Σκηνή πρώτη: Κλακέτα, Λάρισα και πάμε…

Η «Ε» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΑΣ *ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΚΗ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟ, ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2020 16:50 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαϊ 2020 16:50
Η νύφη Τζένη Καρέζη το σκάει από την Αθήνα  και καταφεύγει στη Λάρισα στην ταινία «Η νύφη το ‘σκασε» Η νύφη Τζένη Καρέζη το σκάει από την Αθήνα και καταφεύγει στη Λάρισα στην ταινία «Η νύφη το ‘σκασε»

Παραλίες όπου θα μπορούσε να γυριστεί η «Παραλία» με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, πανέμορφοι καταπράσινοι λόφοι όπου εύκολα θα μπορούσε να τοποθετήσει κάποιος το Σάιρ από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», γραφικά χωριουδάκια χτισμένα σε απόκρημνα

βουνά όπου θα μπορούσε να διεξάγεται η ιστορία του «Καλώς ήρθατε στον Νότο», ατέλειωτος κάμπος-σκηνικό για κάθε γουέστερν και μια πόλη που συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά το αρχαίο με το σύγχρονο, το παλιό με το νέο. Η πόλη της Λάρισας αλλά και ο ευρύτερος νομός έχουν εμπνεύσει σκηνοθέτες και φιλοξενήσει πολλές παραγωγές, ελληνικές και διεθνείς. Μάλιστα και η «Τροία» με τον Μπραντ Πιτ επρόκειτο να γυριστεί στον νομό Λαρίσης, αν οι παραγωγοί της δεν είχαν γραφειοκρατικά «μπλεξίματα» με το ελληνικό δημόσιο. Μπλεξίματα που θα αποφευχθούν με τη δημιουργία του Film Office που προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να είναι από τις πρώτες Περιφέρειες στην Ελλάδα που εκδήλωσε ενδιαφέρον όπως θα πει στην «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Νίκος Λιούπας. «Διαχρονικά ο Δήμος Λάρισας βοηθούσε και παρείχε κάθε υλικοτεχνική βοήθεια -στο μέτρο του δυνατού πάντα- για να φιλοξενεί η πόλη μας γυρίσματα ταινιών. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της ταινίας Bachelor 3 που για την ανάγκη γυρισμάτων κλείσαμε δρόμους» επισημαίνει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας.
Ο μέγας ποιητής της εικόνας Θεόδωρος Αγγελόπουλος έκανε αρκετές φορές τη Λάρισα και τον νομό σκηνικό για τις ταινίες του. Αρχικά ήταν ο «Θίασος» το 1975, τότε που ο «Χρυσός Τεό» τοποθέτησε τους ήρωές του στην Κεντρική πλατεία της πόλης και σε ένα καφενείο που πια δεν υπάρχει. Στον «Μελισσοκόμο» του μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει την Τσαριτσάνη της δεκαετίας του ’80. Μάλιστα, όπως λένε μαρτυρίες, την εποχή εκείνη κόσμος από πολλά σημεία της περιοχής συνέρρεε στον τόπο των γυρισμάτων προκειμένου να δει από κοντά τον διάσημο Ιταλό ηθοποιό και πρωταγωνιστή της ταινίας, Μαρτσέλο Μαστρογιάννι. Το «Τοπίο στην Ομίχλη» το σκηνικό στήθηκε στο ανάχωμα κοντά στο Αεροδρόμιο, ενώ για το «Μία αιωνιότητα και μία μέρα» γυρίσματα έγιναν στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Εντελβάις» στην Εθνική οδό.
Ο Λάκης Λαζόπουλος, ο δικός μας Λάκης, δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του. Την επέλεξε λοιπόν για να κάνει κάποια από τα γυρίσματα της μεγάλου μήκους ταινίας που σκηνοθέτησε, με τίτλο «Ρ20».
Ο βραβευμένος δημιουργός του «Στρέλλα», Πάνος Κούτρας, πραγματοποίησε στην περιοχή γυρίσματα για τις ανάγκες της ταινίας «Xenia». Σκηνές του έργου είχαν γυριστεί σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της οδού Κοζάνης, στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Xenia» του Πλαταμώνα, απ’ όπου αντλήθηκε και ο τίτλος, αλλά και στις όχθες του Πηνειού. Το λαρισαϊκό τοπίο, πάντως, συγκίνησε και την Όλγα Μαλέα και έτσι κάποια από τα εξωτερικά πλάνα του «Οργασμού της αγελάδας» πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Βρυότοπου.
Ο γνωστός για τις ταινίες «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», «Εργένης», «Αυτή η νύχτα μένει» σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε το 2011 γυρίσματα σε κεντρικό καφέ της Λάρισας για τις ανάγκες της ταινίας «Δεσμά Αίματος», που αποτελεί μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του βραβευμένου, ομότιτλου βιβλίου της Μαρίας Πάουελ, και στην οποία πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Νικήτας Τσακίρογλου και ο Δημήτρης Πιατάς.
Από τις πιο γνωστές, παλιές ελληνικές ταινίες με λαρισαϊκό άρωμα είναι ο «Παπαφλέσσας» που γυρίστηκε το 1971 από τον Ερρίκο Ανδρέου, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον ομώνυμο ρόλο. Τα γυρίσματα έγιναν στα ιστορικά Αμπελάκια, ενώ αρκετές σκηνές είναι τραβηγμένες σε σπίτι που διατηρείται ακόμα στο κέντρο της πόλης. Ο Νίκος Ξανθόπουλος και η Κάκια Αναλυτή έζησαν μια θυελλώδη ερωτική περιπέτεια με φόντο τη Λάρισα, στην ταινία «Ζωή γεμάτη πόνο» του 1964, αλλά και η Τζένη Καρέζη στην ταινία του 1962 «Η νύφη το ‘σκασε» καταφεύγει εδώ για να γλιτώσει από τον γαμπρό που της επιβάλλουν οι γονείς της. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Κώστας Βουτσάς και η παρέα τους συναντιούνται στη γέφυρα των Τεμπών στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Κάτι να καίει», ταινία που ακούστηκε και το διασημότερο επιφώνημα του ελληνικού σινεμά «Φσσσστ Μπόινγκ».
Από τις πιο πρόσφατες ταινίες που γυρίστηκαν στη Λάρισα ήταν το «Bachelor 3» το 2019, και το «Λάρισα Εμπιστευτικό» το 2012.
ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ
Η σειρά «Ματωμένα Χώματα» σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου, είναι από τις μεγαλύτερες σύγχρονες παραγωγές που έχουν γυριστεί για την ελληνική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Για τις ανάγκες της σειράς ο κ. Κουτσομύτης χρησιμοποίησε όχι μία, αλλά δύο τοποθεσίες γυρισμάτων στην περιοχή. Βλέποντας κάποιος τη σειρά θα αναγνωρίσει τον γραφικό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα της γειτονικής Πιερίας, αλλά και το κονάκι «Φασούλα», που βρίσκεται λίγο έξω από τη Λάρισα, κοντά στο Συκούριο. Στη σειρά, μάλιστα, συμμετείχαν ως κομπάρσοι και αρκετοί Λαρισαίοι.
Και ο γνωστός για τις σειρές που υμνούν αδιέξοδους έρωτες Μανούσος Μανουσάκης, όμως, έχει τιμήσει το θεσσαλικό τοπίο. Μεγάλο μέρος της σειράς «Η αγάπη ήρθε από μακριά» με πρωταγωνιστές τη Λίνα Σακκά, τον Κώστα Σόμμερ και τον Πασχάλη Τσαρούχα έχει γυριστεί σε κτήμα στην Αγιά.
Ο ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Όσο απίστευτο και να φαίνεται πριν από μερικά χρόνια παραλίγο να βλέπαμε τον Μπραντ Πιτ να κυκλοφορεί στην Ταχυδρομείου. Σύμφωνα με τον κριτικό κινηματογράφου Παναγιώτη Τιμογιαννάκη «ανιχνευτές» του Χόλιγουντ, που αναζητούν τοποθεσίες στην Ελλάδα προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν για εξωτερικά γυρίσματα, έφτασαν πολύ κοντά στο να «κλείσουν» σκηνικό έξω από τη Λάρισα. Το 2002 υπεύθυνοι μεγάλης εταιρείας παραγωγής είχαν βρεθεί στην πόλη προκειμένου να οργανώσουν γυρίσματα για την ταινία «Τροία» με τον Μπραντ Πιτ και τον Ορλάντο Μπλουμ. Όπως σημειώνει ο κ. Τιμογιαννάκης όμως, ενώ είχαν κανονιστεί οι λεπτομέρειες το ζήτημα «κόλλησε» σε γραφειοκρατικά ζητήματα και τελικά η παραγωγή επέλεξε άλλο τοπίο.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass