Καταδίκη αιρετών για τον θάνατο 34χρονου συμβασιούχου

ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΣΚΑΛΑ ΕΝΩ ΑΛΛΑΖΕ ΛΑΜΠΑ * «ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΑ ΕΛΛΙΠΗ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2020 21:20

Με ποινή φυλάκισης 9 και 15 μηνών αντίστοιχα καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας οι πρώην, δήμαρχος και αντιδήμαρχος Καλαμπάκας, καθώς και ένας προϊστάμενος Τμήματος του δήμου για τον θάνατο του συμβασιούχου Αθαν.

Μήτσιου τον Ιούλιο του 2013.
Ο άτυχος «διμηνίτης» συμβασιούχος, ευρισκόμενος σε εντεταλμένη υπηρεσία, χωρίς κανένα μέσο προστασίας ανέβηκε σε φορητή σκάλα για να αντικαταστήσει καμένο λαμπτήρα δημοτικού φωτισμού στη Θεόπετρα, με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος περίπου 5 μέτρων για να καταλήξει, δυστυχώς, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία.
Ένα εργατικό δυστύχημα που ανέδειξε -για πολλοστή φορά- τη μη χορήγηση μέσων προστασίας των εργαζομένων και κατ’ επέκταση την τήρηση των κανόνων για την ασφαλή εργασία, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να χάνουν τη ζωή τους.
Ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του υπήρξε καταπέλτης λέγοντας μεταξύ άλλων πως «βιώσαμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» συμπληρώνοντας ότι «ήταν θέμα χρόνου» να συμβεί το εργατικό δυστύχημα ενώ αντικρούοντας ισχυρισμούς των κατηγορουμένων τόνισε πως «ο θανών προσελήφθη να κάνει τον... ακροβάτη και υποχρεώθηκε να κάνει τέτοιες κινήσεις γιατί αυτά τα μέσα του παρασχέθηκαν» καυτηριάζοντας έτσι τα ανεπαρκή μέτρα και μέσα προστασίας των εργαζομένων.
Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας καταδίκασε τον πρώην δήμαρχο Καλαμπάκας Δημ. Σακελλαρίου με 9 μήνες φυλάκιση (από 12 μήνες πρωτόδικα), τον πρώην αντιδήμαρχο Πρασίνου Ηλ. Κωστόπουλο με 12 μήνες φυλάκιση (από 18 μήνες πρωτόδικα), και τον προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Ιωάν. Γαλάνη με 12 μήνες φυλάκιση (από 18 μήνες πρωτόδικα) για ανθρωποκτονία από αμέλεια από υπόχρεο σε ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή με παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας κατά παραυτουργία, ενώ αθώωσε άλλους τρεις κατηγορουμένους, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Κων. Τόλη, τον προϊστάμενο του Τμήματος Τεχν. Έργων Νίκ. Λύχο και τον τεχνικό ασφαλείας Κων. Καραγιάννη (σ.σ. πρωτόδικα είχαν καταδικασθεί), ο οποίος είχε επισημάνει τις ελλείψεις, εκθέσεις -που όπως επισημάνθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία- δεν ελήφθησαν υπόψη από τους διοικούντες.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο 34χρονος Αθανάσιος Μήτσιος είχε προσληφθεί ως ηλεκτρολόγος με σύμβαση ορισμένου χρόνου δύο μηνών από τον Δήμο Καλαμπάκας και με αντικείμενο εργασίας, μεταξύ άλλων, και την αλλαγή ή αποκατάσταση των ελαττωματικών λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, την 1η Ιουλίου του 2013 βρέθηκε στο δημοτικό διαμέρισμα Θεόπετρας και -όπως σημειώνεται στο κατηγορητήριο- «αφού ανέβηκε σε μία ολισθαίνουσα φορητή κλίμακα αλουμινίου, της οποίας η σταθερότητα εξασφαλιζόταν από άλλον εργαζόμενο που τη συγκρατούσε με τα χέρια και «κόντρα» με τα πόδια και 5 μέτρα περίπου από το επίπεδο του οδοστρώματος, φέροντας επάνω του κατσαβίδι και μία καινούργια λάμπα προς αντικατάσταση λαμπτήρα (περίπου στα 6,5 μέτρα από το έδαφος) του δημοτικού φωτισμού επί ξύλινου στύλου της ΔΕΗ, αφαίρεσε το προστατευτικό κάλυμμα (καπάκι) άνωθεν του φωτιστικού, επιχειρώντας να το καθαρίσει από φωλιές από σφήκες, ενώ ακολούθως, και κατά την επαναφορά με πρόσωπο προς τον στύλο, καθώς με το ένα χέρι κρατούσε τη βάση (σωλήνα) του φωτιστικού και με το άλλο χέρι επιχειρούσε να περιστραφεί επί της κλίμακας, έτσι ώστε να επανέλθει με πρόσωπο προς τον στύλο, έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να πέσει επί του οδοστρώματος από ύψος πέντε μέτρων περίπου, να τραυματιστεί σοβαρά και δη να υποστεί βαριές κακώσεις κεφαλής και θώρακα, συνεπεία των οποίων και μόνο επήλθε ο θάνατος του την 5/7/2013».
Το Δικαστήριο εστίασε στις παραλείψεις του Δήμου Καλαμπάκας, μεταξύ των οποίων η μη χορήγηση στους συμβασιούχους εργαζομένους, πιστοποιημένου εξοπλισμού εργασίας (κράνος ασφαλείας, κατάλληλα υποδήματα, ειδικά σακίδια για εργασίες επί φορητών κλιμάκων και εξοπλισμό αντιπτωτικού τύπου ή εξοπλισμό με φρένο απορρόφησης κινητικής ενέργειας ή συστήματα συγκράτησης του σώματος όπως η ζώνη ασφαλείας) «ανάλογο με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εργασίας που εκτελούσαν, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες, τα χαρακτηριστικά της εκτελούμενης εργασίας και τους κινδύνους που ελλόχευαν για την ασφάλεια των εργαζομένων - όπως εργασία σε ύψος» κ.λπ.
Στο πλαίσιο της δίκης, που ολοκληρώθηκε χθες, κατέθεσαν εργαζόμενοι και ο πατέρας του άτυχου συμβασιούχου, ενώ απολογήθηκαν και οι έξι κατηγορούμενοι που αρνήθηκαν την κατηγορία, ενώ ορισμένοι εξ αυτών αναφέρθηκαν στη συνυπαιτιότητα του θανόντος.
Ισχυρισμό που κατέρριψε ο εισαγγελέας της έδρας σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «μιλούν για συνυπαιτιότητα των εργαζομένων. Ναι, αλλά δεν αρκεί για να αναιρέσει την αμέλεια του δράστη», έχοντας νωρίτερα υπογραμμίσει πως «στην πραγματικότητα δεν παρείχαν στον εργαζόμενο κανένα μέσο που επιβάλλει ο νόμος, δεν είχαν χορηγήσει μέσα ατομικής προστασίας. Μέχρι και εργαλεία δικά τους έπαιρναν οι εργαζόμενοι».
Αναφερόμενος, δε, στους τρεις κατηγορουμένους -προτείνοντας τελικά την ενοχή τους- σημείωσε πως «όφειλαν να ακολουθήσουν τις προϋποθέσεις, δεν τις ακολούθησαν όπως είχαν υποχρέωση και είναι υπεύθυνοι για εξ αμελείας ανθρωποκτονία. Σε κανέναν Δήμο στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούν πλέον πτυσσόμενη σκάλα για να αλλάξουν λάμπα. Ο τρόπος που επιβλήθηκε στους εργαζόμενους ήταν σίγουρο ότι θα επιφέρει ατύχημα ή δυστύχημα», κατέληξε ο εισαγγελέας προτείνοντας παράλληλα την αθώωση των υπολοίπων τριών κατηγορουμένων. Να διευκρινισθεί, τέλος, πως η απόφαση σε βάρος των τριών καταδικασθέντων έχει τριετή αναστολή.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass