Αυλαία με «Τρανό Χορό» για το 35ο Αντάμωμα

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στα Τρίκαλα

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2019 22:00

Με τον "Τρανό χορό" (Μεγάλο χορό - "Κόρλου Μάρι") έπεσε χθες η αυλαία για το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, που φιλοξένησαν τα Τρίκαλα για τρεις ημέρες και συνδιοργάνωσε, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) με τον Δήμο Τρικκαίων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Στη μεγαλύτερη γιορτή των Βλάχων, έδωσαν βροντερό παρών πάνω από 2.500 χορευτές, από κάθε γωνιά της πατρίδας μας και χορεύοντας στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, τηρώντας ζωντανά, τα ήθη και τα έθιμα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.

Με παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, από την πλούσια πολιτιστική παράδοση των Βλάχων, κύλισε, η πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων, από συλλόγους Βλάχων του νομού Τρικάλων, στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο (Φρούριο), παρουσία πλήθους κόσμου, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων.

Το πρωί του Σαββάτου, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με εργαστήρι ζωγραφικής για τα παιδιά με θέμα “Ζωγραφίζοντας τα βλαχοχώρια μας και χορεύοντας τα τραγούδια μας”, και συνεχίστηκαν το απόγευμα, όταν περισσότεροι από 2.500 χορευτές, συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, και έγινε η έναρξη της πατινάδας σε ζευγάρια, διαμέσου του πεζοδρόμου της Ασκληπιού, όπου και κατέληξαν στην Κεντρική πλατεία, χορεύοντας σε 16 διαφορετικά τμήματα, πλημμυρίζοντας από άκρη σε άκρη, την πλατεία από κόσμο. Η εκδήλωση ξεκίνησε στα Βλάχικα με το "Γκίνι βίνιτ, Γκίνι ν΄αφλάμ" (Καλώς ήρθατε, Καλώς βρεθήκαμε).

“Τα Τρίκαλα είναι ευεργετημένα από τους Βλάχους”, σημείωσε ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου στην «ΕτΔ» και πρόσθεσε: “Ήταν ιδιαίτερη χαρά μας, να φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων στα Τρίκαλα, σε μία περιοχή, σε έναν νομό που έχει γεννήσει και έχει μεγαλώσει σημαντικούς Βλάχους και η τοπική κοινωνία και οικονομία. στηρίζεται πολύ στον Βλαχόφωνο Ελληνισμό, καθώς εδώ γεννήθηκε πριν από 110 χρόνια, ο Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας...να βρισκόμαστε, να κρατάμε ψηλά τις παραδόσεις, να παλέψουμε, και όντας ενωμένοι θα τα καταφέρουμε”.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας δήλωσε στην «ΕτΔ» τα εξής: “Ολοκληρώθηκε το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων, αξιολογώντας το τριήμερο αντάμωμα, θεωρείται για εμάς στο διοικητικό συμβούλιο, το μεγαλύτερο αντάμωμα από τη δημιουργία της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, εδώ και 35 χρόνια. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χιλιάδες πατριώτες, από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, που παρευρέθηκαν αυτό το τριήμερο στα Τρίκαλα, τους 2.500 χορευτές που και αυτοί πήραν μέρος στις εκδηλώσεις και πιστεύω του χρόνου, θα πάμε ακόμα πιο ψηλά, ώστε να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμα ζωντανά.

Του Γ. Γκαντέλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass