Κωστής Νούσιος: Θα τηρηθεί πάση θυσία το οικολογικό όριο της Λίμνης Πλαστήρα

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2020 11:21

KAΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτ. Καραγιάννη)
Ορθολογική διαχείριση, έγκαιρη παραγγελία εκταμίευσης αρδευτικού νερού και λελογισμένη χρήση από τους αγρότες: Αυτό είναι το τρίπτυχο, στο οποίο κατέληξαν όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη του άτυπου συντονιστικού οργάνου στην Π.Ε Καρδίτσας, ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου.


Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε να διαχειριστούμε ένα δύσκολο καλοκαίρι,καθώς οι μέχρι τώρα εισροές ήταν ελλειμματικές σε σχέση με την περσινή χρονιά. Χρειάζεται σύνεση, συντονισμός και συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς , ώστε και το οικολογικό όριο της λίμνης Πλαστήρα να διασφαλιστεί και να μην μείνουν χωρίς νερό οι καλλιέργειες».
Εκ μέρους της Π.Ε Καρδίτσας ο κ. Χρήστος Σταμούλης παρουσίασε τα φετινά βροχομετρικά και υδρολογικά στοιχεία τονίζοντας ότι η στάθμη των υδάτων της Λίμνης Πλαστήρα βρίσκεται σε ένα μέτριο επίπεδο με απόθεμα ύδατος περίπου 46 εκατομμύρια m3 λιγότερο από πέρυσι. Αντίστοιχα στη Λίμνη Σμοκόβου το απόθεμα είναι κατά περίπου 32 εκατομμύρια m3 λιγότερο από την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι οριακή και ότι φέτος το διαθέσιμο για άρδευση νερό θα είναι κατά 20% λιγότερο. Γι’ αυτό και ζήτησε «σφιχτή» διαχείριση, συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων και συντήρηση των αρδευτικών έργων.
Συντονισμό και πειθαρχία στις αποφάσεις του συντονιστικού οργάνου ζήτησε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο οποίος εκτίμησε ότι φορείς και δήμοι θα κληθούν τελικά να διαχειριστούν μικρότερες ποσότητες νερού από τις προβλεπόμενες. Τόνισε όμως ότι είναι σημαντικό να εκταμιευθούν ικανές ποσότητες νερού στην αρχή της αρδευτικής περιόδου, για να επιτραπεί στις καλλιέργειες να φυτρώσουν. Και βέβαια να διασφαλιστεί και η ποιότητα του πόσιμου νερού, για την πόλη της Καρδίτσας.
Από την πλευρά του ΤΟΕΒ Ταυρωπού ο πρόεδρος κ. Αθανάσιος Μαρκινός έκανε λόγο για μια δύσκολη αρδευτική χρονιά. «Να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού τη Λίμνη Πλαστήρα’’ τόνισε ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος. Την ανησυχία του ότι το νερό δεν θα φτάσει σε όλες τις καλλιέργειες του Δήμου Παλαμά εξέφρασε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σακελλαρίου, ζητώντας να ‘’ανοίξει’’ το δίκτυο από αυτό το Σαββατοκύριακο, ώστε να αρχίσει η άρδευση από Δευτέρα.
Πρόταση όχι μόνο για λελογισμένη χρήση του νερού, αλλά και για έργα υποδομής στο Θεσσαλικό κάμπο, ώστε να ανέβει ο υδροφόρος ορίζοντας, έκανε ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος.
Για δύο στόχους έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κανιούρας: Κάλυψη των αναγκών σε νερό στις καλλιέργειες και διατήρηση του οικολογικού ορίου της λίμνης Πλαστήρα.
Εκ μέρους της ΔΕΗ ο κ. Ευάγγελος Παπαλεξανδρής ζήτησε έγκαιρη ενημέρωση για οποιαδήποτε μεταβολή στην αυξομείωση της εκταμιευόμενης ποσότητας νερού.
Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σημεία επιφανειακού δικτύου του ΤΟΕΒ Τιτανίου, ώστε να μπορεί ο Οργανισμός να βοηθήσει τους αγρότες ζήτησε ο κ. Βασίλειος Γιαννάκος. Τέλος εκ μέρους του ΤΟΕΒ Σελλάνων ο κ. Γιώργος Μπεκιάρης τόνισε ότι μόνο με αλλαγή του τρόπου άρδευσης θα λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass