Γιορτάζει ο Αγιος Ευστάθιος στην Ελασσόνα

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ 361 Π.Α.Π.

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2020 19:15

Η Ελασσόνα τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου, στον φερώνυμο ιερό ναό, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο της 361 ΠΑΠ / 3ος ΛΠ (στο 1ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ελασσόνας – Κοζάνης).


Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό, μεθαύριο Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου το πρωί, με το υγειονομικό πρωτόκολλο της εποχής σε ισχύ, θα τελεστεί ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου θα λειτουργήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Κυριακής αναμένεται να παραστούν οι αρχές της περιοχής, στρατιωτικοί και λίγοι προσκυνητές.
Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου Ευσταθίου:
Ο Άγιος ήταν αρχικά ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Πλακίδας. Αρχιστράτηγος στον Ρωμαϊκό στρατό επί αυτοκρατορίας Τραϊανού. Όταν ο Χριστός παρουσιάστηκε μπροστά του μια μέρα στο δάσος με τη μορφή ελαφιού, ο Ευστάθιος πίστεψε και βαπτίστηκε μαζί με τη σύζυγό του Θεοπίστη και τα παιδιά τους Αγάπιο και Θεόπιστο. Μόλις πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας ότι ο αξιωματικός του έγινε χριστιανός, τον απέπεμψε από τον στρατό και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Μάλιστα, στον δρόμο για την εξορία ο Ευστάθιος χωρίστηκε από τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Έπειτα από κάποια χρόνια, ο Τραϊανός χρειάστηκε ξανά την πολύτιμη προσφορά του Ευσταθίου και τον ανακάλεσε στο στράτευμά του. Οι πολεμικές ικανότητες του Αγίου χάρισαν στον αυτοκράτορα μεγάλες νίκες. Μάλιστα, ο Ευστάθιος σε μια από τις εκστρατείες του βρήκε ξανά την οικογένειά του, η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε περάσει πολλές κακουχίες. Λίγο καιρό αργότερα ο Ανδριανός, διάδοχος του Τραϊανού, ζήτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί σε θυσία που θα γινόταν σε ειδωλολατρικούς θεούς. Ο Ευστάθιος αρνήθηκε και ο αυτοκράτορας διέταξε να τον θανατώσουν, κλείνοντάς τον μέσα σε... πυρακτωμένο χάλκινο βόδι!

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1