«Ξέχασαν» το φράγμα Συκιάς!

ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ * ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ-ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2019 17:02

Έκτακτη σύσκεψη για να τεθούν επί τάπητος, έστω και στο παρά πέντε, οι δυσμενείς εξελίξεις που προκύπτουν για τη Θεσσαλία, από την απουσία στα υδροηλεκτρικά έργα του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας για το Κλίμα (ΕΣΕΚ), του φράγματος της Συκιάς που συνδέεται άρρηκτα με τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα, συγκαλούν σήμερα Σάββατο το πρωί, το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρ. Ελλάδας και ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, στο τοπικό παράρτημα του Επιμελητηρίου (οδός Καψούρη).

Στη σύσκεψη φορέων, θα συμμετάσχουν το ΤΕΕ η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ), η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι δήμοι και οι βουλευτές του Νομού, σε μια προσπάθεια να διορθωθεί η αδικία-αστοχία και να αλλάξει το ΕΣΕΚ, το οποίο είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι μεθαύριο Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.

Στη σύσκεψη αναμένεται να ασκηθεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ακολουθηθεί την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας τα υδροηλεκτρικά έργα του Αχελώου, από τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, παρά μόνο το σχεδόν έτοιμο φράγμα της Μεσοχώρας. Χωρίς όμως το φράγμα της Συκιάς, το κόστος κατασκευής για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα είναι υπέρογκο και απαγορευτικό για οποιαδήποτε σχεδιασμό.

Η σπουδαιότητα του ταμιευτήρα της Συκιάς έγκειται κυρίως στο δίχτυ ασφαλείας που θα προσφέρει στη Θεσσαλία από τα ακραία φαινόμενα λειψυδρίας (ευρωπαϊκή οδηγία), στη δυνατότητα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας (η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο οικονομικής βιωσιμότητας του έργου), ενώ θα αποκαταστήσει την οικολογική ισορροπία, υποκαθιστώντας τις αντλήσεις από υπόγεια νερά με τα (αναξιοποίητα) επιφανειακά νερά, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας το αγροτικό εισόδημα.

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass