Τίμησαν το Γενέσιον της Θεοτόκου στα 820 μέτρα του Ολύμπου

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΚΑΝΑΛΩΝ ΚΑΡΥΑΣ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2020 17:03

«Η γέννησίς σου Θεοτόκε, χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη, εκ σου γαρ ανέτειλεν ο ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών, και λύσας την κατάραν, έδωκε την ευλογίαν και καταργήσας τον θάνατον, εδωρήσατο ημίν ζωήν την αιώνιον».


Δεκάδες προσκυνητές και επισκέπτες, τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο της εποχής κατά του κορονοϊού, βρέθηκαν πρόσφατα (7 και 8 Σεπτεμβρίου) στην ιστορική Σταυροπηγιακή Ι. Μονή Κανάλων Καρυάς, που βρίσκεται σε υψόμετρο 820 μέτρων, για να γιορτάσουν το όνομά της, τιμώντας με κατάνυξη και ευλάβεια το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου λειτούργησε ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος - αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, με τον ιερέα της Καρυάς π. Ιωάννη Δραχαλίβα και ιερείς όμορων κοινοτήτων.
Ανήμερα της μεγάλης Εορτής (...της πρώτης Θεομητορικής εορτής του νέου εκκλησιαστικού έτους), έγινε η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν ο ιερέας της Καρυάς π. Ιωάννης Δραχαλίβας και ιερείς όμορων κοινοτήτων. Ακόμη, στις Ακολουθίες συμπροσευχήθηκαν και οι μοναχές που απαρτίζουν τη γυναικεία αδελφότητα του μοναστηριού.
Ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων στο Θείο Κήρυγμα, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στη σημασία και στα μηνύματα της Θεομητορικής εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου αλλά και στη φερώνυμη Ι. Μονή Κανάλων Καρυάς, με την πλούσια ιστορία της.
Στο τέλος, στους παρισταμένους και στον κόσμο ...στο αρχονταρίκι και στον προαύλιο χώρο της Μονής προσφέρθηκαν καφές, ροφήματα, εδέσματα και γλυκίσματα.
Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη στο διήμερο της γιορτής η μεγάλη παρουσία προσκυνητών και επισκεπτών, παρά τις περίεργες και ιδιαίτερες φετινές συνθήκες λόγω του ιού.
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Κανάλων Καρυάς Ολύμπου έδωσαν το «παρών»: ο διοικητής της Πυροβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας – πύραρχος Ζήσης Μπρούζας, αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρυάς Νίκος Κατσίβελος, τοπικοί σύμβουλοι, ο δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπαιδευτικοί, φορείς της περιοχής, κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Φωτογραφίες: Δήμητρα Παδιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1