Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προτεραιότητά μας Αχελώος και περιβαλλοντικές υποδομές

Δήλωσε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης από την Καρδίτσα *Επισκέψεις στα Κέντρα Βάμβακος και Γενετικής Βελτίωσης

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2020 20:17

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης της χώρας μας περιλαμβάνει την κατασκευή περιβαλλοντικών υποδομών και ειδικότερα την πλήρη αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων μέσω κλειστών δικτύων άρδευσης.

Μέσα σε αυτά τα έργα είναι και η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στον Αχελώο». Την δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Καρδίτσα την οποία επισκέφθηκε για να συμμετάσχει στην ετήσια συνεστίαση – κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Καρδίτσας.

Ο υπουργός επισήμανε πως κοινή διαπίστωση του ίδιου και του πρωθυπουργού, σε σχετική συζήτηση που έκαναν, είναι ότι σε γενικές γραμμές τα βασικά μεγάλα έργα που χρειάζονταν η Ελλάδα έχουν εκτελεστεί σε μεγάλο ποσοστό, ενώ αυτά που απομένουν βρίσκονται πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Άρα, σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, το ενδιαφέρον στρέφεται πια στην προώθηση και υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αλλαγή του τρόπου άρδευσης των καλλιεργειών προς την κατεύθυνση της χρήσης επιφανειακών υδάτων. Έτσι θα σταματήσει η υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα και η επιβάρυνσή του εδάφους που σε πολλές περιοχές έχει υπερβεί τα περιβαλλοντικά όρια.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες της ΕΟΑΣΚ ότι δεν υπάρχει σχέδιο αγροτικής πολιτικής, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η λογική της Ομοσπονδίας και του ΚΚΕ που την υποστηρίζει για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης.

Λειτουργούμε – επισήμανε - σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπου κυριαρχεί η ανταγωνιστικότητα και οι λεγόμενες εγγυημένες τιμές δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν διότι θα ήταν καταστροφικό για τους αγρότες μας. Σε αυτή την περίπτωση οι τιμές, ή θα ήταν χαμηλότερες, ή υψηλότερες από τις εκάστοτε ισχύουσες στις αγορές.

Για το «αγροτικό πετρέλαιο» ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση το θέλει, το εξετάζει και θα τεθεί σε εφαρμογή όταν βρεθούν τα ανάλογα κονδύλια από τον προϋπολογισμό, τα οποία θα εξασφαλιστούν βέβαια σε μόνιμη βάση, αφού η θέσπιση του μέτρου θα είναι άπαξ.

Για τη νέα ΚΑΠ και τα περί κατάργησής της επισήμανε πως «η Κοινή αγροτική πολιτική φέρνει τις ενισχύσεις και τις χρηματοδοτήσεις για τα προγράμματα. Εάν καταργηθεί τότε αυτά δεν θα υπάρχουν! Το πλαίσιο που θέτεται λοιπόν από τους υποστηρικτές της κατάργησής της είναι μη ρεαλιστικό και έχει καταδικαστεί από την πλειονότητα του ελληνικού λαού».

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι για να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών χρειάζεται η Πολιτεία να «κτίσει» συνθήκες ανταγωνιστικής γεωργίας στη χώρα όπου θα λειτουργούν συνεργατικά σχήματα σε ένα υποστηρικτικό οικονομικό, φορολογικό και αναπτυξιακό πλαίσιο που θα καθοριστεί.

Σε ό,τι αφορά στον μικρό κλήρο που χαρακτηρίζει τη χώρα μας και αποτελεί μειονέκτημα απέναντι στους διεθνείς ανταγωνιστές μας, ο υπουργός επισήμανε πως μπορεί να ισοσκελιστεί με την παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων.

«Είναι όμως» πρόσθεσε, «μια πολιτική η οποία θα πρέπει να στηριχτεί από το σύνολο των παραγωγών και των αγροτικών επιχειρήσεων στον τόπο μας για να φέρει γρήγορα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

Για τις ανοιχτές τιμές ο κ. Βορίδης είπε ότι υπάρχει λύση να τεθεί κάποιος έγγραφος τύπος στις συναλλαγές εμπόρων και παραγωγών, αλλά οι επιφυλάξεις του είναι μεγάλες εάν τελικά αυτή μεθοδολογία θα είναι προς το συμφέρον των παραγωγών, οι οποίοι όταν την πρότεινε δεν ξεκαθάρισαν την θέση τους.

Επίσης, για τη Διεπαγγελματική Φέτας και τους συνεταιρισμούς, τόνισε ότι μετά τις νομοθετήσεις που έγιναν και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ (λίγους μήνες), ο λόγος ανήκει πλέον στους επιχειρηματίες και στους παραγωγούς να αποφασίσουν πώς θα λειτουργήσουν και θα οργανωθούν από τούδε και στο εξής και να υιοθετήσουν νέες σύγχρονες παραγωγικές και επιχειρησιακές πρακτικές.

Ο υπουργός μίλησε και για τους πρώτους μήνες της παρούσας κυβέρνησης τους οποίους χαρακτήρισε πέραν του δέοντος αποδοτικούς, γεγονός που γεννά ολοένα και μεγαλύτερες προσδοκίες στο λαό για τη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά δε στο ΥΠΑΑT, επανέλαβε πως έχει πραγματοποιήσει το 70% των προεκλογικών δεσμεύσεών του κι αυτό σημαίνει ότι πλέον τίθενται επί τάπητος νέοι στόχοι για τα επόμενα χρόνια.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρουσία του ΥΠΑΑT στην Καρδίτσα και επισήμανε ότι οι δομές που επισκέφθηκαν σήμερα με τον υπουργό αποδεικνύουν ότι μπορεί ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για τη χώρα μας.

Ο βουλευτής Γιώργος Κωτσός σε παρέμβασή του ζήτησε από τον κ. Βορίδη να εξετάσει το ΥΠΑΑT την αύξηση του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα LEADER της περιοχής, διότι το ενδιαφέρον ένταξης από ιδιώτες επενδυτές είναι τεράστιο και οι αιτήσεις τους ξεπερνούν δύο και τρεις φορές τα διαθέσιμα κονδύλια.

Τέλος, στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ - ΝΔ Καρδίτσας Βασίλης Φωτόπουλος απηύθυνε έκκληση να υπάρξει μέριμνα για τη στήριξη του νομού Καρδίτσας που σήμερα είναι ο φτωχότερος νομός της χώρας, «μια θέση η οποία – όπως είπε - δεν του αξίζει καθώς διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και δομές για να αναπτυχθεί».

ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

Την ανάγκη να καλυφθεί το γρηγορότερο ο χρόνος που έχει χαθεί για τις παραγωγικές δομές της χώρας μας, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης στη διάρκεια επισκέψεων που πραγματοποίησε στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος και στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων της Καρδίτσας, συνοδευόμενος από το συντοπίτη υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τους βουλευτές του Νομού Γιώργο Κωτσό και Ασημίνα Σκόνδρα, στελέχη του Υπουργείου, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ ΝΔ Καρδίτσας Λάμπρο Τσιούκη, τον πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Βασίλη Φωτόπουλο και πολλά κομματικά στελέχη.

Ειδικότερα, ο υπουργός αφού πρώτα συναντήθηκε με τοπικούς επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα στο εργοστάσιο ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΕΛΛΑΣ στον Άγιο Θεόδωρο, μετέβη στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων όπου τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις ο προϊστάμενος Αθανάσιος Χόντος.

Ο ίδιος παρουσιάζοντας τη δραστηριότητα του Κέντρου, επισήμανε στον υπουργό ότι υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης κυρίως από κτηνιάτρους, λόγω συνταξιοδότησης αρκετών υπαλλήλων αυτής της ειδικότητας τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε, χωρίς αυτούς δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πολλές δυνατότητες τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού, όσο και εγκαταστάσεων.

Βέβαια τονίστηκε στον κ. Βορίδη ό,τι το υπάρχον προσωπικό που αποτελείται κυρίως από γεωπόνους κάνει ότι μπορεί για να αντεπεξέρχεται στις αυξημένες λειτουργικές υποχρεώσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Χόντος, η περιοχή δικαιοδοσίας του ΚΓΒΖ περιλαμβάνει τους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Σκοπός του είναι η καταγραφή όλων των γενεαλογικών και παραγωγικών στοιχείων των ζώων, τα οποία θα αποτελούν τις πληροφοριακές πηγές για την έκδοση γενεαλογικών πιστοποιητικών, καθώς και την παραγωγική αξιολόγηση των ζώων.

"Είναι ανάγκη, σήμερα, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες εκτροφής και τις απαιτήσεις της αγοράς και να εφαρμόσουμε ένα νέο πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης, με επίκεντρο τις εγχώριες φυλές προβάτων που να εξασφαλίζει σίγουρη και συνεχή αύξηση παραγωγικών ιδιοτήτων" συμφώνησαν οι κ.κ. Βορίδης και Χόντος.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, όπου τον υποδέχθηκε ο προϊστάμενος κ. Μοχάμεντ Νταράουσε με το επιστημονικό προσωπικό του.

Ο υπουργός αφού ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ενημερώθηκε για τις δράσεις και το έργο του Κέντρου, ενώ παρακολούθησε και δύο επιδείξεις σε σύγχρονα μηχανήματα ποιοτικού ελέγχου του προϊόντος.

Ο κ. Βορίδης έδειξε να εντυπωσιάστηκε τόσο από τη λειτουργία, όσο και από την αίθουσα συνεδρίων που χαρακτήρισε εξαιρετική για διοργάνωση εγχώριων και διεθνών ημερίδων και εκδηλώσεων.

Ο κ. Νταράουσε επισήμανε στον υπουργό ότι προωθείται σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ όπου υπάγεται το Εθνικό Κέντρο, η λειτουργία Σχολής Ταξινόμησης για την εκπαίδευση στελεχών εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, η δημιουργία νέας αίθουσας ταξινόμησης για εμπόρους βαμβακιού και η λειτουργία «Ράουντ τεστ», ενός προγράμματος δηλαδή, ελέγχου της λειτουργίας των εργαστηρίων στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως σε εκκοκκιστικές επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο στο ΕΚΒ υλοποιούνται οι παρακάτω δράσεις:

- Η διενέργεια της Ταξινόμησης − Τυποποίησης Βάμβακος σε επίπεδο χώρας με σύγχρονες μεθόδους σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.

- Η άσκηση του ρόλου της διαιτησίας στα πεδία που είναι διαπιστευμένα τα Εργαστήρια από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.).

- Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση ΠΑΠ− Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, η οργάνωση − η υλοποίηση και ο συντονισμός δράσεων που σχετίζονται με βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, όπως η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών και μεταποιητών βάμβακος, η εκτέλεση εθνικών αναπτυξιακών, επιδεικτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και η συμμετοχή σε ερευνητικά έργα.

- Η τήρηση ηλεκτρονικών αρχείων και βάσεων δεδομένων για την πορεία της ποιότητας του ελληνικού βάμβακος και η σύνταξη ενημερωτικών εκθέσεων προς τη Γενική Δ/νση Φυτικής Παραγωγής − Διεύθυνση ΠΑΠ − Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ), το ΔΣ του ΕΛΓΟ−ΔΗΜΗΤΡΑ, τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

Ο κ. Νταράουσε ζήτησε από τον υπουργό την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που έχει το Κέντρο με την έλλειψη προσωπικού και την απόδοση των αρμοδιοτήτων που απορρέουν από την απόφαση ίδρυσής του.

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει και τις δύο κρατικές δομές, αρκεί οι προϊστάμενοι να του καταθέσουν αναλυτικό κατάλογο με τα ζητήματα που χρίζουν επίλυσης, αλλά και με τις δυνατότητες του υπάρχοντος εξοπλισμού.

Σε δήλωσή του δε επισήμανε πως είναι πεπεισμένος ότι η χώρα μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητά της, αρκεί να αξιοποιήσει πλήρως τις σύγχρονες παραγωγικές δομές της και το επιστημονικό προσωπικό το οποίο όπως είπε, διαπίστωσε με την επίσκεψή του ότι διακρίνεται από μεράκι και ζήλο για τη δουλειά που κάνει.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα