Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενισχύονται Δήμος Φαρσάλων και πληγέντες

Οι εξαγγελίες των κυβερνητικών κλιμακίων για την επαρχία *Τι ζήτησαν δήμαρχος και αντιπολίτευση

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2020 15:00

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Τη διαβεβαίωση ότι «η κυβέρνηση θα δράσει άμεσα για να ανακουφίσει τον Δήμο

σε ό,τι αφορά τις υποδομές, αλλά κυρίως τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον αγροτικό κόσμο που υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή» μετέφερε το κυβερνητικό κλιμάκιο από τα Φάρσαλα, αποτελούμενο από τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, την επόμενη μέρα ακριβώς από τη φονική κακοκαιρία που «σάρωσε» περιοχές των Φαρσάλων και της Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα το κυβερνητικό κλιμάκιο εξήγγειλε δέσμη μέτρων, όσον αφορά την αντιμετώπιση πρώτων αναγκών, την αναστολή δόσεων και υποχρεώσεων στα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς και την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων. Επίσης, ανακοίνωσε την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Φαρσάλων, με το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Ακόμα, αναφέρθηκε στην άμεση καταγραφή και αποπληρωμή από τον ΕΛΓΑ ζημιών, σε αγροτικές περιοχές από ειδικό κωδικό, ενώ έκανε λόγο ότι θα δοθεί στους πληγέντες 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Στην τοποθέτησή του κατά τη σύσκεψη, ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω κατ’ αρχάς να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της συντοπίτισσάς μας που χθες βράδυ δυστυχώς έχασε τη ζωή της στο Βασιλί. Η κακοκαιρία που έπληξε και την επαρχία Φαρσάλων τις τελευταίες ώρες δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι ανυπολόγιστες και η ποσότητα νερού πρωτοφανής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευρείας έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα. Ως Δήμος Φαρσάλων φροντίσαμε έγκαιρα να ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και να κινητοποιήσουμε τον μηχανισμό μας, ο οποίος δίνει ακατάπαυστα τη μάχη για την αντιμετώπιση της σωρείας προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Όλα τα στελέχη των υπηρεσιών μας συνεχίζουν να εργάζονται με αυταπάρνηση και με ελάχιστες ώρες ύπνου, ενώ στο πλευρό μας είναι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτό θέλω να την ευχαριστήσω. Ο Δήμος Φαρσάλων πέραν των ίδιου εξοπλισμού και τη συνδρομή της Περιφέρειας, προχώρησε και στη ναύλωση πρόσθετων μηχανημάτων προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες το συντομότερο δυνατό. Μέριμνά μας είναι πρώτιστα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η διαφύλαξη της περιουσίας των πολιτών και του Δήμου. Ήδη έχουμε σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος Φαρσάλων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση θα δράσει άμεσα για να ανακουφίσει και τον Δήμο σε ό,τι αφορά τις υποδομές, αλλά κυρίως τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον αγροτικό κόσμο που υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή».
Μιλώντας για τα μέτρα ανακούφισης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η αναστολή της καταβολής εισφορών και δόσεων στην εφορία φυσικών και νομικών προσώπων. Ισχύει το πάγιο βοήθημα για αποκατάσταση πρώτων αναγκών, ύψους 600 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που αυξάνεται αν είναι πολύτεκνοι. Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για αποκατάσταση οικοσκευών ύψους 6.000 ευρώ, αναστολή δόσεων σε τραπεζικά ιδρύματα κ.α.» Επίσης ανακοίνωσε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον Δήμο Φαρσάλων για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πως «με εντολή πρωθυπουργού δημιουργείται νέος κωδικός ειδικά γι’ αυτές τις περιοχές ώστε να αποζημιωθούν άμεσα. Ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Ο στόχος είναι η γρηγορότερη το δυνατόν αποζημίωση των πληγέντων γεωργών, κτηνοτρόφων και όποιου άλλου έχει πάθει ζημιά». Ο κ. Σκρέκας στάθηκε ιδιαίτερα στη «χρηματοδότηση από άλλο κωδικό με έξτρα κονδύλια για την οικονομική στήριξη των πληγέντων» και κάλεσε τους πληγέντες «να γίνουν άμεσα οι αναγγελίες ζημιάς για να γίνει γρήγορα η αποτίμηση και η εκτίμηση της ζημιάς».

Ο Γ.Γ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Ο γενικός γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης ανακοίνωσε πως κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών θα βρεθούν από τη Δευτέρα στην επαρχία Φαρσάλων για την αποτίμηση ζημιών σε κατοικίες και επιχειρήσεις, το συντομότερο δυνατό σε συνεργασία με τον Δήμο. Πρόσθεσε δε πως θα δοθούν στους πληγέντες 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Αυτό το νερό που έπεσε δεν έχει πέσει ποτέ στη Θεσσαλία τα τελευταία 200 χρόνια. Θρηνούμε τις απώλειες ανθρώπινων ζωών αλλά πρέπει να εξάρουμε τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού και των ιδιωτών. Πουθενά στο παρελθόν δεν έγιναν 800 διασώσεις» σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, συμπληρώνοντας πως «χρειάζεται ταχύτητα, ρυθμός, αυτοματοποίηση και απλοποίηση» στις διαδικασίες, ενώ έθεσε επιμέρους ζητήματα που πρέπει άμεσα να διευθετηθούν σε ό,τι αφορά την καταγραφή ζημιών σε υποδομές, σε επιχειρήσεις, σε σπίτια κ.α.
Τοποθετήθηκαν επίσης οι βουλευτές Λάρισας κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Στέλλα Μπίζου και Ευαγγελία Λιακούλη, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στον Δήμο Φαρσάλων κ.κ. Άρης Καραχάλιος, Μαρία Ίφου, Βαγγέλης Δημητρακόπουλος, Κώστας Τύμπας και Απόστολος Αναγνώστου, ενώ το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σοφία Χατζηπλή και Δημήτρης Γούσιας, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Κώστας Μπαλατσός, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.α.

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών στην επαρχία Φαρσάλων, αλλά και λήψης άμεσων μέτρων ανακούφισης σε πολίτες, αγρότες, επιχειρήσεις στις περιοχές που επλήγησαν ζήτησαν οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Φαρσάλων στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το κυβερνητικό κλιμάκιο που μετέβη στην πόλη των Φαρσάλων μετά την καταστροφική θεομηνία.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρσάλων, Άρης Καραχάλιος, επικεντρώθηκε σε δύο ζητήματα, όπως η αντιπλημμυρική θωράκιση στην πόλη και ο Ενιπέας ποταμός. Αναφερόμενος στο πρώτο ζήτημα έκανε λόγο ότι θέλει κάποια εκατομμύρια και όχι μια απλή μελέτη από τον έναν και μοναδικό μηχανικό του Δήμου, που οι καταστάσεις τον έχουν κάνει γραφειοκράτη. Θα πρέπει να ανατεθεί σε εξωτερικό μηχανικό που θα πρέπει να πληρωθεί. Ο επίτροπος όμως το κόβει και δεν το εγκρίνει. «Δώστε λύσεις άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς το κυβερνητικό κλιμάκιο. Όσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα τον Ενιπέα ποταμό, ο κ. Καραχάλιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: Έχει διαθέσει η Περιφέρεια κονδύλια για τον καθαρισμό του ποταμού. Πρέπει όμως να γίνει μελέτη ολοκληρωμένη για τον Ενιπέα ποταμό, καθώς στη συμβολή του με τον Πηνειό ποταμό τα νερά επιστρέφουν πίσω. Εάν δεν γίνει σωστή και συνολική μελέτη του Ενιπέα ποταμού με διάθεση κονδυλίων στην αποκεντρωμένη, θα πλημμυρίζει η πόλη με βροχή 12 ωρών και τα χωριά κάθε φορά που «σπάει» ο Ενιπέας ποταμός. Ο κ. Καραχάλιος επίσης πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Σας τιμά που βρίσκεστε εδώ, αλλά αυτή η κουβέντα πρέπει να γίνει με επάρκεια χρόνου και όχι έτσι. Κάθε φορά καλείται η επαρχία να ξενυχτήσει και να θρηνήσει, ας μην ξαναθρηνήσουμε εφόσον γίνουν σωστά οι εργασίες».

Η ΜΑΡΙΑ ΙΦΟΥ
* Η επικεφαλής της Ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρσάλων, Μαρία Ίφου, αφού καλωσόρισε το κυβερνητικό κλιμάκιο στην πόλη, ευχαρίστησε τον κ. Σκρέκα για την εξαγγελία του ξεχωριστού ειδικού κωδικού του ΕΛΓΑ και για τη δέσμευση για άμεση αποζημίωση των πληγέντων. Επίσης, έθεσε το ερώτημα αν έχει ο Δήμος κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς με αυτόν τον τρόπο είναι πιο αποτελεσματική και άμεση η βοήθεια. Ακόμα η κ. Ίφου πρόσθεσε ότι ο Δήμος θα πρέπει να κάνει σωστή καταγραφή των ζημιών, καθώς και ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα μελέτες αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε ανάλογες καταστάσεις.

Ο Κ. ΤΥΜΠΑΣ
* Εξι προτάσεις κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Φαρσάλων, Κων/νος Τύμπας, στη σύσκεψη με τα κυβερνητικά κλιμάκια στα Φάρσαλα. Αναλυτικά τόνισε τα εξής: 1. Ομαλή πρόσβαση σε όλο το οδικό δίκτυο της επαρχίας μας με αυτοκίνητο, ώστε κανείς πολίτης να μην είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι-χωριό του. 2. Άμεση καταγραφή και αποζημίωση των οικιών του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου μας, καθώς και των επίπλων, περιφράξεων και οικοσυσκευών που ζημιώθηκαν μέσα σε αυτά από τη φονική πλημμύρα. 3. Άμεση αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η επαρχία μας είναι μία κατά κόρον αγροτική περιοχή με το μεγαλύτερο μέρος της να καλύπτεται από την καλλιέργεια βάμβακος. Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να τονίσω και με την ιδιότητα του αγρότη και βαμβακό-καλλιεργητή πως η κακοκαιρία έπληξε τις καλλιέργειές μας στο τελικό στάδιο, δηλαδή αυτό της συλλογής που θα ξεκινούσε από εβδομάδα. Αποτέλεσμα αυτής της συμφοράς που μας βρήκε είναι ότι ενώ όλοι οι αγρότες μας έκαναν όλα τα έξοδά τους για την καλλιέργεια του βαμβακιού από την άνοιξη έως τώρα (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαια, ΔΕΗ για άρδευση, ΤΟΕΒ) στο παρά πέντε δυστυχώς μένουν χωρίς συλλογή προϊόντος. Πραγματικά η καταστροφή είναι στο 100% και πρέπει στο σύνολό της να αποζημιωθεί άμεσα και δίκαια. 4. Άμεση αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου. Εκατοντάδες μελισσοσμήνη και κυψέλες καταστράφηκαν και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Ακόμα σταβλικές εγκαταστάσεις ζωικού κεφαλαίου, καθώς και το ίδιο το ζωικό κεφάλαιο (αιγο-προβατοτροφία, βοοειδή) έγιναν έρμαια της νεροποντής. 5. Ομαλοποίηση των βασικών αγαθών στην πόλη και σε κάθε χωριό. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές κανένα σπίτι δεν πρέπει να μένει χωρίς ρεύμα και νερό. 6. Τέλος εκπόνηση ειδικού αντιπλημμυρικού σχεδίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες για όλο τον Δήμο μας, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις.
Ο ΕΥΑΓΓ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
* Ο δημοτικός σύμβουλος Φαρσάλων και επικεφαλής, παράταξης, Ευάγγελος Δημητρακόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Σε μία εβδομάδα θα γινόταν η συγκομιδή από τους αγρότες, τώρα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους προμηθευτές τους. Η πρόταση του κ. Δημητρακόπουλου προς τον κ. Σκρέκα ήταν να πατήσουμε στην περσινή παραγωγή των παραγωγών και να δοθεί το 50% άμεσα της παραγωγής και να ακολουθήσει συμψηφισμός αργότερα, αν έχει συλλέξει παραγωγή ο αγρότης έτσι ώστε να κινηθεί το γρανάζι της αγροτικής οικονομίας.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
* Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων και ο δημοτικός σύμβουλος Αποστόλης Αναγνώστου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Τα τελευταία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή των Φαρσάλων, επέφεραν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές, αρδευτικά δίκτυα, οδοποιία, σπίτια κ.λπ. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Περιφέρειά μας παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική της θωράκιση είναι ανεπαρκής. Ζητούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών. Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

 

 

Σχετικά Άρθρα