Μείωση 50% στα τέλη χρήσης σχολικών γυμναστηρίων

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ -ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ Χ.Α. -ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2020 21:00

Του Κώστα Γκιάστα

Τη μείωση των τελών χρήσης των σχολικών γυμναστηρίων από τους αθλητικούς συλλόγους σε ποσοστό

50% για όσο διάστημα κρατήσει ο κορονοϊός πρότεινε χθες βράδυ στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας μέσω τηλεδιάσκεψης, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, κάτι που έγινε δεκτό από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Ως βασική προϋπόθεση ωστόσο τέθηκε πως από τη μείωση θα επωφεληθούν οι πολίτες της Λάρισας και όχι οι σύλλογοι, κάτι που θα ελεγχθεί από τον Δήμο Λαρισαίων στο μέλλον.
Σε άλλα θέματα που συζητήθηκαν: Στη (σημερινή) Διαπαραταξιακή παραπέμφθηκε προς συζήτηση το θέμα της έκδοσης ψηφίσματος για την έκδοση της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ ευχάριστα αναμένεται να είναι τα νέα για τους εργαζόμενους στη Φιλαρμονική του Δήμου που διεκδικούν μόνιμη εργασία. Πιο αναλυτικά:
Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν στη γειτονική Καρδίτσα, λέγοντας πως «η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μπροστά μας αλλά συμβαίνει» και πως «όποια διοικητική πυραμίδα και αν δημιουργηθεί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις αν στη βάση της, που είναι οι δήμοι, δεν έχουν τα μέσα για να αντιδρούν». Γι’ αυτό είπε πως έκανε κάποιες κινήσεις. Μια εξ αυτών είναι πως ζήτησε μια μελέτη πολιτικής προστασίας, ενώ πληροφόρησε το Δημοτικό Συμβούλιο πως έχει ραντεβού με το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο και θα καταθέσει αυτήν τη μελέτη όπως και «την πρόταση για να έχουμε χρηματοδότηση για αγορά μηχανημάτων που θα μας βοηθήσουν σε περίπτωση ενός έκτακτου περιστατικού στη Λάρισα».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ Χ.Α.
Έντονοι ήταν οι διάλογοι στη συζήτηση για το ψήφισμα που σχετίζεται με την απόφαση του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εν τέλει αποφασίστηκε να συζητηθεί σήμερα στη Διαπαραταξιακή.
Το ψήφισμα που προτάθηκε από τη δημοτική αρχή είχε ως εξής: «Σε λίγες ημέρες η δίκη της Χρυσής Αυγής πλησιάζει προς το τέλος της. Η δίκη αφορά μια εγκληματική οργάνωση, τη δράση της οποίας η χώρα μας έχει βιώσει με τον πιο απάνθρωπο τρόπο.
Το περιεχόμενο της δίκης αφορά στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις ελευθερίες όλων μας. Έχουμε το χρέος αλλά και τη δύναμη να τα υπερασπίσουμε. Να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τη φασιστική απειλή, κλιμακώνοντας τη μαζική, ενωτική δράση του αντιφασιστικού κινήματος, των εργαζόμενων και της νεολαίας, όλων των δημοκρατικών πολιτών που απαιτούν 75 χρόνια μετά τον Ολοκαύτωμα: Ποτέ ξανά φασισμός!
Δεκάδες θύματα της ναζιστικής συμμορίας και μάρτυρες των επιθέσεων, αψήφησαν τις απειλές των φασιστών και κατέθεσαν στη δίκη στηρίζοντας τις κατηγορίες και το συντριπτικό αποδεικτικό υλικό σε βάρος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.
Δεν μπορούμε βέβαια να γίνουμε δικαστές στη θέση των δικαστών. Μπορούμε όμως ως μέλη της κοινωνίας και ως πολιτικά όντα να καταστήσουμε σαφές ότι το κοινωνικό σύνολο δεν δέχεται στο σώμα του δολοφόνους, εχθρούς της ελευθερίας και του ίδιου του ανθρώπου. Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει για τον εγκληματικό ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής που εκπαίδευε τα μέλη της να εκτελούν επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, αντιφασιστών, συνδικαλιστών, αγωνιστών των κινημάτων και της Αριστεράς, δημοκρατικών πολιτών. Η κοινωνία έχει πειστεί για την ενοχή τους. Μπορούμε να βοηθήσουμε στην ηθική δικαίωση των θυμάτων. Μπορούμε να φωνάξουμε ότι η ηγεσία και τα μέλη της Χρυσής Αυγής ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ. Στηρίζουμε τα συλλαλητήρια την ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου, διατρανώνοντας την πίστη μας στη συνολική καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης».
Η εκπρόσωπος της παράταξης «Λάρισα Μπροστά» κ. Ρένα Καραλαριώτου είπε πως συμφωνεί με το σκεπτικό του ψηφίσματος, αλλά ζήτησε να προστεθεί πως «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται». Τα παραπάνω εξόργισαν τον εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Πέτρο Κρίκη που τόνισε πως με αυτόν τον τρόπο εξισώνεται ο ναζισμός και οι εγκληματικές οργανώσεις με τις λαϊκές εξεγέρσεις. «Η βία είναι η μαμή της ιστορίας» είπε συγκεκριμένα. Τη λύση της Διαπαραταξιακής ζήτησε τόσο ο κ. Άκης Νασιώκας (Πρωτοβουλία Αξιών) όσο και ο κ. Αχιλλέας Λώλος (Ορμή Ανανέωσης) και ο κ. Κωνσταντίνος Βαϊούλης (Λαρισαίων Κοινόν). Με ιδιαίτερη έμφαση ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Καλογιάννη στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Εξισώνουμε καταστάσεις αν μιλάμε γενικά για βία.
...Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να μιλήσει και να είναι κατά μιας ναζιστικής οργάνωσης. Να πάρει σαφή θέση. Ναι στη φυλακή. Όχι μόνο δεν είναι αθώοι. Τα καμώματα και τα χαϊδέματα δεν χωράνε εδώ. Απόλυτα καταδικαστέα πρέπει να είναι η θέση μας. Απαιτεί βροντερή φωνή έστω και με πλειοψηφία».

