Τεχνικές παρεμβάσεις στην Εβραϊκή Συναγωγή των Τρικάλων

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΙΑΚΩΒ ΒΕΝΟΥΖΙΟΥ

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2019 22:44

ΤΡΙΚΑΛΑ

Σημαντικές και αναγκαίες παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Εβραϊκή Συναγωγή των Τρικάλων, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο και θα ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2019.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην "Ε" ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιακώβ Βενουζίου, κατασκευάστηκε καινούργια στέγη και ταβάνι. Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες αρμολόγησης και ενίσχυσης στους τέσσερις κίονες στο εσωτερικού της Συναγωγής, καινούργιο σοβάτισμα και αρμολόγηση εσωτερικού του πέτρινου τοίχου, εργασίες νέας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και νέες γύψινες διακοσμήσεις. Να σημειώσουμε πως τον περασμένο Ιούνιο, είχαν πραγματοποιηθεί οι εργασίες κατεδάφισης τμήματος της Εβραϊκής Συναγωγής των Τρικάλων, όπου συνεργεία γκρέμισαν «προβληματικά» τμήματα του κτιρίου. Η Συναγωγή είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής και αποτελεί πόλο έλξεως Εβραίων τουριστών από το Ισραήλ και άλλες χώρες, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Βενουζίου. Η ΣΥΝΑΓΩΓΗ Η Συναγωγή είναι Ρωμανιώτικου ρυθμού και για το λόγο αυτό ονομάζεται «Καλ Γιαβανίμ», δηλαδή των Ελλήνων Εβραίων. Πρόκειται για ένα από τα λίγα, σπάνια και πολύτιμα δείγματα αρχιτεκτονικής και διαρρύθμισης Ρωμανιώντικου τύπου. Μοναδική ιδιαιτερότητα της Συναγωγής Τρικάλων είναι ότι διαθέτει δύο Άμβωνες (Τεβά), έναν στο κέντρο -αντικριστά προς το Εχάλ- και έναν υπερυψωμένο στον δυτικό τοίχο. Η Συναγωγή είναι από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης των Τρικάλων και είναι καταχωρημένη σε διεθνείς τουριστικούς καταλόγους και λευκώματα παγκόσμιων εβραϊκών μνημείων ως συναγωγή μοναδικής ομορφιάς και μνημείο λαμπρής ιστορικής και πολιτισμικής ελληνοεβραϊκής παράδοσης. Τουρίστες και ερευνητές απ’ όλον τον κόσμο την επισκέπτονται τακτικά.

(Της ανταποκρίτριάς μας Γεωργίας Κωστακοπούλου)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass