Aμεσες αποζημιώσεις και επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΒΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2020 16:46

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Σύσκεψη για την επόμενη ημέρα της καταστροφής στην Καρδίτσα και ειδικά για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πλημμύρα του «Ιανού», πραγματοποίησε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με τους Βουλευτές του Νομού κ.κ. Κώστα Τσιάρα που είναι Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργο Κωτσό και Ασημίνα Σκόνδρα.


Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή προέχει η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αποζημίωση των πλημμυροπαθών και η εφαρμογή έκτακτων μέτρων που θα τους επιτρέψουν να ορθοποδήσουν και να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους και κατά συνέπεια την τοπική οικονομία που έχει πάθει μπλάκ άουτ!
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κώστας Ζυγογιάνης ζήτησε να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και να ασκήσουν όλη την επιρροή τους στην κυβέρνηση για να μην εμπλακούν στη γραφειοκρατία οι διαδικασίες καταγραφής, πιστοποίησης και αποζημίωσης των καταστροφών.
Κυρίαρχο αίτημα που διατύπωσε είναι η αύξηση του προβλεπόμενου πρώτου ποσού ενίσχυσης των πληγέντων επιχειρηματιών από τις 8.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ. Επίσης, ο κ. Ζυγογιάννης ζήτησε:
- Αποζημίωση στο 100% της καταστροφής και όχι στη διακύμανση που προβλέπει το σ/ν από 30% έως 70%.
- Άμεση σύσταση πολλών Επιτροπών στον Νομό για να ολοκληρωθεί γρήγορα ο έλεγχος των πληγέντων επιχειρήσεων.
- Άμεσα σύσταση στον Νομό φορέα διαχείρισης της κρίσης και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπισή της.
- Άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Δρομολόγηση σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων για το Νομό, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοια καταστροφή στο μέλλον.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι επικεφαλής των παρατάξεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕ κ.κ. Ευάγγελος Λέμας, Γιώργος Κατσίκης, Γιώργος Ντενίσης, ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Περικλής Κορκώτσιος και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.
Τέθηκαν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες επιχειρηματίες της Καρδίτσας, όπως η άμεση χορήγηση προκαταβολής για τις ζημιές από τη θεομηνία, η αποζημίωση ανά διεύθυνση των επιχειρήσεων που επλήγησαν, η γενική απαλλαγή από τον ΕΦΚΑ για τους τέσσερις τελευταίους μήνες, η άτοκη δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους κ.ά.
Αίσθηση προκάλεσε συναισθηματική «έκρηξη» του κ. Ντενίση ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα του σ/ν πολύ λίγα για την έκταση της καταστροφής που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά σε μια πρωτεύουσα Νομού  και δη στην Καρδίτσα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ντενίσης, «στην Αθήνα μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι έγινε στην Καρδίτσα. Πήραν τα μέρα για τη Χαλκίδα (Εύβοια) και τα μετέφεραν εδώ, ενώ η καταστροφή στον τόπο μας δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έγινε εκεί. Μιλάνε για πρωτοφανή καταστροφή, αλλά τα μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογα. Μια πρωτοφανής καταστροφή απαιτεί και πρωτοφανή μέτρα στήριξης για τον κατεστραμμένο Νομό Καρδίσας» υπογράμμισε.

 

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Απαντώντας οι Βουλευτές τόνισαν πως τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν πολύ γρήγορα αφού μέσα σε ένα 48ωρο μπήκαν στους λογαριασμούς των πληττόμενων Δήμων αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να δοθεί άμεσα στους πλημμυροπαθείς οικονομική βοήθεια όπως γίνεται.
Παράλληλα, την επόμενη μέρα της πλημμύρας κυβερνητικό κλιμάκιο ήρθε στην Καρδίτσα και λίγες ημέρες μετά, κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επισκέφθηκε τον Νομό και πραγματοποίησε σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες άρχισαν ήδη να υλοποιούνται.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε πως υπήρχε άμεση ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό των μέτρων της Εύβοιας για την Καρδίτσα ως ένα μοντέλο στήριξης που ήταν ήδη έτοιμο προς εφαρμογή. Οι αγρότες δεν θα πληρώσουν τέλος δήλωσης ΟΣΔΕ και θα υπάρξει ειδική ενίσχυση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καταβληθούν στους πληγέντες αγρότες γρήγορα οι αποζημιώσεις που δικαιούνται. Επίσης, 150 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών ήρθαν στην Καρδίτσα από την πρώτη στιγμή για να καταγράψουν τις ζημιές.
Ο κ. Κωτσός επισήμανε ότι θα υπάρξει εισήγηση το 50% των προβλεπόμενων 8.000 ευρώ ως πρώτη αποζημίωση, να δοθεί σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες κατοικιών που πλημμύρισαν άμεσα, με βάση την καταγραφή του συστήματος «Κοπέρνικος» ανά πλημμυρισμένο δρόμο. Επίσης, χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για αποζημίωση έως 70%. Τόνισε πως χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης των ζημιών σε μηχανήματα και εξοπλισμό και πρόσθεσε για τους πληγέντες αγρότες ότι είναι ανάγκη να δοθεί τώρα το 50% της αποζημίωσης που δικαιούνται και στη συνέχεια το υπόλοιπο ποσοστό, μόλις ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις.
Τέλος η κ. Σκόνδρα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ότι στις επαφές που είχε με τους αρμόδιους Υπουργούς διαπίστωσε μεγάλη προθυμία να προωθηθούν προς υλοποίηση τα τοπικά αιτήματα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τη θεομηνία. Όπως είπε, «βρήκα πόρτες ανοιχτές γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass