Αθώα η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Ή WI-FI - «Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΟΡΙΑ» ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΩΝ. ΚΑΠΠΑΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2020 21:09
Ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του Π.Θ., Κ. Κάππας, κάνοντας  μετρήσεις «απενοχοποιεί» την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του Π.Θ., Κ. Κάππας, κάνοντας μετρήσεις «απενοχοποιεί» την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Της Νατάσας Πολυγένη

Καταρρίπτεται πλέον και επιστημονικά ο μύθος που έχει επικρατήσει ότι η έκθεση

σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τηλεοπτικούς σταθμούς, Wi-Fi κ.ά., εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί προκειμένου ο κόσμος να πεισθεί ότι οι κεραίες που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από σχολεία, σπίτια, δομές υγείας βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Η τρομολαγνεία των κινητών καλά κρατεί μέχρι σήμερα και σε συνδυασμό με την έμφυτη τεχνοφοβία και την αμάθεια πολλές φορές έχει οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει και το ζήτημα της έκθεσης των παιδιών σε πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία τους.
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με μετρήσεις σε 280 σχολικές δομές της Θεσσαλίας για την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες νηπίων και μαθητών, έρχεται να καθησυχάσει τους πολίτες, καθώς αποδεικνύει ότι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από όλες τις πηγές ραδιοσυχνοτήτων σε όλες τις θέσεις στις οποίες πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις, κυμαίνεται από 550 έως και 12.500 φορές κάτω από τα αυστηροποιημένα όρια ασφαλείας της χώρας. Ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Κάππας, παρουσιάζει στην «Ε» τα αποτελέσματα της έρευνας, που δίνει ηχηρή απάντηση σε όσους εξακολουθούν να μιλούν για την επικινδυνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Όπως αναφέρει, το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέτρησε την έκθεση παιδιών και εφήβων σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (κεραίες κινητής, ραδιοφωνικές - τηλεοπτικές εκπομπές, κ.ά.) σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Τα εξαιρετικά ακριβή όργανα της επιστημονικής ομάδας κατέγραψαν όλες τις υπάρχουσες πηγές ραδιοσυχνοτήτων στις οποίες εκτίθεται ένα άτομο. Ο αναλυτής φάσματος του Πανεπιστημίου έχει τη δυνατότητα καταγραφής πεδίων συχνότητας από 27 MHz έως 3.000 ΜHz. Στο φάσμα αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκπομπές κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφώνου, τηλεόρασης, στρατιωτικών Radars και άλλα.
Η έκθεση σε ακτινοβολία σε κάθε σημείο μέτρησης συγκρίθηκε με τα επιτρεπτά όρια έκθεσης όπως τα ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από Μη-Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες ICNIRP (International Commissionon Non‐Ionizing Radiation Protection) επικαιροποιημένα το 2020. Τα όρια αυτά της ICNIRP αυστηροποιήθηκαν ακόμα περισσότερο και ελήφθησαν κατά 40% χαμηλότερα, όπως απαιτεί η ελληνική νομοθεσία.
Τα όρια αυτά διαμορφώνονται από τον νόμο 4635 ΦΕΚ 167 / 30-10-2019 «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, τα όρια μειώνονται στο 60% των ορίων της ICNIRP για όλες τις περιοχές ευαίσθητης χρήσης γης (όπως σχολεία, νοσοκομεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, γηροκομεία).
ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Τι έδειξαν όμως τα στοιχεία των μετρήσεων; Σύμφωνα με τον καθηγητή, η έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάλυψε ένα ευρύ φάσμα περιοχών (αστικών, ημιαστικών και αγροτικών) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πραγματοποιήθηκαν 280 μετρήσεις (ευρυζωνικές και ανάλυσης φάσματος) στις περιοχές Μαγνησίας (65), Καρδίτσας (30), Λάρισας (130), Τρικάλων (50), Κιλελέρ (4).
ΣΕ 220 ΣΧΟΛΕΙΑ
Οι μετρήσεις έγιναν σε 220 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, 6 πανεπιστήμια και 1 ΙΕΚ, 11 νηπιαγωγεία και 42 παιδικούς σταθμούς. Η μεγάλη πλειοψηφία των θέσεων μέτρησης ευρίσκοντο σε απόσταση από 30 έως 300 μέτρα από σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, «η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από όλες τις πηγές ραδιοσυχνοτήτων σε όλες τις θέσεις στις οποίες πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις, κυμαίνεται από 550 έως και 12.500 φορές κάτω από τα αυστηροποιημένα όρια ασφαλείας της χώρας μας (60% των ορίων της ICNIRP). Η διάμεσος τιμή ευρέθη στις 10.000 φορές κάτω από τα όρια ασφαλείας» λέει ο κ. Κάππας. Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων οι ερευνητές του Πανεπιστημίου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των ανήλικων ατόμων στην ακτινοβολία είναι εξαιρετικά χαμηλή και ασήμαντη από βιολογικής πλευράς, ότι η απόσταση από σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας δεν αποτελεί κριτήριο για την υψηλή ή χαμηλή έκθεση του σημείου σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ενώ εξάχθηκαν και συμπεράσματα για τη μέση συνεισφορά της κάθε πηγής ραδιοσυχνοτήτων (π.χ. κινητή τηλεφωνία, ραδιοφωνικοί σταθμοί κ.ά.) στη συνολική επιβάρυνση του εκτιθέμενου ατόμου. Αναλυτικότερα τα συμπεράσματα της έρευνας είναι:
- Η έκθεση των ανηλίκων ατόμων (τα οποία είναι περισσότερο ευαίσθητα, καθώς πρόκειται για αναπτυσσόμενους οργανισμούς) στο σύνολο των πηγών ραδιοσυχνοτήτων, σε οποιαδήποτε απόσταση από αυτές, είναι εξαιρετικά χαμηλές και ασήμαντες από βιολογικής πλευράς.
-Η απόσταση ενός ατόμου από σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας δεν αποτελεί κριτήριο για την υψηλή ή χαμηλή έκθεση του σημείου αυτού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Παρουσιάστηκαν σημεία μέτρησης με χαμηλότερες τιμές έκθεσης, παρότι βρίσκονται πλησιέστερα σε σταθμούς βάσης σε σύγκριση με άλλα περισσότερο απομακρυσμένα. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: α) η εκπομπή των κεραιών δεν έχει την ίδια ισχύ σε όλες τις περιπτώσεις και β) η εκπομπή μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας είναι κατευθυντική, δηλαδή προσανατολίζει την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
-Ο Δήμος Τρικκαίων υιοθετώντας ένα πρόγραμμα αποδοχής, αξιοποίησης αλλά και ελέγχου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, επιδεικνύει την καλύτερη συμμόρφωση με τα όρια επιτρεπτής έκθεσης έτσι όπως τα θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί. Αποδεικνύει το προφανές, ότι η ορθή χρήση της Τεχνολογίας είναι ταυτόχρονα και ασφαλής.
-Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γενικό συμπέρασμα το οποίο εξάγεται για τη μέση συνεισφορά της κάθε πηγής ραδιοσυχνοτήτων στη συνολική επιβάρυνση του εκτιθέμενου ατόμου: χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσον όρο, τα μετεωρολογικά, στρατιωτικά και ναυτικά ραντάρ συνεισφέρουν σχεδόν κατά 50%, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί κατά 30-40%, η κινητή τηλεφωνία κατά 10-20% και τα υπόλοιπα (Wi-Fi, αστυνομία, έρευνα διαστήματος, κ.ά.) κατά 1-2%. Λιγοστές εξαιρέσεις παρατηρούνται φυσικά, για σημεία τα οποία βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και κεραίες, όπου όμως η έκθεση εξακολουθεί να παραμένει εκατοντάδες φορές κάτω από το όριο ασφαλείας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass