Πολιτικές κόντρες για την είσοδο ιδιωτών στον ΕΛΓΑ

ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗ * Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2020 16:10
Η προοπτική της εισόδου του ιδιωτικού τομέα στη γεωργική ασφάλιση  πυροδότησε αντιπαραθέσεις στη Βουλή μεταξύ των Λαρισαίων  βουλευτών Μαξ. Χαρακόπουλου και Βασ. Κόκκαλη.  Πάντως και ο υπ. Αγρ. Ανάπτυξης Μ. Βορίδης είναι υπέρ της σύμπραξης  δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη γεωργική ασφάλιση Η προοπτική της εισόδου του ιδιωτικού τομέα στη γεωργική ασφάλιση πυροδότησε αντιπαραθέσεις στη Βουλή μεταξύ των Λαρισαίων βουλευτών Μαξ. Χαρακόπουλου και Βασ. Κόκκαλη. Πάντως και ο υπ. Αγρ. Ανάπτυξης Μ. Βορίδης είναι υπέρ της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη γεωργική ασφάλιση

Η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο πεδίο της γεωργικής ασφάλισης αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή στο περιθώριο του Νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ, με τοπικό χαρακτήρα, αφού διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι πρώην

υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτές Λάρισας Μαξ. Χαρακόπουλος και Βασ. Κόκκαλης.
Αρχικά σε δήλωσή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης έκανε λόγο για «διγλωσσία Χαρακόπουλου – Βορίδη, καθώς θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τον ΕΛΓΑ από την πίσω πόρτα», με τον βουλευτή της ΝΔ να μιλά για «επιλεκτικές αναφορές με στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις».
Την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδης και η διοίκηση του ΕΛΓΑ αναμένουν το πόρισμα επιτροπής, η οποία εξετάζει όλα τα σενάρια εμπλοκής ιδιωτών στον ΕΛΓΑ, έχει βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις κυρίως ξένων εταιρειών και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα –αν ο σχεδιασμός δεν ανετράπη από την πανδημία- να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Με δήλωσή του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Στη χθεσινή συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο Λαρισαίος κυβερνητικός βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας για τον ΕΛΓΑ, «ευχήθηκε» να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του. Μετά από επίμονες ερωτήσεις μου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, αν ασπάζεται την άποψη του κ. Χαρακόπουλου, εκείνος με παρέπεμψε στο «πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας». «Είναι προφανές πως ο υπουργός ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση από τη διγλωσσία που προκύπτει με τον ομογάλακτο βουλευτή του. Όμως πίσω από αυτή τη δημόσια διάσταση απόψεων, βρίσκεται η οδυνηρή πραγματικότητα για τους Έλληνες αγρότες, την οποία επιμελώς προσπαθεί να κρύψει ο κ. Βορίδης: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεθοδεύει την παράδοση του ΕΛΓΑ, δηλαδή της ασφαλιστικής κάλυψης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των Ελλήνων αγροτών, σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτή η εξέλιξη όμως όπως φαίνεται πλέον και στον δημόσιο διάλογο εντός της Βουλής, είναι τόσο αυτονόητα δυσάρεστη, που δεν ενοχλεί μόνον τους αγρότες και την αντιπολίτευση, αλλά και κάποιους από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Θα μας βρουν μπροστά τους όμως».
Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος, τόσο στην πρωτολογία, όσο και στη δευτερολογία του στη Βουλή μίλησε για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση αγροτών, τονίζοντας πως «προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι, έχω ερωτηματικά. Πιστεύω ότι η ασφάλιση των αγροτών θα πρέπει να είναι υποχρεωτική. Εάν παύσει να είναι υποχρεωτική θα δημιουργηθεί μέγα ζήτημα, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας, εάν δεν είναι υποχρεωμένοι οι αγρότες να ασφαλίζουν την παραγωγή τους και επαφίεται στο φιλότιμο ή στον πατριωτισμό τους ή στο ενδιαφέρον τους, θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση να έχουμε ανασφάλιστους αγρότες που θα παθαίνουν ζημιές και θα προστρέχουν στο κράτος, στα ΠΣΕΑ, στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Η πρόταση η δική μου θα ήταν, εάν εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας, να εμπλακεί μόνο ως πρόσθετη ασφάλιση στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ».
Απαντώντας δε στον κ. Κόκκαλη ανέφερε πως «η συνεδρίαση όπως εξελίχθηκε δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχής για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά καλό θα είναι να μένουμε στα δεδομένα της συζήτησης και όχι να κάνουμε επιλεκτικές αναφορές με στόχο να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Κατά τη γνώμη μου η είσοδος του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να είναι προς τις επιπλέον ασφαλιστικές καλύψεις, να υπάρξει η βασική ασφάλιση του ΕΛΓΑ και επιπλέον ασφαλιστικοί κίνδυνοι, που δεν καλύπτονται σήμερα από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, να καλύπτονται από τους ιδιώτες. Αν με την είσοδο του ιδιωτικού τομέα δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, κινδυνεύουμε, πολλοί παραγωγοί που και σήμερα δυσκολεύονται να ασφαλίσουν την παραγωγή τους, να μην την ασφαλίσουν καθόλου, να έχουμε ζημιές και στη συνέχεια θα προσφεύγουν και πάλι στο κράτος, στην πολιτεία, στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, στα ΠΣΕΑ, προκειμένου να ζητούν αποζημιώσεις. Θα πρέπει να είναι υποχρεωτική ή στον ΕΛΓΑ ή στον ιδιωτικό τομέα η ασφάλιση, αλλά πάντως η αγροτική παραγωγή πρέπει υποχρεωτικά να είναι ασφαλισμένη. Θα προτιμούσα ο ιδιωτικός τομέας να έρθει επικουρικά σε ασφαλιστικούς κινδύνους που δεν ασφαλίζονται σήμερα από τον ΕΛΓΑ».
Ο Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ
Στο ενδεχόμενο να υπάρξει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη γεωργική ασφάλιση έχει αναφερθεί πολλές φορές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, δεσμευόμενος μάλιστα να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με ιδιώτες μέσα στον Ιούνιο. Έχει συσταθεί μια ειδική επιτροπή, η οποία εξετάζει τη δυνατότητα εκδήλωσης ή όχι ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα. Δήλωσε ακόμη πως «η Κυβέρνηση έχει λάβει την εντολή από τον ελληνικό λαό να εμπλέξει την ιδιωτική ασφάλιση κι ότι η προσπάθειά μας είναι να μην αυξηθούν οι εισφορές, αλλά να υπάρξει ένα σύστημα μεικτό όπου ΕΛΓΑ και ιδιωτική ασφάλιση θα παρέχουν μία ομπρέλα καλύψεων".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας τα σχέδια για την πορεία που θα ακολουθήσει ο ΕΛΓΑ τα επόμενα χρόνια, παραδέχτηκε ότι «σε αυτά εντάσσεται πλέον και η ιδιωτική ασφάλιση» και πρόσθεσε πως «ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει ως φορέας ασφάλισης, ενώ υπάρχει υπό εξέταση σενάριο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλιζόμενο να επιλέγει ανάμεσα στον δημόσιο οργανισμό και στην ιδιωτική εταιρεία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass