Οι μελέτες που αλλάζουν τον οδικό χάρτη της Λάρισας

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΒΟΛΟΥ – ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ – ΑΜΥΓΔΑΛΕΑΣ – «ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2020 21:15

Ένα νέο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο στον νομό Λάρισας αναμένεται να δημιουργήσουν τα σχεδιαζόμενα έργα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι περιφερειακοί δακτύλιοι έχουν ήδη βελτιώσει αισθητά τις υποδομές, ενώ οι 12 νέες μελέτες της Περιφέρειας που θα

αλλάξουν ριζικά τον οδικό χάρτη της Λάρισας, «ωριμάζουν» την υλοποίηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν είτε μέσω του ΕΣΠΑ – είτε μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Στις μελέτες αυτές, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ (από τα 17,3 εκατ. ευρώ στο σύνολο της Θεσσαλίας), αναμένεται να προστεθεί αυτή που θα συνδέει οδικά τη Νίκαια με την οδό Βόλου, αμβλύνοντας αισθητά τον κυκλοφοριακό φόρτο στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, περιοχή στην οποία επιλύθηκε ένα ουσιαστικό πρόβλημα με τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στη «φονική» διασταύρωση της Λεωφόρου Καραμανλή με την παλαιά Εθνική, Λάρισας – Βόλου, ενώ μελετάται και η παράκαμψη με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
Άλλες από τις μελέτες αυτές βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και άλλες έχουν ολοκληρωθεί ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την υλοποίηση των έργων με την υπογραφή των συμβάσεων, όπως του δρόμου Τερψιθέας – Αμυγδαλέας, μετατρέποντας σε ασφαλή δρόμο και το τελευταίο τμήμα της Εθνικής Οδού, Λάρισας – Τρικάλων. «Ετοιμάζουμε έργα» δηλώνει στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός «που αναβαθμίζουν την οδική ασφάλεια, αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της περιοχής, δίνουν δυνατότητες ανάπτυξης και ενισχύουν την αγορά εργασίας».
Μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης, τα σχεδιαζόμενα έργα στο σύνολό τους θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Λάρισας και του νομού, όπως ήδη συμβαίνει με τους νέους περιφερειακούς δρόμους που αποσυμφόρφησαν την κυκλοφορία στον εσωτερικό δακτύλιο της Λάρισας, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, συμβάλλοντας παράλληλα στις ασφαλείς μετακινήσεις.
Αναλυτικότερα οι μελέτες αφορούν στα εξής οδικά έργα:
ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ
Η μελέτη βελτίωσης της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, αφορά σε μια από τις εισόδους της πόλης, στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Βιοκαρπέτ έως τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας, (προϋπολογισμού 324.700 ευρώ), μήκους 3,5 χλμ., περιοχή όπου σήμερα εδρεύουν εμπορικά κέντρα, νοσηλευτικό ίδρυμα κ.λπ.
ΠΡΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟ
Η μελέτη στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, τμήμα Λάρισας – Γιάννουλης (προϋπολογισμού 898.704 ευρώ). Ο νέος άξονας παράκαμψης της Γιάννουλης θα έχει συνολικό μήκος περίπου 6 χλμ. από τον υφιστάμενο κόμβο επί της οδού Παπανδρέου - Πάρνηθος μέχρι τη συμβολή του με την υφιστάμενη οδό Γιάννουλη -Τύρναβο (μετά τη Γιάννουλη). Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευασθεί και δεύτερη γέφυρα στον Πηνειό.
Αυτό το έργο, επεκτείνεται έως τον Τύρναβο με άλλη μελέτη, βελτίωσης της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, στο τμήμα Γιάννουλη-Τύρναβος, έως τη νότια είσοδο του Τυρνάβου, μήκους περίπου 10 χλμ (προϋπολογισμού 699.892 ευρώ).
ΠΡΟΣ ΦΑΡΣΑΛΑ
Η μελέτη βελτίωσης της εθνικής οδού Λάρισας – Φαρσάλων, στο τμήμα από τον ισόπεδο κόμβο της Νότιας Παράκαμψης Λάρισας έως την αρχή Παράκαμψης Νίκαιας (προϋπολογισμού 349.928 ευρώ), μήκους περίπου 2,5 χλμ.
Η μελέτη βελτίωσης της εθνικής οδού Λάρισας – Φαρσάλων, στο τμήμα από τον ισόπεδο κόμβο στην αρχή Παράκαμψης Νίκαιας έως τον ισόπεδο κόμβο Περιφερειακής Φαρσάλων (προϋπολογισμού 1.238.475 ευρώ), μήκους 35 χλμ.
Η μελέτη βελτίωσης της εθνικής οδού Λάρισας – Φαρσάλων, «Ολοκλήρωση μελετών εθνικής οδού Λάρισας – Φαρσάλων» (προϋπολογισμού 1.468.209 ευρώ), αφορά σε έναν δρόμο που – με αφορμή την έλλειψη πολιτικής βούλησης κ.λπ. – παρέμεινε ένας από τους παλαιότερους στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού.
ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξω από τη Λάρισα, στην παλαιά εθνική οδό και με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, στην ευθεία μετά το Εργοστάσιο Ζαχάρεως, λόγω και της ακαταλληλότητας του δρόμου (έλλειψη διαχωριστικών νησίδων κ.λπ.) σημειώνονται θανατηφόρα δυστυχήματα.
Στη βελτίωση του δρόμου αυτού αφορά λοιπόν η μελέτη βελτίωσης της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα από τον ισόπεδο κόμβο (Ι/Κ) Καράγιωργα έως τον Ι/Κ Συκουρίου (προϋπολογισμού 149.705 ευρώ), μήκους 3,5 χλμ.
Η μελέτη βελτίωσης παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα από τον κυκλικό κόμβο (Κ/Κ) Αγιάς έως τον Κ/Κ Καράγιωργα, μήκους 2 χλμ. Η μελέτη εκπονείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αφορά στην επέκταση της Λεωφόρου Καραμανλή. Η μελέτη βελτίωσης παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα από τον ισόπεδο κόμβο Συκουρίου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης (προϋπολογισμού 900.204 ευρώ), μήκους 8 χλμ.
ΠΡΟΣ ΤΡΙΚΑΛΑ
Η μελέτη βελτίωσης της εθνικής οδού Λάρισας – Τρικάλων, στο τμήμα Γεωργική Σχολή – Τερψιθέα (προϋπολογισμού 399.989 ευρώ), μήκους 4,6 χλμ με κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν της εθνικής οδού από τον κυκλικό κόμβο Ιωαννίνων έως τον ισόπεδο κόμβο της Τερψιθέας. Εθνική οδός που θα βελτιωθεί στο σύνολό της με το έργο Τερψιθέας – Αμυγδαλέας, τμήμα για το οποίο αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση.
ΠΡΟΣ ΒΟΛΟ
Η μελέτη βελτίωσης της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου, στο τμήμα από τον κυκλικό κόμβο Αγιάς μέχρι τον κυκλικό κόμβο Χλόης (προϋπολογισμού 648.930 ευρώ), μήκους περίπου 30 χλμ.
ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ
Η μελέτη βελτίωσης της Νότιας Παράκαμψης Λάρισας (περιφερειακή Τρικάλων όπως είναι γνωστότερη) στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Τρικάλων έως την εθνική οδό Τρικάλων (προϋπολογισμού 998.840 ευρώ), μήκους 6,6 χλμ. Μελέτη που προβλέπει, κύρια αρτηρία διαχωρισμένης κυκλοφορίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, παράπλευρο δίκτυο από την εκτός σχεδίου πλευρά της πόλης της Λάρισας και με τους απαιτούμενους ισόπεδους κόμβους για τη σύνδεση των παρόδιων ιδιοκτησιών (βιοτεχνικής και εμπορικής χρήσης), καθώς και των αγροτικών εκτάσεων.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ
Η Μελέτη Ανατολικής Παράκαμψης Λάρισας, στο τμήμα από την οδό Βόλου έως τον κόμβο Αγιάς (στην πύλη της 110 ΠΜ), μήκους 4 χλμ (προϋπολογισμού 799.943 ευρώ). Η συγκεκριμένη μελέτη θα αποτελέσει το πρώτο τμήμα της Ανατολικής Παράκαμψης Λάρισας με στόχο την κυκλοφοριακή αποφόρτιση της οδού Βόλου με τη χρήση της από τους διερχόμενους, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Στο ίδιο σκεπτικό είναι ενταγμένη και η, προς προκήρυξη, μελέτη που θα συνδέει την οδό Βόλου με τον κόμβο της Νίκαιας.
ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Με αφορμή τις μελέτες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός σε δήλωσή του στην «Ε» σημειώνει πως «χτίζουμε τη Θεσσαλία του αύριο με στρατηγική και σχέδιο. Μέσω μελετών που δημοπρατήσαμε με τις Υπηρεσίες μας, ετοιμάζουμε έργα που αναβαθμίζουν την οδική ασφάλεια, αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της περιοχής, δίνουν δυνατότητες ανάπτυξης και ενισχύουν την αγορά εργασίας. Είμαστε έτοιμοι για το νέο ΕΣΠΑ ή όποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο προκρίνει η κυβέρνηση για να απορροφήσουμε πόρους και να υλοποιήσουμε τα έργα» καταλήγει ο κ. Αγοραστός.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass