«Διδάσκει πίστη και αφοσίωση ο ιατρός Αγιος Λουκάς»

Στην πανήγυρη του ναού στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2019 20:07

«Λουκάν τον θεηγόρον και του Παύλου συνέκδημον και Ευαγγελίου του τρίτου συγγραφέα θεόπνευστον, εν ύμνοις τιμήσωμεν, πιστοί, ως άξιον εργάτην του Χριστού. Τω φώτι γαρ του Κυρίου καταυγασθείς μετέδωκε φως τω κόσμω».
Γιορτάστηκε στην Ελασσόνα η μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, του Αγίου Λουκά, με την παρουσία δεκάδων πιστών, στον φερώνυμο ιερό ναό, που βρίσκεται στην είσοδο του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας.


Το απόγευμα της Πέμπτης (παραμονή της γιορτής), τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και ακολούθησε το πρωί της Παρασκευής, ανήμερα της εορτής του Αγίου, η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και π. Χρήστος Γεροφάκας.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων αναφέρθηκε στη ζωή, στις αρετές του Αποστόλου Λουκά, και στα έργα του (Ευαγγέλιον, Πράξεις των Αποστόλων), επισημαίνοντας, ανάμεσα στα άλλα:
«Ο τιμώμενος Άγιος, ο Άγιος Λουκάς σημαίνει φωτεινός. Ήταν πνεύμα ανήσυχο, ήθελε να γνωρίζει, να μαθαίνει τη γνώση. Χριστιανός επιστήμων, εξαίρετος ιατρός, δέχθηκε τη Χριστιανική πίστη χωρίς δισταγμούς και προφυλάξεις. Ιεραπόστολος, πολύτιμος συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου, που τον ακολούθησε σε όλες τις Αποστολικές περιοδείες του. Ήταν ανελλιπώς δίπλα του. Αφοσιωμένος, πιστός μαθητής του στάθηκε κοντά του ως ιατρός. Απόστολος και Ευαγγελιστής, ομιλεί και χρησιμοποιεί την Ελληνική γλώσσα. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς είναι ο ιστορικότερος απ’ όλους τους άλλους Ευαγγελιστές. Οι παραδόσεις μιλούν για τον Απόστολο Λουκά, τον αγιογράφο και τον ζωγράφο. Συναντήθηκε με την Παναγία μας. Δεν κατέγραψε μόνο τα ιστορικά γεγονότα αλλά ζωγράφισε και τη μορφή της Παναγίας. Στον Άγιο Λουκά οφείλουμε τη μορφή της Παναγίας. Για τη ζωή της Θεοτόκου γνωρίζουμε από τον Λουκά. Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς προσέφερε πολλές πνευματικές ευεργεσίες. Με αυτή την καθιερωμένη πανήγυρη, στον ιερό ναό του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας τιμούμε την επιστήμη των ιατρών μας και προσευχόμαστε για τους ασθενείς συνανθρώπους μας, για την ανάρρωσή τους και την αποκατάσταση της υγείας τους. Ο ιατρός είναι πολύτιμο και ιερό πρόσωπο, όπως είναι ο πνευματικός μας...».
Ανάμεσα στις παρουσίες, η αντιδήμαρχος Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα, η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ζηρδέλη – Σερετίδου, εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Λάρισας Ζήσης Δότας, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων, κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
epimelitirio pyrkagies
Μείνε μαζί μας
VOLTERRA

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1