Ζητούν αναβάθμιση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου

Μιλά στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών Διαμαντής Γκίκας * Στον Αλμυρό το 11ο Αντάμωμα Θεσσαλών στις 27-28 Ιουλίου

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2019 22:09

Το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών θα γίνει φέτος, στις 27 και 28 Ιουλίου 2019, στον Δήμο Αλμυρού. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη σημασία και στον ρόλο του θεσσαλικού αεροδρομίου για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Για το συνέδριο και αντάμωμα των Θεσσαλών μιλάει στην «ΕτΔ», ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, κ. Διαμαντής Γκίκας.

Όπως αναφέρει, «η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών με αισθήματα αγάπης, νοσταλγίας και περηφάνειας για τη Θεσσαλία και την πατρίδα Ελλάδα διοργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και την ΠΕΔ Θεσσαλίας το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο πολιτιστικό κέντρο Αλμυρού το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο «Γιαννοπούλειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και η εκδήλωση θα κορυφωθεί με μια πολιτιστική βραδιά με χορούς, μουσική και δρώμενα εμπνευσμένα από τη Θεσσαλική παράδοση στην πλατεία του Δήμου Αλμυρού. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ολοήμερη ψυχαγωγική κρουαζιέρα από το Αχίλλειο στον Παγασητικό κόλπο και στη Σκιάθο».


* Η θεματολογία κάθε ανταμώματος των Θεσσαλών είναι πάντα ιδιαίτερη. Φέτος επιλέξατε ως κεντρικό θέμα το ζήτημα του θεσσαλικού αεροδρομίου…

«Το φετινό συνέδριο είναι αφιερωμένο στη σημασία και στον ρόλο του θεσσαλικού αεροδρομίου για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Οι δεκάδες χιλιάδες Θεσσαλοί μετανάστες τα τελευταία χρόνια ταξιδεύουν όλο και περισσότερο αεροπορικώς από το εξωτερικό στην Ελλάδα και είναι αναγκασμένοι να πετάξουν για Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, απ΄ όπου πρέπει να ταξιδέψουν άλλες τέσσερις ή πέντε ώρες ή στη χειρότερη περίπτωση να διανυκτερεύσουν λόγω της ακατάλληλης ώρας της πτήσης. Μια αναβαθμισμένη αεροπορική σύνδεση με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα τους Θεσσαλούς ομογενείς και ίσως και πολλούς άλλους μετανάστες των όμορων Νομών που ζουν στο εξωτερικό. Παράλληλα κάτι τέτοιο θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής και γενικότερα της Θεσσαλίας».

 

* Κυκλοφόρησε ένας τόμος, στον οποίο απεικονίζεται η δράση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεσσαλών. Τι ακριβώς περιέχει;

-«Συμπληρώθηκαν αισίως δέκα χρόνια ζωής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ». Στη χρονική αυτή περίοδο η Συνομοσπονδία έχοντας πάντα στο πλευρό της τις Ομοσπονδίες και Συλλόγους-μέλη που την αποτελούν, διέγραψε μια αξιόλογη πορεία συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη του κοινού στόχου ανάδειξης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο.

Στόχος του βιβλίου, που εκδόθηκε, είναι η αποτύπωση και η προβολή του έργου και των δράσεων της παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, των Ομοσπονδιών και Συλλόγων-μελών της που την αποτελούν. Τα περιεχόμενα του βιβλίου αυτού αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο και ζωτική συνιστώσα για τη νέα γενιά, η

οποία με τη σειρά της θα αναλάβει τα ηνία της διαιώνισης των θεσσαλικών παραδόσεων και αξιών. Μ’ αυτόν τον τρόπο επισφραγίζεται η ανεξίτηλη συνέχεια καθώς επίσης και η αναζωπύρωση της θεσσαλικής φλόγας σε βάθος ετών.

Ο τίτλος του βιβλίου «Η αγάπη μας για τη Θεσσαλία» δεν είναι τυχαίος, αλλά βασίζεται στο γεγονός πως η Συνομοσπονδία μας έμαθε να πιστεύει στα όνειρα επενδύοντας στην αγάπη για τη Θεσσαλία και να στέκεται στο ύψος των προσδοκιών όλων μας. Υπό αυτό το πρίσμα κλείνει η πρώτη φάση της ιστορίας της Συνομοσπονδίας μας, η οποία κατάφερε επάξια να κερδίσει τη θέση και την αναγνώριση στο παγκόσμιο πολιτιστικό και λαογραφικό βάθρο. Τα δέκα συνέδρια και ανταμώματα Θεσσαλών που διοργανώθηκαν ήταν το αποκορύφωμα του έργου της σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα.

Το βιβλίο απευθύνεται σ’ όλους τους Θεσσαλούς και κυρίως στους Θεσσαλικούς Συλλόγους σε όλες τις ηπείρους όπου ζουν και δρουν ομογενείς Θεσσαλοί και στους συμπατριώτες μας στη Θεσσαλία, συμβάλλοντας στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και την προαγωγή δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ των ομογενών και των γηγενών κατοίκων της περιοχής μας, που είναι έγνοια και ζητούμενο όλων μας. Βεβαίως, το βιβλίο απευθύνεται και στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστώσουν τη σταθερή και ανοδική πορεία της Συνομοσπονδίας μας και τον ρόλο των αποδήμων στη δημιουργία της Θεσσαλίας του μέλλοντος».

 

* Ποιο είναι το επόμενο βήμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεσσαλών; Υπάρχει κάτι στον σχεδιασμό;

 «H Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών οραματίζεται για τα επόμενα χρόνια νέες δράσεις πολιτιστικού και όχι μόνο περιεχομένου, έχοντας πάντα ως κίνητρο το πάθος, το μεράκι και την αγάπη για την πατρίδα μας, τη Θεσσαλία».

 

Συνέντευξη στη Γεωργία Κωστακοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass