Περιβαλλοντική... περεστρόικα το ΣΒΑΚ Λάρισας

Με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας κάνουμε άλμα στο μέλλον, δηλώνει στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης * Ποια έργα «τρέχουν», ποια σχεδιάζονται, για ποια αναζητούνται πόροι για την προώθησή τους * Οι καίριες παρεμβάσεις στις υποδομές της πόλης και το όραμα του Δήμου για τις επόμενες δεκαετίες

Δημοσίευση: 09 Νοε 2020 21:05
«Τις δεκαετίες του ’80 και ’90,  άλλαξε η μορφή της Λάρισας  με την εκτεταμένη πεζοδρόμηση.  Και τότε υπήρξαν αντιδράσεις,  αλλά μετά την ολοκλήρωση  των έργων η στάση των πολιτών  άλλαξε άρδην...» δηλώνει  στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος  Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτης «Τις δεκαετίες του ’80 και ’90, άλλαξε η μορφή της Λάρισας με την εκτεταμένη πεζοδρόμηση. Και τότε υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά μετά την ολοκλήρωση των έργων η στάση των πολιτών άλλαξε άρδην...» δηλώνει στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτης

Τα έργα υποδομών που δημιουργούνται στο κέντρο της Λάρισας και στην ευρύτερη ακτίνα του, με την ανακατασκευή δρόμων, τη δημιουργία πεζοδρόμων, τη λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης κίνησης οχημάτων σε πεζοδρόμους..., αλλά και αυτά που θα

ακολουθήσουν όπως η κατασκευή ποδηλατόδρομων, κυκλικών κόμβων σε «νευραλγικά» σημεία της, αποτελούν μέρος ενός σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που δρομολογεί ο Δήμος Λαρισαίων, σε μια πορεία που χάραξε για να αλλάξει την εικόνα της πόλης, με στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Οι αλλαγές είναι ριζικές. Ορισμένες ανατρέπουν την καθημερινότητα που έχει παγιωθεί χρόνια στους κατοίκους της και τους αναγκάζουν σε αλλαγή στάσης και νοοτροπίας.
Μία μερίδα πολιτών τις αντιμετωπίζει με δυσπιστία, άλλη με προβληματισμό και άλλη με προσμονή για την ανάπτυξη καλύτερων συνθηκών ζωής.
«Να θυμίσω ότι στις δεκαετίες του ‘80 και ‘90, άλλαξε η μορφή της Λάρισας με την εκτεταμένη πεζοδρόμηση. Και τότε υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά μετά την ολοκλήρωση των έργων η άποψη και η στάση των πολιτών άλλαξε άρδην. Κάθε αλλαγή προκαλεί αντιδράσεις, κάθε νέο αντιμετωπίζεται με τον φόβο του αγνώστου...» απαντά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γιώργος Σούλτης, που μιλά στην «ΕτΔ», για το όραμα του Δήμου Λαρισαίων που λέγεται «ΣΒΑΚ».
«Η Λάρισα και κυρίως το κέντρο της, ασφυκτιά. Χρειάζεται να κάνει ένα νέο άλμα στο μέλλον με στόχο να κατακτήσει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της. Τα έργα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), είναι το νέο άλμα που πρέπει να κάνουμε, είναι η εικόνα του αύριο που έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε...» υποστηρίζει ο κ. Σούλτης και αναλύει τον σχεδιασμό του εγχειρήματος, τα έργα που έχουν κατασκευαστεί στο πλαίσιό του, αλλά και αυτά που θα ακολουθήσουν.
ΛΑΡΙΣΑ, Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΣΒΑΚ
«Η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που προκήρυξε έργα τα οποία υλοποιούν ένα ΣΒΑΚ. Η μελέτη του ΣΒΑΚ προκηρύχθηκε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας στη δημοτική αρχή. Αμέσως ανατέθηκαν οι μελέτες εφαρμογής οι οποίες παραδίδονται σταδιακά.
Το ΣΒΑΚ που άρχισε να υλοποιείται το 2017 αφορά το ευρύτερο κέντρο της Λάρισας (Ηρ. Πολυτεχνείου -Γεωργιάδου - Ανθ. Γαζή).
Τα κύρια στοιχεία του είναι τα εξής:
-Δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων, συλλεκτήριοι δρόμοι.
-Θέσεις στάθμευσης μονίμων κατοίκων, θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης επισκεπτών.
-Θέσεις περιφερειακών χώρων στάθμευσης.
-Ριζικές αναμορφώσεις στην κίνηση και τον τρόπο λειτουργίας των αστικών λεωφορείων.
-Έξυπνο σύστημα ελέγχου του πεζοδρομημένου κέντρου
-Κυκλικοί κόμβοι.
Όλα αυτά αποτελούν το όραμά μας για την αναμόρφωση του δημόσιου χώρου, για μία νέα Λάρισα, άξια να ζεις.
Μετατρέψαμε το όραμα σε επιχειρησιακό σχέδιο και το υλοποιούμε. Ξεκινήσαμε με ίδιους πόρους και δεν χάσαμε καμία πηγή χρηματοδότησης και συνεχίζουμε στη νέα περίοδο.
Το έργο μόνο του ΣΒΑΚ, και μόνο την προηγούμενη θητεία άγγιξε τα 40 εκατομμύρια ευρώ (προϋπολογισμό) και αυτήν τη στιγμή το έργο που «τρέχει» είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ.
Τα έργα μέχρι στιγμής ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα. Οι όποιες καθυστερήσεις προέρχονται από μια «πολύ κακή» γραφειοκρατία, η οποία ξεπερνάει τα όρια του Δήμου και από έκτακτα γεγονότα όπως είναι η πανδημία του covid-19.
Επίσης το πρόβλημα των δικτύων των άλλων εταιρειών (Ηλεκτρισμός, αέριο, τηλεπικοινωνίες) αποτελούν πληγή για τα νέα έργα όλων των πόλεων της Ελλάδας. Προσωπικά κάνω έκκληση στην Πολιτεία, στο ΤΕΕ και σε κάθε σχετικό φορέα λέγοντας ότι επείγει να θεσπιστεί νομοθεσία η οποία να προστατεύει τις πόλεις και τις υποδομές τους».
Σύμφωνα με τον κ. Σούλτη τα έργα που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ είναι τα εξής:
-Βενιζέλου - Φιλελλήνων
-Μεγάλου Αλεξάνδρου
-Ηπείρου
-Μανδηλαρά
-Ασκληπιού.
ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ:
Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με τον κ. Σούλτη είναι τα εξής:
«-Ανακατασκευή οδών στη συνοικία Αγίου Κων/νου.
-Ανακατασκευή της οδού Ιουστινιανού.
-Εργα σε Ρούσβελτ - Ηλιοδώρου.
-Εργα στις οδούς Κολοκοτρώνη - 28ης Οκτωβρίου - Κοραή - Λ. Κατσώνη - Νικοτσάρα - Κανάρη.
-Έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης κίνησης οχημάτων του πεζοδρομημένου κέντρου και του λόφου του Φρουρίου (μπάρες).
Σε πορεία προκήρυξης βρίσκονται τα εξής έργα: ανακατασκευή της οδού Νικηταρά και σύνδεση με οδό Βενιζέλου και 23ης Οκτωβρίου.
Έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση για το δεύτερο μέρος του ΣΒΑΚ η οποία ολοκληρώνει το ευρύτερο κέντρο.
Το μέρος που ολοκληρώνει τη μελέτη ΣΒΑΚ για όλη την έκταση της πόλης θα προκηρυχτεί με την ολοκλήρωση της Β’ φάσης.
Τα κύρια στοιχεία της που περιλαμβάνονται στα τμήματα αυτά είναι: Δρόμοι αναμόρφωσης των συνοικιών, δίκτυο ποδηλατόδρομων σε όλη την πόλη (ακτινωτά προς το κέντρο και περιφερικά του κέντρου), οι προτάσεις για την ανάπλαση μεγάλων χώρων (π.χ. του ΕΘΙΑΓΕ, οι παραποτάμιες εκτάσεις, στρατόπεδα, κ.λπ.).
ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ
Όπως δήλωσε ο κ. Σούλτης, τα έργα που βρίσκονται στο στάδιο σύνταξης μελέτης και σύνταξης τευχών δημοπράτησης καθώς και σε ανίχνευση χρηματοδοτικών εργαλείων - υποβολή σε πρόγραμμα είναι τα ακόλουθα:
-Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης.
-Χώρος στάθμευσης στο κέντρο.
-Περιφερειακοί χώροι στάθμευσης.
-Η αναμόρφωση του εσωτερικού δακτυλίου Ηρώων Πολυτεχνείου με κυκλικούς κόμβους σε Φαρσάλων, Βόλου κ.ά.
-Η ανακατασκευή της οδού Αιόλου, με όλους τους παράδρομους από την οδό Σεφέρη έως την Ηρώων Πολυτεχνείου.
-Κυκλικοί κόμβοι (Φαρσάλων-Θεοφράστου, Θεοφράστου - Παιωνίου, Σαρίμβεη - Καρδίτσης).
-Αξονικοί ποδηλατόδρομοι από τις συνοικίες προς το κέντρο.
-Διάνοιξη της οδού Τσιτσάνη και αναμόρφωση της οδού Λάτσιου.
-Υπόλοιπα έργα των οδών Παπαναστασίου - Παναγούλη - Ηπείρου -Παπακυριαζή - Παλαιστίνης - Κουμουνδούρου.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑ
Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος «μέρος του ΣΒΑΚ αποτελούν και τα παράλληλα έργα συντήρησης που υλοποιούνται συνεχώς, όπως αλλαγή δικτύου ύδρευσης σε όλη την πόλη και πλήρης ασφαλτόστρωση δρόμων, ασφαλτοστρώσεις συντήρησης σε όλη την πόλη, νέες υποδομές σε συνοικίες και χωριά (δίκτυα, πεζοδρόμια, δρόμοι, φωτισμός κ.λπ.), συντηρήσεις πεζοδρομίων διαμόρφωση ελεύθερων χώρων - νέων πλατειών, αλλαγή των φωτιστικών όλου του Δήμου».
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΒΑΚ
Καταλήγοντας ο κ. Σούλτης σημειώνει: «Αποφεύγοντας τους επιστημονικούς ορισμούς, με απλά λόγια ΣΒΑΚ σημαίνει: πιο ανθρώπινες πόλεις, με ελεγχόμενη τη χρήση του αυτοκινήτου, με αρκετό ασφαλή χώρο για τους πεζούς και τα ποδήλατα, με λιγότερο θόρυβο και ρύπανση, με εξοικονόμηση ενέργειας, με δρόμους που θα αναβιώνουν τις παλιές γειτονιές, με όμορφο και ελκυστικό περιβάλλον με περισσότερο πράσινο, με χώρο να παίζουν τα παιδιά...
Ένα περιβάλλον όπου θα είναι ευχάριστο να μένεις, να διασκεδάζεις και να εργάζεσαι. Ένα περιβάλλον που θα προσελκύει και ξένους επισκέπτες».

Της Λένας Κισσάβου

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass