Ευαγγελία Λιακούλη: Καμία γυναίκα μόνη. Μιλάμε δυνατά!

Δημοσίευση: 25 Νοε 2020 16:58

Η 25η Νοεμβρίου, ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, είναι μια ημέρα μνήμης και ευαισθητοποίησης, που επιβάλλεται να υπάρχει, μέχρι να εξαλειφθεί απολύτως αυτό το φαινόμενο.


Αλλά για να εξαλειφθεί, θα πρέπει να πάψουν να εμφιλοχωρούν στον δημόσιο διάλογο ή ακόμη και στους ιδιωτικούς διαλόγους οι αστερίσκοι, οι παρενθέσεις και τα «ναι μεν, αλλά».
Κι αυτό προϋποθέτει ριζική αλλαγή νοοτροπιών, ακόμη κι από πλευράς των ίδιων των γυναικών, που πολλές φορές, γίνονται και αυτές φορείς ρατσιστικών στερεοτύπων, που αφορούν το φύλο τους. Γιατί μόνο έτσι θα πάψει η νομιμοποίηση της βίας από «παράθυρα» και «παραθυράκια», που τεχνηέντως ορισμένα τμήματα της κοινωνίας φροντίζουν να κρατούν ανοιχτά, προκειμένου να διαιωνίζεται. Η έμφυλη βία αποτελεί μια βία «βολική» για πολλούς, μια βία σχεδόν «παραδοσιακή» - και γι’ αυτό όχι εύκολα αναγνωρίσιμη - μια βία ωστόσο ολότελα αστήριχτη και δικαιολογήσιμη σε οποιοδήποτε πλαίσιο λογικής. Στο πλαίσιο της έμφυλης βίας εξακολουθούν να δολοφονούνται γυναίκες και κορίτσια, τόσο βιολογικά, όσο και ως χαρακτήρες, σε πολλών ειδών και επιπέδων σχέσεις: οικογενειακές, ερωτικές, επαγγελματικές, κοινωνικές.
Και το ότι αυτές οι «δολοφονίες» δεν συνιστούν απαραίτητα βιολογικό θάνατο, δεν σημαίνει πως είναι μικρότερης σημασίας.
Σήμερα, που η φονική πανδημία του Covid -19 καθηλώνει άντρες και γυναίκες σε στενότερα περιβάλλοντα, αυξάνοντας τον φόβο και την ανασφάλεια, έχει παρατηρηθεί πως τα νοσηρά φαινόμενα της έμφυλης βίας, εκδηλώνονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
Κρατάμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους εκδήλωση βίας: στο διπλανό διαμέρισμα, σε μια κουβέντα στον δρόμο, στο ίδιο μας το σπίτι...
Λέμε ηχηρό και αδιαμφισβήτητο ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών όλου του κόσμου, έμπρακτα:
Μιλάμε δυνατά! Καμία γυναίκα μόνη της!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass