Μέτωπο υπέρ Μεσοχώρας - Αχελώου

ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ *ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2020 21:01

Την εισήγηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστού, η περιοχή να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν τόσο στο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, όσο και στον Αχελώο και παράλληλα, στην υλοποίηση των

δεσμεύσεων για τη δημιουργία μικρότερων φραγμάτων σε Σκοπιά-Παλαιοδερλί, Πύλη, Μουζάκι και Νεοχωρίτη προκειμένου να αμβλυνθεί το υδατικό πρόβλημα υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση.
Το θέμα του ΥΗΣ Μεσοχώρας απασχόλησε τη συνεδρίαση εκτάκτως μετά και την απόφαση του ΣτΕ με τη συζήτηση να γενικεύεται στα έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως τα μικρότερα φράγματα, αλλά και μακροπρόσθεσμα, όπως ο Αχελώος για την οριστική επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψε η πολιτική αντιπαράθεση όταν ο κ. Αγοραστός επέκρινε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με συμβούλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπεραμύνονται των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης. Με συμβούλους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία να υπερψηφίζουν το σκέλος της Μεσοχώρας και των μικρότερων φραγμάτων διαφωνώντας με το έργο του Αχελώου διαχωρίζοντας έτσι τη θέση τους από τον επικεφαλής της παράταξής τους, Νίκ. Τσιλιμίγκα, που υπερψήφισε την εισήγηση σημειώνοντας την ανάγκη «να μην εγκαταλειφθεί το έργο του Αχελώου», θέση που υποστήριξαν σύμβουλοι της ίδιας παράταξης αλλά που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ.
Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο κ. Αγοραστός μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Μεσοχώρα.
Κάνοντας αναφορά στην πορεία του έργου ο κ. Αγοραστός άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντας τις πολιτικές της ευθύνες, καθώς απένταξε από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας, τα έργα του Αχελώου.
Απαντώντας μάλιστα στην κριτική συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως η Περιφέρεια είχε συμφωνήσει με την Κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2017 στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ενώ διαφώνησε με την Κυβέρνηση, τον Δεκέμβριο του 2017 για τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας, εξέλιξη που θεωρείται υπεύθυνη για τη νεότερη – αρνητική για την εξέλιξη του έργου - απόφαση του ΣτΕ.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο κ. Νίκ. Τσιλιμίγκας συμφώνησε με την υλοποίηση των έργων, ο κ. Τ. Τσιαπλές σημείωσε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την μη υλοποίηση του έργου, ο κ. Δημ. Κουρέτας τόνισε την ανάγκη η Περιφέρεια να διεκδικήσει τα 4 μικρότερα φράγματα, καθώς «έχει τελειώσει η ιστορία του Αχελώου», όπως είπε, η κ. Μαρ. Μπίλλη τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθεί το έργο, όπως και ο κ. Αθ. Ακρίβος.
Ο περιφερειακός σύμβουλος, Ι. Χάιδος απάντησε στον κ. Αγοραστό λέγοντας ότι «είναι ξεκάθαρη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει το έργο στη Μεσοχώρα» για να ανεβάσει τους τόνους λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «η παράταξή σας έκανε γλέντια με τα ΤΕΑ» με τον κ. Αγοραστό απαντώντας να σημειώνει πως ο κ. Χάιδος «αυτήν την περίοδο» συντάσσεται «με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Ναι στη Μεσοχώρα, όχι στην εκτροπή» τόνισε ο σύμβουλος Χρ. Γελαλής, ενώ την ανάγκη υλοποίησης του έργου της Μεσοχώρας και του Αχελώου υπογράμμισε και ο αντιπεριφερειάρχης, Γ. Λαδόπουλος.
Στη δευτερολογία του ο κ. Αγοραστός, τονίζοντας πως «ουδέποτε υπήρξε κυβέρνηση που εξαίρεσε τον Αχελώο από τα Σχέδια Διαχείρισης» ζήτησε από το σώμα να συνταχθεί με την πρόταση για στήριξη του αιτήματος να ολοκληρωθούν τα έργα της Μεσοχώρας και του Αχελώου και παράλληλα να υλοποιηθούν τα μικρότερα φράγματα σε Πύλη, Μουζάκι, Νεοχωρίτη και Σκοπιά – Παλαιοδερλί, θέση που έχει διατυπώσει η Περιφέρεια και στο παρελθόν. Πρόταση που υπερψήφισαν τελικά όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων. Ωστόσο από την υπερψήφιση της εισήγησης Αγοραστού από τον επικεφαλής της παράταξης, Νίκ. Τσιλιμίγκα έσπευσαν να διαφοροποιηθούν οι σύμβουλοι της ίδιας παράταξης, Δέσποινα Αράπκουλε και Γ. Ζώγας, λέγοντας «ναι στη Μεσοχώρα και όχι στον Αχελώο», ενώ άλλα μέλη της ίδια παράταξης, έσπευσαν να στηρίξουν τη θέση του κ. Τσιλιμίγκα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ARESKO 3-2-23
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1