Κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο

Αγνωστο πότε θα ανοίξει η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2020 17:37

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Μετρούν τις «πληγές» τους το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, τα οποία λόγω των μεγάλων ζημιών που υπέστησαν από την πλημμύρα του «Ιανού», έναν μήνα μετά παραμένουν εκτός λειτουργίας.


Όπως δήλωσαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας κ. Μαρία Βαϊοπούλου και η υπεύθυνη της Πινακοθήκης κ. Μαρία Γιαννέλου, η επαναφορά των δύο πολιτιστικών δομών του Νομού στην κανονικότητα θα αργήσει πολύ.
Αμφότερες εκθείασαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε από την πρώτη ημέρα της θεομηνίας η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, να συνδράμει άμεσα και καθοριστικά στη διάσωση των αρχαίων ευρημάτων και των καλλιτεχνικών έργων που φυλάσσονταν στις αποθήκες οι οποίες γέμισαν νερό και λάσπες.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ειδικότερα, η κ. Βαϊοπούλου επισήμανε οτι η υπουργός έχει υπογράψει από την πρώτη εβδομάδα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη διάθεση πιστώσεων, εξοπλισμού και προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να βγουν από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου και να καθαριστούν-συντηρηθούντα ευρήματα που επλήγησαν μαζί με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες επισκευής των ζημιών στις κτιριακές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Αυτές τις ημέρες αναμένεται να σταλούν από το ΥΠΠΟ περίπου δέκα κοντέινερ, όπου θα φορτωθούν τα αρχαία και θα παραμείνουν εκεί φυλασσόμενα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στους αποθηκευτικούς χώρους.
Ευτύχημα είναι ότι η έκθεση αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής βγήκε αλώβητη από τη θεομηνία, αφού το υπερυψωμένο ισόγειο του Μουσείου δεν πλημμύρισε.
Η εκτίμηση αυτήν τη στιγμή είναι ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Σε ό,τι αφορά στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας και εκεί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.
Πάνω από 2.500 καλλιτεχνικά έργα επλήγησαν από το νερό και τις λάσπες, ενώ αρκετά από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς, ή υπέστησαν σημαντικές φθορές. Όπως τόνισε η κ. Γιαννέλου, αυτήν τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση των ζημιών που έχουν προκληθεί.
Και εδώ από την πρώτη στιγμή η συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού στην πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη δουλειά της αποκατάστασης και συντήρησης των έργων τέχνης είναι πολύτιμη.
Με εντολή της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη (αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά της), διατέθηκαν εξειδικευμένο προσωπικό και υλικά συντήρησης που ήταν απολύτως απαραίτητα, ενώ κάποια έργα μεταφέρθηκαν ήδη στην Αθήνα διότι έχριζαν ειδικής φροντίδας λόγω της μοναδικότητάς τους.
Βέβαια, το κτίριο έχει ζημιές στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις οι οποίες χρειάζονται πλήρη αντικατάσταση.
Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί συντηρητές της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων μνημείων του ΥΠΠΟ εξακολουθούν να εργάζονται στην Πινακοθήκη με το στελεχιακό δυναμικό της και να δίνουν καθημερινά όλοι μαζί τον καλύτερο εαυτό τους για τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων έργων.
Στη «μάχη» για την αποκατάσταση των έργων τέχνης πολύ σημαντική είναι και η βοήθεια εθελοντών συντηρητών, αλλά και απλών πολιτών που έσπευσαν να προσφέρουν τις γνώσεις, ή τις δεξιότητές τους για τη διάσωση της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Όσο για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, μάλλον θα αργήσει αρκετά και αφού προηγουμένως ακολουθηθεί μία διαδικασία σταδιακής ενεργοποίησης των τμημάτων της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass