Καλή προετοιμασία και κριτική σκέψη

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2020 17:40

Αντίστοιχης δυσκολίας με τα περσινά ήταν τα θέματα που έπεσαν χθες στην Ιστορία ενώ απαιτούσαν και κριτική σκέψη από τους υποψηφίους των ΓΕΛ που διαγωνίστηκαν χθες με το νέο σύστημα. Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών

Ελλάδος) «Τα θέματα στην Ιστορία Προσανατολισμού κάλυπταν όλο το εύρος της εξεταστέας ύλης και απαιτούσαν κριτική σκέψη από τους υποψηφίους και στις δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι ερωτήσεις είχαν διατυπωθεί με σαφήνεια, ωστόσο προϋπέθεταν πλήρη αφομοίωση της διδαχθείσας ύλης. Στη δεύτερη ομάδα, στα θέματα Γ1 και Δ1, που αφορούν στον σχολιασμό πηγών, δόθηκαν κατανοητά κείμενα, που όμως για την ουσιαστική επεξεργασία τους απαιτούσαν την καλή προετοιμασία των υποψηφίων. Συγκριτικά με τα περσινά, τα σημερινά θέματα χαρακτηρίζονται αντίστοιχης ποιότητας και ανάλογου βαθμού δυσκολίας, διαπίστωση που μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι η προσέγγιση των θεμάτων στο μάθημα της Ιστορίας προϋποθέτει πλέον την κριτική ικανότητα των μαθητών και όχι απλώς τη στείρα αποστήθιση της ύλης».
Για τους υποψηφίους που έδιναν Πληροφορική, τα θέματα που έπεσαν απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές ωστόσο ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια. Η ΟΕΦΕ σχολιάζει: «Οι εκφωνήσεις φέτος είχαν σαφήνεια, εξέταζαν μεγάλο μέρος της ύλης και ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας. Σε σχέση με πέρυσι θεωρούμε ότι οι υποψήφιοι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα βαθμολογίας. Για να αριστεύσει ένας υποψήφιος θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί σωστά και να έχει λύσει αρκετές ασκήσεις. Πιο συγκεκριμένα: ΘΕΜΑ Α-Θέμα θεωρίας, το οποίο δεν είχε ιδιαίτερες δυσκολίες. ΘΕΜΑ Β-Αναμενόμενο το Β1 και χωρίς παγίδες. Το Β2 συμπλήρωση κενών, κάποια από τα οποία ίσως μπερδέψουν τον υποψήφιο. ΘΕΜΑ Γ-Άσκηση σαφώς διατυπωμένη με μια μεγάλη επανάληψη, μέσα στην οποία έπρεπε να γίνουν οι περισσότερες λειτουργίες του προγράμματος. Δε θα δυσκολέψει ιδιαίτερα τους σωστά προετοιμασμένους υποψηφίους. ΘΕΜΑ Δ-Άσκηση με πίνακες και ένα υποπρόγραμμα. Ίσως δυσκολευτούν κάποιοι υποψήφιοι στο Δ2β, στο πώς θα γεμίζει ο πίνακας δηλαδή. Μετά από αυτό έχει κλασικές επεξεργασίες, οι οποίες είναι δουλεμένες αρκετές φορές». Όσοι υποψήφιοι έδωσαν εξετάσεις με το παλιό σύστημα στην Ιστορία τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και κάλυπταν όλο το φάσμα της ύλης. Ιδιαίτερα τα θέματα της δεύτερης ομάδας απαιτούσαν την κριτική και συνθετική ικανότητα των μαθητών. Για το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών, η ΟΕΦΕ σημειώνει «Οι εκφωνήσεις φέτος είχαν σαφήνεια, εξέταζαν μεγάλο μέρος της ύλης και ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας. Σε σχέση με πέρυσι θεωρούμε ότι οι υποψήφιοι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα βαθμολογίας. Για να αριστεύσει ένας υποψήφιος θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί σωστά και να έχει λύσει αρκετές ασκήσεις». Το πρόγραμμα για τα ΓΕΛ ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στη Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
*Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ οι Πανελλήνιες συνεχίζονται σήμερα με τα μαθήματα ειδικότητας Ηλεκτροτεχνία, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Υγιεινή και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass