Τα φαρμακευτικά φυτά του Κόζιακα…

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΑΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2019 17:06

ΤΡΙΚΑΛΑ

Μελετημένα, συγκροτημένα και στοχευμένα βήματα για το Σχέδιο «Ασκληπιός» του Δήμου Τρικκαίων. Το σχέδιο, που προβλέπει την επανακαλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών από τα ριζά του Κόζιακα, με νέες μεθόδους και καινοτόμες δράσεις, αποκτά πλέον πρόσθετη στήριξη από την Πολιτεία.

Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο δήμος Τρικκαίων, «συνοδοιπόρος στην προσπάθεια αυτή του Δήμου Τρικκαίων είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης υποδέχθηκε τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Η επιστημονική κατάρτιση του υπουργού (γεωπόνος) συνέδραμε ώστε να είναι πλήρως κατανοητή η παρουσίαση ολόκληρου του σχεδίου «Ασκληπιός», από τον ειδικό συνεργάτη κ. Καλλιάρα και τον συνεργάτη της e-trikala κ. Γ. Χρυσόμαλλο. Ουσιαστικά τονίστηκαν, η αναβίωση της καλλιέργειας και χρήσης των φαρμακευτικών φυτών, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών (smart farming), η συνδρομή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με εκπαιδευτές και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε νέους αγρότες που ήδη εκπαιδεύονται, η ενίσχυση της ποιότητας.

Τα βασικά αντικείμενα της συζήτησης, ήταν δύο:

- η ένταξη του Δήμου Τρικκαίων στις πιλοτικές περιοχές της χώρα για προγράμματα καλλιέργειας φαρμακευτικών φυτών

- ο νέος κόμβος καινοτομίας που ιδρύει ο Δήμος, με προτεραιότητα και στον πρωτογενή τομέα.

Η συζήτηση περιστράφηκε στην ανάγκη, να ενισχυθεί η ταυτοποίηση και διαφύλαξη των αυθεντικών φυτών του Κόζιακα (π.χ. ρίγανης), ώστε, με την επιστημονική βοήθεια από το υπουργείο, να αναδειχθεί η χρησιμότητά τους για θεραπευτικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική η συνεισφορά στα τεχνολογικά ζητήματα, του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητή κ. Δημ. Βέργαδου (εργαστήρι Έξυπνων Πόλεων), παρόντος και του κ. Τσιώλη από το ίδιο Πανεπιστήμιο, καθώς και του διευθυντή του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», καθηγητή κ. Ν. Κατή, στα αμιγώς γεωπονικά.

Η συζήτηση δίνει τη δυνατότητα πλέον στον Δήμο Τρικκαίων να ενταχθεί και να συνεργάζεται με τους πλέον αρμόδιους φορείς, προκειμένου η πρωτοποριακή για τη χώρα με καλλιέργεια των φαρμακευτικών φυτών, να προωθείται επιστημονικώς και με πλήρως αξιόπιστο τρόπο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

FASHION CITY 15-10
PARKO TON EYXON
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1