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ
Ευχάριστα είναι τα νέα για τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε συλλόγους που χρησιμοποιούν σχολικά γυμναστήρια για προπονήσεις. Αυτό γιατί τα τέλη που καλούνται να καταβάλλουν οι σύλλογοι στον Δήμο Λαρισαίων θα είναι στο 50% για όσο διάστημα διαρκέσει ο κορονοϊός. Αυτό πρότεινε ο δήμαρχος Λαρισαίων και έγινε δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης πως παρά το γεγονός πως είχε γίνει και παλιότερα κάποια μείωση, αυτήν δεν φάνηκε στα δίδακτρα των γονέων αλλά επωφελήθηκαν μόνο οι σύλλογοι. Τώρα είπε πως δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο και θα το ελέγξει. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Γεωργάκης είπε πως κάποιοι διευθυντές δεν έχουν διαθέσει τις αίθουσες των σχολικών γυμναστηρίων με το σκεπτικό πως είναι υπεύθυνοι για τις σχολικές μονάδες, επικαλούμενοι θέματα απολύμανσης και καθαριότητας. Σε απάντηση αυτού ο κ. Αναστασίου ως αρμόδιος αντιδήμαρχος τόνισε πως θα υπάρξει Διαπαραταξιακή για να παρθεί μια απόφαση με σκοπό να τους «λυθούν» τα χέρια όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ
Επί αρκετή ώρα συζητήθηκε και το θέμα των εργαζομένων της Φιλαρμονικής του Δήμου. Αρχικά τοποθετούμενος ο εκπρόσωπός των εργαζόμενων μουσικών κ. Παπαβασιλείου είπε πως: «Είμαστε σε εργασιακή ομηρία» καθώς ανέφερε ότι απασχολούνται πολλές ώρες και χωρίς πλήρη απασχόληση, ζητώντας άμεση λύση. Απαντώντας σε αυτά ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης ανέφερε πως «έχω δει τους εργαζόμενους πολλές φορές. Είναι προσωπική μου υπόσχεση πως θα λυθεί. Η λύση αυτή δεν μπορούσε να γίνει τη χρονιά που μας πέρασε και οι λόγοι ήταν οικονομικοί. Εμείς τους βρήκαμε με 43 ώρες μηνιαίως. Πήγαμε σε αύξηση σε 101 ώρες μηνιαίως. Οι μισθοί από 182 -265 ευρώ πήγαν σε 500-850 συν τα επιδόματα. Εμείς θα τη δώσουμε τη λύση. Λίγη υπομονή για να δούμε τα οικονομικά του ΔΩΛ», είπε, ενώ από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Πάνος Σάπκας εξανέστη αντικρούντας κατηγορίες περί προσπάθειας υποβάθμισης της Φιλαρμονικής.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass