ΚΑΡΔΙΤΣΑ:

Ξανά χημικά για τα αιολικά στα Αγραφα

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2019 17:46

KAΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας)
Αναβλήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καρδίτσας στην οποία θα συζητούνταν η επικύρωση του αποτελέσματος της δημοπρασίας - που έγινε πριν λίγες ημέρες εν μέσω έντονων αντιδράσεων και παρέμβασης των ΜΑΤ - για την εκμίσθωση 38 στρεμμάτων που αφορούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα. Η απόφαση πάρθηκε μετά από επεισόδια που δημιουργήθηκαν εκ νέου έξω από το Δημαρχείο Καρδίτσας και την αποτροπή προσπάθειας συγκεντρωμένων διαδηλωτών οι οποίοι είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση τμήματος αδειοδοτημένης Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, να εισέλθουν στο κτίριο.


Η παρέμβαση Αστυνομικών δυνάμεων ήταν καταλυτική, αφού χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν ξανά χημικά για να διαλυθούν οι διαδηλωτές.
Να σημειωθεί ότι ματαιώθηκε και η προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Πέμπτης, τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, όπου θα επικυρώνταν το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.
ΔΗΛΩΣΗ Β. ΤΣΙΑΚΟΥ
Τα νέα γεγονότα προκάλεσαν την παρακάτω δήλωση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου, ο οποίος καταδίκασε τα επεισόδια:
«Καταδικάζουμε τις δραματικές εικόνες που εξελίχθηκαν σήμερα το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο Καρδίτσας και οι οποίες δεν είναι τιμητικές για την πόλη μας. Η απελθούσα δημοτική αρχή εμμένοντας στην άποψή της επιχειρεί λίγα 24ωρα πριν εκπνεύσει η θητεία της, να ολοκληρώσει μέσω της οικονομικής επιτροπής τη διαδικασία παραχώρησης δημοτικής έκτασης, ώστε να διέλθουν οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στο αιολικό πάρκο που επιδιώκεται να κατασκευαστεί στις βουνοκορφές των Αγράφων. Είναι ξεκάθαρο ότι το έργο δεν έχει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, γεγονός που θα έπρεπε να έχει προβληματίσει εδώ και καιρό την απερχόμενη δημοτική αρχή. Αντ’ αυτού, εκείνο που βλέπουμε είναι η εμμονή να προχωρήσει οπωσδήποτε η παραχώρηση δημοτικής έκτασης, ακόμη και με την παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων, που χρειάστηκε δύο φορές τις τελευταίες ημέρες να βρεθούν έξω από το Δημαρχείο της Καρδίτσας, για να προστατεύσουν τους δημοτικούς άρχοντες άραγε από ποιους; Εμείς ως νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή που θα αναλάβουμε σε λίγες ημέρες τα καθήκοντά μας, θλιβόμαστε από την εικόνα που δημιουργήθηκε τόσο σήμερα όσο και πριν από 15 περίπου ημέρες έξω από το Δημαρχείο. Θεωρούμε ότι οι πολίτες που αντιδρούν δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τη χρήση χημικών ουσιών ή όποιων άλλων κατασταλτικών μέσων που χρησιμοποιούνται σε διαδηλώσεις ή άλλου είδους κινητοποιήσεις και όχι σε διαμαρτυρίες όπως η χθεσινή. Πιστεύουμε ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν θα πρέπει να δεσμεύσει τη δημοτική αρχή που θα αναλάβει σε λίγες ημέρες, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Η θέση μας για το εν λόγω θέμα είναι ξεκάθαρη και όσο και να προσπαθούν κάποιοι να την στρεβλώσουν αυτό δεν μπορεί να συμβεί: Είμαστε σαφώς υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όπως λένε κορυφαίοι επιστήμονες είναι παρούσες. Ωστόσο δεν μπορούμε να δεχτούμε γιγαντιαίες εγκαταστάσεις στις βουνοκορφές των Αγράφων, οι οποίες όπως εκτιμούν πολλοί θα κακοποιήσουν το περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι αυτού του είδους και του μεγέθους οι επεμβάσεις στη φύση θα πρέπει να έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, η οποία συναίνεση επιτυγχάνεται μέσα από τον διάλογο και όχι μέσα από αυταρχικές συμπεριφορές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1