Ανοιξε 3 θέματα ο πρωθυπουργός

Στρατιωτικής θητείας, εργασιακό και ασφαλιστικό -Ελληνοτουρκικά: Θετικό πρώτο βήμα η αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» -Για κορονοϊό: Θα είναι ασφαλές το εμβόλιο, θα το κάνω πρώτος εγώ -Ανήγγειλε νομοσχέδια για την Ανώτατη και την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2020 15:00

Του Γιώργου Ρούστα

«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας

πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών. Δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Είναι θέμα το οποίο συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω». Αυτό ανέφερε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τα ελληνοτουρκικά ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή πρωτόγνωρη διαδικασία, μιας και αρκετές ερωτήσεις υποβλήθηκαν μέσω διαδικτύου.
Άλλα ζητήματα που προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη είναι η πρόθεση της κυβέρνησης «εντός εξαμήνου να έχει ψηφίσει το εμβληματικό νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση».
Αποκάλυψε ακόμη ότι «θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση η πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ για τους νέους ασφαλισμένους θα δημιουργήσουμε έναν νέο κουμπαρά για τις εισφορές τους». Για τυχόν σύνδεση των έκτακτων δαπανών για τα εξοπλιστικά με την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά «Όχι», τονίζοντας ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισα».
Σχετικά με τον κορονοϊό υποστήριξε πως «το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα, πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του». Για τα ελληνοτουρκικά χαρακτήρισε «θετικό βήμα την επιστροφή του «Oruc Reis» στην Αττάλεια, το οποίο ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να έχει και συνέχεια», τονίζοντας πως «η αποκλιμάκωση δεν είναι στιγμιαίο γεγονός».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από την «Ελευθερία» και για την ανάγκη στήριξης της ελληνικής γεωργίας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ του υπενθύμισε τις εξαγγελίες του από το βήμα της ΔΕΘ για την επιστροφή του πετρελαίου και τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Για το οικονομικό πακέτο στήριξης των Ελλήνων παραγωγών δήλωσε ότι «βρίσκεται σε διαρκή διάλογο και επικοινωνία με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ», ενώ για τον Αχελώο επανέλαβε την ανάγκη «να ξαναδούμε το project Αχελώος με μια φρέσκια ματιά». Αντιθέτως απέφυγε να απαντήσει για το πετρέλαιο.
Αναλυτικότερα οι απαντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ερωτήματα που δέχτηκε:
*Ελληνοτουρκικά: «Εφόσον δούμε δείγματα γραφής προς αυτήν την κατεύθυνση, εφόσον δούμε δείγματα έμπρακτης αποκλιμάκωσης, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές και σύντομα για τη μια και μείζονα διαφορά για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου από τη Θεσσαλονίκη, και υπενθύμισε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο σε μία περιοχή που είναι μη οριοθετημένη απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες, κάτι που έκανε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα. «Επαναλαμβάνω ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από όλους».
*Εξοπλιστικά: «Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό. Η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι’ αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις. Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000. Η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022».
*Κορονοϊός: Θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα. Θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς. Το εμβόλιο, θα διατεθεί δωρεάν με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού. Το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα, πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.
* Υγεία: «Για το ΕΣΥ προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατροί και νοσηλευτές και προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις αλλά και δημιουργία πολλών νέων εντατικών. Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1.200 μόνιμες εντατικές ισχύει. Συνολικά, δεν βλέπω πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας, αλλά πιο δυνατόν.
*Σχολεία: «Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Αναγνωρίζουμε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές».
*Οικονομία: «Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα με την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας».
Για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το σχέδιο Πισσαρίδη και το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου, «οι ωραίες ταμπέλες ωραία καίγονται. Όποιος θέλει να ασκεί κριτική να το κάνει με πειστικά επιχειρήματα. Μνημονιακό μέτρο είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών;» διερωτήθηκε και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με ορίζοντα τετραετίας για να εφαρμόσει ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Το πρόσθετο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για έξυπνες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».
*Εργασιακά: «Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένα εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό.
Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Για τους νέους ασφαλισμένους θα δημιουργήσουμε έναν νέο κουμπαρά για τις εισφορές τους, αναφορικά με την κεφαλαιοποιητική διαχείριση των επικουρικών συντάξεων. Τέλος δεν πρόκειται να ακουμπήσουμε καμία σύνταξη, ούτε στο μεταβατικό στάδιο. Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί»
*Για τον αυτοκινητόδρομο της Κεντρικής Ελλάδας, τον Ε65: «Πέρυσι είχα εκφράσει την προσδοκία και φέτος μπορεί να διαβεβαιώσω ότι θα πάρουμε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Το έργο είναι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό έχω καταβάλει ο ίδιος προσωπικά προσπάθειες και αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ που λείπει ως προς την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΕτΔ»
Είναι κοινά αποδεκτό ότι η ελληνική γεωργία άντεξε την περίοδο της πανδημίας, περισσότερο από κάποιους άλλους κλάδους. Και όχι μόνο άντεξε, αλλά συνεισέφερε σημαντικά στην εθνική οικονομία και στο ΑΕΠ, με τις εξαγωγές, κυρίως, προϊόντων αγροδιατροφής. Ωστόσο, και σε αυτό τον κλάδο, στον πρωτογενή τομέα, υπήρξαν επαγγέλματα που επλήγησαν από το μέτωπο του κορονοϊού, για αυτό και δημιουργήθηκε το πακέτο των 150 εκατομμυρίων ευρώ ως παροχή άμεσων ενισχύσεων για τη στήριξή τους. Αυτό λοιπόν που θέλω να ρωτήσω είναι, εάν θεωρείτε ότι το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ αρκεί ή θα πρέπει να αυξηθεί; Εφόσον όλοι συμφωνούμε ότι η ελληνική γεωργία έχει μία δυναμική, πώς σκοπεύετε να τη στηρίξετε; Θα αυξήσετε το ποσό του Προϋπολογισμού, θα έχουμε μεγαλύτερα ποσά από το Ταμείο Ανασυγκρότησης; Θα αναλάβετε κάποιες δράσεις για το κόστος παραγωγής; Υπενθυμίζω ότι οι αγρότες περιμένουν την υλοποίηση των όσων έχετε υποσχεθεί για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο στην θεσσαλική πεδιάδα και ανάλογα μέτρα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
«Καταρχάς αγρότες, όπως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα είναι και αυτοί ωφελημένοι από τις γενικές κυβερνητικές εξαγγελίες τις κυβερνητικές που αφορούν το 2021. Έχετε δίκιο, υπάρχει κι ένα πακέτο 150 εκατομμυρίων, το οποίο ήδη εκταμιεύεται στοχευμένα, γιατί όπως ξέρετε υπάρχει πάντα μία εποχικότητα στον πρωτογενή τομέα, και ανάλογα με το πού προκύπτουν προβλήματα, υπάρχει και η ανάλογη υποστήριξη από το Υπουργείο. Έχει ήδη στηριχθεί η μεσαία αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια, η παραγωγή σπαραγγιών, αναφέρω κάποια ενδεικτικά παραδείγματα καλλιεργητών που χρειάστηκαν στήριξη.
Από την άλλη, έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε ότι κάποιοι τομείς, όπως ρύζι, κεράσια, οπωροκηπευτικά, πήγαν καλύτερα του αναμενομένου στη διάρκεια της πανδημίας, και αυτό δείχνει τη δυνατότητα του πρωτογενούς τομέα να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και σε δύσκολες συνθήκες. Απάντηση λοιπόν, ξεκάθαρη: Ναι, αν χρειαστεί να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και υπάρχουν παραπάνω ανάγκες, θα το κάνουμε. Είμαι σε διαρκή συνεννόηση με τον υπουργό, τον κ. Βορίδη, και τους δύο υφυπουργούς, και παρακολουθώ πολύ στενά τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.
Και βέβαια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κάνει πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουμε ζητήσει από όλα τα Υπουργεία για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Διότι, όπως καταλαβαίνετε, τα ζητήματα της έξυπνης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας και του πρωτογενούς τομέα είναι στο επίκεντρο των δράσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Είτε μιλάμε για τη μείωση του κόστους ενέργειας, για την καλύτερη διαχείριση του νερού, για την έξυπνη ψηφιακή γεωργία στην οποία νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμα άλματα παραγωγικότητας.
Δεν έχουμε ακόμα διανοηθεί το πόσο μεγάλες ευκαιρίες ανοίγονται μπροστά μας. Και νομίζω ότι κατ’ εξοχήν οι παραγωγοί, οι αγρότες της Θεσσαλίας, που πάντα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και δεν δίστασαν να πειραματιστούν και να τολμήσουν, θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα αγκαλιάσουν αυτή την πολιτική. Για το ζήτημα τώρα, επειδή μου το θίξατε, του Αχελώου, αυτής της πονεμένης ιστορίας, δεν θα τοποθετηθώ πολύ αναλυτικά.
Θα πω μόνο ότι έχουμε κάποια έργα υποδομής, τη Συκιά και τη Μεσοχώρα, τα οποία είναι λίγο αδιανόητο να έχουμε ξοδέψει ως Ελληνικό Δημόσιο παραπάνω από 700 εκατομμύρια και τα έργα αυτά να κάθονται.
Ειδικά το φράγμα της Μεσοχώρας το οποίο μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό υδροηλεκτρικό έργο για τη ΔΕΗ είναι επιβεβλημένο και πρέπει να λειτουργήσει. Και θα πρέπει νομίζω να ξαναδούμε στο πλαίσιο των υφιστάμενων υποδομών τη δυνατότητα μιας πολύ περιορισμένης μεταφοράς υδάτινων πόρων από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία, της τάξης ενδεχομένως των 250 εκατομμυρίων κυβικών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο, όπως ξέρετε, έχει πάρα πολλές ιστορικές νομικές εκκρεμότητες. Νομίζω όμως ότι έχει έρθει η ώρα να ξαναδούμε το project Αχελώος με βάση τα σημερινά δεδομένα, τις σημερινές ανάγκες και με βάση προφανώς την ιστορία του, με μία φρέσκια ματιά.
Αλλά σίγουρα -θα το ξαναπώ- υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στα υφιστάμενα δίκτυα άρδευσης στη Θεσσαλία που ενδεχομένως να κοστίσουν πολύ λιγότερο και να μας επιτρέψουν να εξοικονομήσουμε πολύ νερό. Αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα -και σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος προέρχεται μάλιστα από τη Θεσσαλία και έχει αναλάβει το ζήτημα των υποδομών που έχουν συνολικά να κάνουν με την άρδευση- θα το δούμε πολύ προσεκτικά».

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass