Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ανοιχτό Χωριό 2019» στον Αγ. Λαυρέντιο

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2019 17:00

ΒΟΛΟΣ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π. Ε. Μαγνησίας και Σποράδων συνδιοργανώνει, σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Αγίου Λαυρεντίου, διημερίδα με θέμα «Ολοκληρωμένη προστασία και ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών οικισμών.

Η αναπτυξιακή διάσταση - Η αποκατάσταση παραδοσιακών κατασκευών», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερων εκδηλώσεων με την επωνυμία «Ανοιχτό Χωριό 2019 - Open Village», (δεύτερη περίοδος εκδηλώσεων 6-8/09/2019 αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά) που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.

Το «Ανοιχτό Χωριό-Open Village» είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017 από κατοίκους, τοπικούς φορείς και φίλους του παραδοσιακού χωριού του Πηλίου Άγιος Λαυρέντιος, με εθνική εμβέλεια, καθώς οι επισκέπτες που το παρακολουθούν και συμμετέχουν προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ύστερα από την επιτυχία που σημείωσε τις δύο προηγούμενες χρονιές συνεχίζεται και φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην τοπική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τους τοπικούς πολιτιστικούς, φυσικούς και τουριστικούς πόρους της ευρύτερης περιοχής.

Η διοργάνωση υποστηρίζεται από ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις, βιντεοπαρουσιάσεις, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα για το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, παραδοσιακή μουσική, γαστρονομία κ.ά.

Η φετινή διοργάνωση καλύπτει δύο περιόδους εκδηλώσεων. Η πρώτη ήταν αφιερωμένη στα βότανα και τα φαρμακευτικά φυτά του Πηλίου η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το διάστημα 13-14 Ιουλίου και η δεύτερη είναι αφιερωμένη στην Πολιτιστική Κληρονομιά που πραγματοποιείται το διάστημα 6-8 Σεπτεμβρίου 2019.

Στη συνδιοργάνωση μετέχουν η Τοπική Κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου του Δήμου Βόλου, ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου και η HeritageLab. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, έχουν δε την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου, της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, του ΤΕΕ Μαγνησίας και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας.

Επίσης με πρωτοβουλία του Αθλητικού Συλλόγου «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ» της κωμόπολης του Βελεστίνου, πρόκειται να συνδιοργανωθεί αύριο Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στο Βελεστίνο μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση στο πλαίσιο εορτασμού των «ΓΕΝΝΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ», καθώς οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές συνοδεύονται κατά κανόνα από τη διοργάνωση λαϊκών πανηγυριών που αποτελούν σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα ενός τόπου.

Η εκδήλωση η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα πραγματοποιηθεί στον προαύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Περιβολιωτών Ν. Μαγνησίας, την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών και Ποντίων Βελεστίνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Αθανασίου Βελεστίνου με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων.

Η εν λόγω εκδήλωση εκτός από την ποιοτική ψυχαγωγία των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, προάγει τα πνευματικά και κοινωνικά τους ενδιαφέροντα και συμβάλλει στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Σχετικά Άρθρα