Παρέμβαση Γ. Κωτσού σε Θεοδωρικάκο

Για οικονομικά προβλήματα των ΔΕΥΑ

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2020 22:34

Παρέμβαση στον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο έκανε ο βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός για τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι ΔΕΥΑ ιδιαίτερα της ελληνικής περιφέρειας, λόγω

μεγάλης πτώσης των εσόδων τους από τα αυστηρά περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα που ελήφθησαν αναγκαστικά για την αποφυγή μετάδοσης στην κοινότητα του θανατηφόρου ιού COVID 19. Ο βουλευτής στη σχετική αναφορά του στον υπουργό για αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος που έχει προκύψει, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «πολλές δημοτικές επιχειρήσεις στελεχώνονται από διοικητικό προσωπικό μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ για ΑμεΑ. Τα άτομα αυτά αποτελούν ευπαθείς ομάδες και αναγκαστικά απέχουν από τον χώρο εργασίας τους βοηθώντας μόνο εξ αποστάσεως με τηλεργασία, όταν αυτή είναι δυνατόν να επιτευχθεί. Ταυτόχρονα, όλες οι εργαζόμενες μητέρες με τέκνα που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το διάστημα οι ΔΕΥΑ να έχουν απογυμνωθεί από διοικητικό προσωπικό και να υπολειτουργούν. Συγχρόνως επήλθε τεράστια μείωση στα έσοδά τους καθώς τα ταμεία (λόγω υποστελέχωσης για τους παραπάνω λόγους) είναι κλειστά, ενώ ο κόσμος έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις του μετά και την απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών». Ο κ. Κωτσός υπογραμμίζει πως «ο αναπόφευκτος μηδενισμός των εσόδων επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εύρυθμη λειτουργία των ΔΕΥΑ, διότι τα έξοδα «τρέχουν» και πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Κάποιες δε από τις δημοτικές επιχειρήσεις σε μικρούς Δήμους βρίσκονται ήδη σε κατάσταση απόγνωσης λόγω της εξάντλησης των ταμειακών διαθέσιμων τους και ο κίνδυνος ξαφνικού οικονομικού «θανάτου» τους είναι ορατός». Ο βουλευτής κλείνει ζητώντας την άμεση παρέμβαση του υπουργού καταθέτοντας τις παρακάτω προτάσεις: 1. Έκτακτη επιχορήγηση των ΔΕΥΑ για όλο το χρονικό διάστημα των περιοριστικών μέτρων, (καίτοι δεν εντάσσονται στους φορείς γενικής κυβέρνησης), με προτεραιότητα στην κάλυψη των εξόδων λειτουργίας, διοίκησης, άντλησης και διανομής νερού από τα δίκτυα ύδρευσης. 2. Χορήγηση άτοκου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (μέχρι στιγμής δεν επιτρέπεται η δανειοδότηση των ΔΕΥΑ από το ΤΠΚ), με έναρξη αποπληρωμής τον Ιανουάριο του 2021, με το σκεπτικό ότι μέχρι τότε θα έχει επέλθει η λειτουργική και ταμειακή κανονικότητα. 3. Απόδοση ΦΠΑ στο ύψος των εισπραχθέντων και όχι των βεβαιωθέντων εσόδων. 4. Επαναφορά της διάταξης κατά την οποία οι ΔΕΥΑ επιχορηγούνταν από τα ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ από το ειδικό τέλος επί των εισοδημάτων εξ οικοδομών (άρθρο 12 Ν.1069/80 πριν τροποποιηθεί, ως ίσχυε).

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φωτ. Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass