Τι ζητούν τα Νοσοκομεία από την «πίτα» των 7,3 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 5η ΥΠΕ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ * ΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2020 21:07

Υψηλά στην ατζέντα της 5ης ΥΠΕ είναι η προμήθεια του αυτόματου ρομποτικού συστήματος εκτέλεσης όλων των σταδίων μοριακής διάγνωσης του κορονοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που προτάθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και

βρίσκεται ήδη στη διαδικασία διαβούλευσης.
Ωστόσο πληθαίνουν οι προβληματισμοί αλλά και οι διαμαρτυρίες όσων παραγόντων στον χώρο της υγείας διαπιστώνουν καθυστερήσεις στη λήψη της σχετικής απόφασης, καθώς η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρέχει τις δυνατότητες μιας παραγγελίας με συνοπτικές διαδικασίες σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών για μοριακούς ελέγχους, στις οποίες το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αδυνατεί να ανταποκριθεί.
Η προμήθεια του ρομποτικού συστήματος εντάχθηκε στον προγραμματισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπως προκύπτει από την πρόταση των αναγκαίων έργων που κατέθεσε στις αρχές της εβδομάδας στην 5η ΥΠΕ διεκδικώντας κομμάτι «της πίτας» των 7,3 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τη στήριξη της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία.
Οι προτάσεις των πέντε νοσοκομείων της περιφέρειας, που έφθασαν στα γραφεία της 5ης ΥΠΕ, ξεπερνούν κατά πολύ το διαθέσιμο κονδύλι με αποτέλεσμα να αξιολογηθούν από τον διοικητή κ. Φώτη Σερέτη και τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Ιωάννη Κωτσιόπουλο προκειμένου να προκριθούν όσες εξυπηρετούν τον σχεδιασμό της Υγειονομικής Περιφέρειας.
Πρόκειται για μια νέα διαδικασία συγκριτικά με τις πρακτικές του παρελθόντος καθώς όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Σερέτης «κανένας διοικητής νοσοκομείου δεν θα καταθέτει τεχνικά δελτία απευθείας στην Περιφέρεια, χωρίς η πρότασή του να έχει αξιολογηθεί από την 5η ΥΠΕ και να εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της για την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή».
Όπως ανάφερε ο κ. Σερέτης, η προμήθεια του αυτόματου ρομποτικού συστήματος μοριακής διάγνωσης του κορονοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα είναι το πρώτο έργο που πρόκειται να προωθηθεί για υπογραφή από τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, που παρακολουθεί από κοντά τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις στην προμήθεια του συστήματος. Προβληματισμοί που επιτείνονται από τις υπάρχουσες ανησυχίες για την προετοιμασία του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα εμφάνισης της πανδημίας, η κορύφωση του οποίου αναμένεται το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, όπως εκτίμησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου στην πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση, που οργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων.
Συνολικά έξι έργα περιλαμβάνονται στην πρόταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αναδεικνύοντας την απόφαση της διοίκησης να ενισχύσει σημαντικά με εξοπλισμό κλινικές, μονάδες και εργαστήρια, που δέχθηκαν φόρτο εργασίας λόγω κορονοϊού. Τα έργα αυτά αφορούν στην προμήθεια εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (παρότι δέχθηκε μεγάλη βοήθεια από τους δωρητές την περίοδο των περιοριστικών μέτρων), το Ακτινολογικό Εργαστήριο, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και το ακτινολογικό εργαστήριο του ΤΕΠ, το τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Εκτός του συστήματος μοριακής διάγνωσης του κορονοϊού, σημαντικός εξοπλισμός θεωρείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τη σύνδεση όλου του νοσοκομείου με τις απεικονιστικές εξετάσεις που διενεργούνται στο ακτινολογικό εργαστήριο, ένα ψηφιακό ακτινολογικό συγκρότημα και ένα κύριο μηχάνημα υπερήχων τελευταίας τεχνολογίας.
Αντίθετα, η πρόταση του Γενικού Νοσοκομείου περιλαμβάνει 8 συνολικά έργα με σαφείς τις προθέσεις της διοίκησης να ενισχύσει με εξοπλισμό όχι μόνο τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που σχετίζονται με τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19, αλλά και της Μαιευτικής - Γυναικολογικής κλινικής, των χειρουργείων, της Ουρολογικής κλινικής, του Ακτινοδιαγνωστικού τμήματος, της Αποστείρωσης και του Τμήματος της Αιμοδοσίας.
Ωστόσο, μείζον πρόβλημα για την έγκριση των τεχνικών δελτίων, που θα κατατεθούν για όσα έργα προκριθούν από τη διαδικασία αξιολόγησης της 5ης ΥΠΕ, θεωρείται η απουσία διοικητή και κυρίως Διοικητικού Συμβουλίου. Το θέμα έχει συζητηθεί μεταξύ του υπηρεσιακού διοικητή Απόστολου Κομνού, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές απείλησε και με παραίτηση, του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Συζητήσεις που κατέληξαν σε συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης του προβλήματος καθώς, όπως εκτιμάται, μέχρι την κατάθεση των τεχνικών δελτίων των προκριθέντων έργων που τοποθετείται μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα προχωρήσει στην επιλογή διοικητή και τον ορισμό μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου μετά τον περσινό διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass