Αναστέλλονται ιατρεία δύο κλινικών στο Πανεπιστημιακό

ΕΠΤΑ ΓΙΑΤΡΟΙ «ΘΕΤΙΚΟΙ» ΣΤΟΝ ΙΟ * ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΑΦΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ * ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ 1Η ΤΑΞΑΣ * ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2020 20:03

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη θωράκιση των Νοσοκομείων της Λάρισας προχωρούν οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αφού χθες διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό άλλοι τέσσερις γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με το συνολικά

αριθμό των νοσούντων γιατρών να ανέρχεται στους επτά και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.
Πρόκειται για πέντε ειδικευόμενους γιατρούς που υπηρετούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και για άλλους δύο, ειδικευόμενους επίσης που υπηρετούν στο Γενικό Νοσοκομείο με τον ΕΟΔΥ ανακοινώνοντας στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης να διευκρινίζει χθες πως από τα 124 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν στη χώρα, τα «οκτώ αφορούν στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους».
Από τα 8 νέα κρούσματα της Λάρισας, οι 4 είναι γιατροί, το πέμπτο κρούσμα αφορά σε Αλβανό υπήκοο μετά από ταξίδι, το έκτο σε Λαρισαία, το έβδομο σε Λαρισαίο μετά από ιχνηλάτηση ενώ το όγδοο κρούσμα αφορά σε Λαρισαίο στρατιώτη, επίσης μετά από ιχνηλάτηση, που υπηρετεί τη θητεία του στην Αεροπορία Στρατού στο Στεφανοβίκειο αλλά στη γεωγραφική κατανομή εντάσσεται σε αυτά της 1ης ΤΑΞΑΣ, λόγω ιχνηλάτησης.
Στη Λάρισα ελήφθησαν χθες δεκάδες δείγματα στο πλαίσιο των ιχνηλατήσεων όχι μόνο των επαφών των γιατρών αλλά και της Λαρισαίας η οποία έπρεπε να παραστεί σε νεκρώσιμο ακολουθία όπως και στην περίπτωση του Λαρισαίου και των επαφών του μετά από γαμήλια εκδήλωση.
Στο πλαίσιο τώρα θωράκισης των νοσοκομείων μετά και τα νέα θετικά κρούσματα στους γιατρούς, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας - σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - αποφάσισε την αναστολή των τακτικών ιατρείων δύο κλινικών, της ΩΡΛ και της Αγγειοχειρουργικής. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ενταγμένη στα μέτρα πρόσληψης διασποράς του κορονοϊού και ισχύει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.
Την επιβεβαίωση 16 κρουσμάτων του κορονοϊού στην περιοχή της Θεσσαλίας, ανακοίνωσε χθες το Συντονιστικό Κέντρο Covid-19 της Περιφέρειας. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, τα συγκεκριμένα κρούσματα καταγράφηκαν το 24ωρο μεταξύ τις 4 μ.μ. της Τρίτης 4 Αυγούστου και τις 4 μ.μ. της Τετάρτης 5 Αυγούστου.
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με ανακοίνωσή του «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους συναδέλφους του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας που προσβλήθηκαν από τον Covid-19 και τους εύχεται γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο στα καθήκοντά τους.
Το γεγονός της διασποράς του ιού μέσα σε δευτεροβάθμιες δομές υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση την υποχρέωση για αυστηρή τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν μία από τις δομές αυτές είναι Νοσοκομείο Αναφοράς (Π.Γ.Ν.Λ.). Πρέπει να διαφυλάξουμε τόσο τα νοσοκομεία όσο και τις ιδιωτικές κλινικές από τη μόλυνση του ιού, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε περίπτωση νέας επιδείνωσης.
Επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως τους εισερχόμενους (προσωπικό, ασθενείς, συνοδοί) σε υγειονομική δομή καθώς και η θερμομέτρησή τους. Το επισκεπτήριο θα πρέπει να μειωθεί σε έναν κατά ασθενή και να μειωθεί σε χρόνο. Κυρίως όμως, θα πρέπει άμεσα να ιχνηλατηθούν οι επαφές των θετικών στον ιό γιατρών, χωρίς καμιά απολύτως καθυστέρηση στην εξέταση των δειγμάτων τους, ώστε να περιχαρακωθεί η διασπορά. Είναι δε αυτονόητη η απολύμανση των χώρων εργασίας των συναδέλφων αυτών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο που προβλέπει το ιατρικό πρωτόκολλο.
Επιπρόσθετα, είναι εμφανής η αναγκαιότητα ενίσχυσης με προσωπικό και εξοπλισμό τόσο του ΕΟΔΥ, όσο και του ΕΣΥ, για την ταχύτερη ανίχνευση των κρουσμάτων, αλλά και την νοσηλεία των νοσούντων.
Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους συναδέλφους μας να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και να είναι αυστηροί ως προς την επιλογή της συμμετοχής τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις και χώρους διασκέδασης. Η πατρίδα μας αυτή τη στιγμή χρειάζεται υγιείς γιατρούς, αλλά και γενικότερα υγιές υγειονομικό προσωπικό, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε αυτή την πρωτόγνωρη επιδημία».
ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΥΠΕ
Τη σημασία τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας έναντι της λοίμωξης Covid-19, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους νέους ανθρώπους ότι δεν είναι άτρωτοι. Ο υπουργός είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της επικράτειας, στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των νοσηλευτικών δομών της χώρας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19.
Ο υπουργός Υγείας στην έναρξη των εργασιών δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, παρότι θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει αυτή η ανάγκη.
Σήμερα έχουμε δύο συνεχόμενες συνεδρίες με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της Ελλάδας, για ένα πρόγραμμα ενημέρωσης-εκπαίδευσης από το Υπουργείο Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.
Θέλω για μια ακόμη φορά να επιστήσω την προσοχή όλων στα μέτρα ατομικής προστασίας, στις μάσκες που πρέπει να φοράμε, στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, στην υγιεινή των χεριών μας, που είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να συνεχίσουμε να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο.
Είναι ένας δύσκολος μήνας ο Αύγουστος και όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική μας συμπεριφορά, από το φιλότιμό μας και από την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.
Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στα νέα παιδιά αυτής της χώρας: Καταλαβαίνω ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαλάρωσης, αλλά δεν είμαστε άτρωτοι, δεν είναι άτρωτοι οι νέοι άνθρωποι.
Πρέπει όλοι να προσέχουν και να αναλογιστούμε όλοι μαζί ότι έχουμε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ή ενδεχομένως κάποιο συγγενή με υποκείμενο νόσημα.
Παρακαλώ πάρα πολύ, ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας, κυρίως στις γιορτές του Δεκαπενταύγουστου.
Ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε τον Δεκαπενταύγουστο, θα μας ακολουθήσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα».
Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από όλους τους διοικητές να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά με όλες τις δυνάμεις εφιστώντας την προσοχή τους στην αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων.
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επισήμανε στους διοικητές των νοσοκομείων ότι πρέπει και ο τελευταίος εργαζόμενος στο ΕΣΥ να τηρεί κατά γράμμα τις οδηγίες των εγκύκλιων του Υπουργείου έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας.
Η νέα υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, αφού σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά της να βρίσκεται στην οικογένεια του Υπουργείου Υγείας, τόνισε πως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας είναι απαραίτητη η συνεχής επικοινωνία όλων των φορέων και δεσμεύτηκε για άμεση συνεργασία με τους διοικητές στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σωστός συντονισμός ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Στις διαδικασίες κατανομής των ειδικευομένων νοσηλευτών στα ΤΕΠ και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ζήτησε τη συνεργασία των διοικητών των νοσοκομείων στο έργο των ΚΟΜΥ, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή αποτελούν τον εκτελεστικό βραχίονα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΕΚΑΒ- Be SΑFΕ, το οποίο είχε ως στόχο την εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού στη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού στις υγειονομικές δομές της νησιωτικής χώρας και υπογράμμισε τη σημασία της συστηματικής και έγκαιρης επικοινωνίας με στόχο την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass