Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποκτά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΗΜΕΡΑ» ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 14 ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2020 15:09

Ενισχύει την ευρωπαϊκή της παρουσία η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το 2020, με τη συμμετοχή της σε 14 διεθνή προγράμματα εδαφικής συνεργασίας. Πρόκειται για προγράμματα με προστιθέμενη αξία που οδηγούν σε σημαντικά, μετρήσιμα αποτελέσματα σε καίριους τομείς για το μέλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας, όπως είναι η έρευνα και η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, η αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, οι ενάλιες αρχαιότητες και ο τουρισμός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καλής πρακτικής και καινοτομίας στην πράξη αποτελεί το πρόγραμμα BlueMed -στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι επικεφαλής εταίρος και έχει τιμηθεί με τρία βραβεία- που οδηγεί στη δημιουργία και λειτουργία των πρώτων υποβρυχίων μουσείων στη χώρα φέτος το καλοκαίρι.

Η Θεσσαλία είναι η πρώτη και μοναδική Περιφέρεια στη χώρα με Υποβρύχια Μουσεία, προσφέροντας στην παγκόσμια κοινότητα των αυτοδυτών και τους λάτρεις των εναλίων αρχαιοτήτων τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον «Παρθενώνα των ναυαγίων», το κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας, στα ανοιχτά της Αλοννήσου –το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο στο οποίο μπορεί κάποιος να καταδυθεί- μαζί με άλλα έξι συνολικά, αρχαία και νεότερα ναυάγια – Υποβρύχια Μουσεία σε τέσσερις θέσεις, τις Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό. Τις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια Θεσσαλίας παραλαμβάνει το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο για πιλοτική χρήση και εγκαθίστανται οι πρώτοι ηλεκτρικοί σταθμοί φόρτισης σε αστικά κέντρα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφορούν: Πολιτικές ανταγωνιστικότητας για τις ΜΜΕ της υπαίθρου, ενισχύοντας την υιοθέτηση καινοτόμων παραγωγικών διαδικασιών και τεχνολογιών. Χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ΜΜΕ που στοχεύουν στις δραστηριότητες καινοτομίας για την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις που θέτει η νέα βιομηχανική εποχή 4.0.. Βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, ενίσχυση και ενδυνάμωση των συνεργατικών σχηματισμών.

Υποστήριξη των δημοσίων αρχών στην αύξηση των διαθέσιμων πόρων για επενδύσεις στη διατήρηση, προστασία και εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελεσματική διαχείριση και διάθεση απορριμμάτων που προκύπτουν από δομικά έργα, κατασκευές και κατεδαφίσεις.

Σύνδεση των υγροτόπων του BalkanMed πέρα από τα όρια των προστατευόμενων περιοχών και των εθνικών συνόρων. Εφαρμογή ενός κοινού προτύπου για το Σχέδιο Βιώσιμης Ηλεκτροκινητικότητας, που θα ενσωματωθεί στα Σχέδια δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (SEAP). Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Στήριξη επιχειρήσεων και ιδιωτών, των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα σχετίζεται με τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των φυσικών πόρων.

Αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ σε 7 περιφέρειες/κράτη της Ε.Ε. που είναι αντιπροσωπευτικές της γεωγραφικής διάστασης της Ε.Ε. και που ενσωματώνουν τα γεωργικά προϊόντα διατροφής στις Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης. Βελτίωση της εφαρμογής των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης, για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων διαχείρισης αποβλήτων.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι Περιφερειακό Σημείο Επαφής για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE «Φύση, Κλίμα και Περιβάλλον». Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είναι Πρεσβευτής στο «Σύμφωνο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή» της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκός κόμβος RegHub, η μοναδική περιφέρεια από την Ελλάδα και μία από τις 20 περιφέρειες στην Ευρώπη που επιλέχτηκε και συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την παρακολούθηση καίριων περιφερειακών πολιτικών της Ε.Ε.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

«Με στρατηγικό σχεδιασμό, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τρέχουμε αυτή τη στιγμή 14 ευρωπαϊκά προγράμματα. Κατευθυντήριες γραμμές μας είναι να έχουν προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και να δημιουργούν θετικό αποτύπωμα» επισημαίνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Έχουμε βραβευτεί για τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το BlueMed για τον καινοτόμο έργο – σημαία των υποβρυχίων μουσείων και του καταδυτικού τουρισμού. Κάθε μία από τις βραβεύσεις της Περιφέρειας δημιουργεί μεγαλύτερο αποτύπωμα της Θεσσαλίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και κάνει γνωστή τη δουλειά που γίνεται σε όλους τους τομείς: στις υποδομές, στον τουρισμό, στον αθλητισμό, στην ψηφιακή σύγκλιση, στην κοινωνική συνοχή, στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, στην πρόληψη κατά των ναρκωτικών, στην καινοτομία και στο περιβάλλον. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μία από τις 20 επιλεγμένες περιφέρειες στην Ευρώπη και η μόνη ελληνική περιφέρεια που συμμετέχει στον κόμβο RegHub για την υλοποίηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις, την κλιματική αλλαγή, την περιβαλλοντική πολιτική και την πολιτική συνοχής».

«Παράλληλα» επισημαίνει ο περιφερειάρχης «βοηθάμε και άλλους φορείς, στη διεκδίκηση και συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δίνοντας συστατικές επιστολές και χρηματοδοτώντας το τμήμα των Εθνικών Πόρων και το e-trikala που επίσης στηρίζουμε χρηματοδοτώντας τους εθνικούς πόρους του προγράμματος. Αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε ώστε να ενισχύεται η διεθνής παρουσία της Θεσσαλίας και η συμμετοχή της σε προγράμματα που να έχουν εφαρμογή στην κοινωνία και να συνεισφέρουν με απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα στις περιφερειακές μας πολιτικές».

Αναλυτικότερα τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι τα εξής:

INTERREG EUROPE-INNOGROW-Regional policies for innovation driven competitiveness and growth of rural SMEs, στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι επικεφαλής εταίρος, προϋπολογισμού 250.421 ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

INTERREG EUROPE/INNOPROVEMENT-translating Industry 4.0 to improved SME policy instruments targeting innovation, προϋπολογισμού 101.600 ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το INNOPROVEMENT στοχεύει στη βελτίωση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στοχεύουν στις δραστηριότητες καινοτομίας για την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις που θέτει η νέα βιομηχανική εποχή (4.0).

 INTERREG MED/ MED GREEN HOUSES-Green Growth through the capitalization of innovative Greenhouses, προϋπολογισμού 138.300 ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

INTERREG EUROPE/ FINCH-Financing impact on regional development of cultural heritage valorization, προϋπολογισμού 110.265 ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

INTERREG EUROPE-CONDEREFF- “Construction & demolition waste management policies for improved resource efficiency”, προϋπολογισμού 162.634 ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Balkan MED-WETMAINAREAS “Improving the conversation effectiveness of wetlands”, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

INTERREG-MED/EnerNETMob- Mediterranean Interregional Electromobility Networks for intermodal and interurban low carbon transport systems, προϋπολογισμού 381.160 ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

INTERREG-EUROPE-OPTITRANS Optimisation of public transport policies for green mobility, προϋπολογισμού 147.300 ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

RESOURCE-“Providing services for management of natural resources” «Παροχή υπηρεσιών για τη διαχείριση των φυσικών πόρων», προϋπολογισμού 102.000 ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

INTERREG EUROPE Enlarging and improving quality standards and authenticity to foster competitiveness of SMEs in the agrifood sector-QUALIFY, προϋπολογισμού 190.090 ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

INTERREG EUROPE-Optimization of waste management in urban spaces and in households-OPTIWAMAG, προϋπολογισμού 175.851 ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass