Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος για να συνεχιστεί η καλή πορεία των βαμβακοκαλλιεργειών

Μ. Νταράουσε: Οι καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών θα καθορίσουν την ποιότητα και την ποσότητα

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2020 15:17

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
«Μέχρι στιγμής πάμε πολύ καλά, ωστόσο ο καιρός του Σεπτεμβρίου και η ένταση της πανδημίας του κορονοϊού,

θα δείξουν εάν οι βαμβακοκαλλιεργητές θα έχουν φέτος καλή παραγωγή, υψηλή ποιότητα και ικανοποιητική τιμή στο προϊόν τους». Τη δήλωση αυτήν έκανε o προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος κ. Μοχάμεντ Νταράουσε για την πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας στον Νομό Καρδίτσας και στη χώρα μας.
Ο γνωστός επιστήμονας επισήμανε ότι μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές, αφού εκτός από τη σε γενικές γραμμές ομαλή εξέλιξη της αρδευτικής περιόδου, μέσα στο καλοκαιρινό τρίμηνο έπεσαν και αρκετές βροχές που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του φυτού και στην καρποφορία.
Επιπλέον, ο Αύγουστος «έφυγε» και το πράσινο σκουλήκι δεν έχει εμφανιστεί στα χωράφια, γεγονός που αποτελεί ενθαρρυντικό μήνυμα για το μέλλον.
Μόνο σε κάποιες εκτάσεις που βρίσκονται στην πλευρά του Δομοκού το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε σε βαμβακοχώραφα η ασθένεια της βακτηρίασης, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία.
Ο κ. Νταράουσε τόνισε ότι φέτος οι καλλιέργειες είναι όψιμες κατά μία εβδομάδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ αναμένεται τα πρώιμα βαμβάκια να ωριμάσουν περίπου σε 10 ημέρες.
Σε ό,τι αφορά στην απόδοση, στην ποιότητα και στην τιμή του προϊόντος, ο κ. Νταράουσε έδειξε αρκετά επιφυλακτικός.
Όπως είπε, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τον Σεπτέμβριο θα καθορίσουν την ποσότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής βαμβακοπαραγωγής.
Παράλληλα, η τιμή αυτή την περίοδο έχει ανοδικές τάσεις με το εκκοκκισμένο βαμβάκι να πωλείται στα 1,2 ευρώ/κιλό, ενώ έχουν γίνει κάποιες προπωλήσεις σύσπορου προς 0,40 ευρώ/κιλό.
Ο έμπειρος ερευνητής εξήγησε πάντως ότι με την πανδημία του κορονοϊού σε πλήρη εξέλιξη όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς το βαμβάκι είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν και επηρεάζεται άμεσα από οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στην παγκόσμια οικονομία.
Θα παίξει σημαντικό ρόλο η διεθνής ζήτηση που βέβαια έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 20%, η συγκομιδή και τα αποθέματα των παραγωγικά μεγαλύτερων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν.
Όμως η πορεία της πανδημίας του Covid-19 είναι ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν είναι δυνατόν να εκτιμήσει κανείς!
Πολλά θα εξαρτηθούν – υπογράμμισε ο κ. Νταράουσε – από την επιθετικότητα του ιού και την αυστηρότητα των μέτρων που θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν οι χώρες σε όλον τον πλανήτη για να τον αντιμετωπίσουν, όπως τα γενικά lockdown, που έχουν δυσβάσταχτες συνέπειες όχι μόνο στην αγορά του βαμβακιού, αλλά και σε όλους τους τομείς.
Να σημειωθεί ότι οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος με βαμβάκι στην Ελλάδα δεν παρέκκλιναν από τα περσινά 2.800.000 στρέμματα.
Αναφορικά με την έλλειψη προσωπικού και διάφορες φθορές στις κτιριακές εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, ο κ. Νταράουσε μάς ενημέρωσε ότι υπάρχει συχνή και στενή συνεργασία τόσο με την ηγεσία του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» όπου υπάγεται, όσο και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να ξεπεραστούν το γρηγορότερο δυνατό.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass