τους περιφερειακούς συμβούλους, τις υπηρεσίες και τους Δήμους σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα χρήσιμα, έργα ουσίας για τους ανθρώπους της περιοχής. Έργα που ενισχύουν την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων. Πρόκειται για έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας ενώ στηρίζουν θέσεις εργασίας και δημιουργούν μόχλευση στην πραγματική τοπική οικονομία».

Β.Κ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

AYTOKINHTODROMOS AIGAIOY
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
ΜΙΚΕΛ
Μείνε μαζί μας
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
CHIPITA
ASKLHPIEIO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1