ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΖΗΚΑ:

Σήμα ισότητας και «μαθήματα οικονομίας» για γυναίκες-επιχειρηματίες

*ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ICAP ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ *ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ *ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2020 20:02

«Η προώθηση της εξισορρόπησης της εργασιακής και οικογενειακής ζωής στις επιχειρήσεις και καλύτερης κατανομής των υποχρεώσεων φροντίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ο στόχος μιας σημαντικής δράσης του Επιμελητηρίου Λάρισας με τίτλο: «Σήμα

Ισότητας των Επιχειρήσεων». Σύντομα θα κληθούν από το Επιμελητήριο, όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, όποιες από αυτές το επιθυμούν, να ενταχθούν στο πρόγραμμα απονομής πιλοτικού Σήματος Ισότητας, στο πλαίσιο του Έργου SHARE που υλοποιούμε με εταίρους το ΚΕΘΙ και το Women on Top. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζει δωρεάν επιμόρφωση έως τριών στελεχών της κάθε επιχείρησης σε θέματα ισότητας των φύλων στο εταιρικό περιβάλλον».

Αυτό τόνισε μιλώντας στην «Ε» η Καλλιόπη Τζήκα, γενική γραμματέας Επιμελητηρίου Λάρισας, Α’ αντιπρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και πρόεδρος Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Επιμελητηρίου Λάρισας. Το έργο έχει ως βασικό σκοπό την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων που συνδέονται με τη φροντίδα και την προώθηση της συμφιλίωσης της εργασίας και της οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής για εργαζόμενους/-ες σε επιχειρήσεις. Για την επίτευξη των παραπάνω, περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις που εκτός από την επιμόρφωση στελεχών επιχειρήσεων, αφορούν την ανταλλαγή καλών πρακτικών, τη διαβούλευση με φορείς, την ευαισθητοποίηση και την απονομή Σήματος Ισότητας σε επιχειρήσεις που υλοποιούν πολιτικές για την προώθηση συνθηκών εργασίας που διευκολύνουν τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Έργου αναπτύσσονται δράσεις για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προκειμένου να παρακινηθούν οι επιχειρήσεις, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής και τη δημιουργία φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άνδρες.
Παράλληλα, η κ. Τζήκα πρόσθεσε ότι η Διοίκηση τού Επιμελητηρίου Λάρισας, υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία ICAP, η οποία σύντομα θα ξεκινήσει έρευνα για τις επιχειρήσεις της Λάρισας με ιδιαίτερη αναφορά στις γυναικείες επιχειρήσεις, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι εργαλείο για τις δράσεις του Επιμελητηρίου με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Το Επιμελητήριο Λάρισας ετοιμάζει, εκτός από την έρευνα, μία σειρά δράσεων τόνωσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Η κ. Τζήκα μάς αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ως Διοίκηση τού Επιμελητηρίου, ευαισθητοποιημένοι στο Γυναικείο Επιχειρείν, εκτός από αρκετές ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια ενδυνάμωσης που πραγματοποιήσαμε και που συνεχίζονται, όπως τα εκπαιδευτικά σεμινάρια της κοινωνιολόγου κ. Διονυσίας Τριπολίτου που διεξάγονται στο Επιμελητήριο Λάρισας επί τέσσερα συναπτά έτη με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, ιδρύσαμε την Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας για πιο στοχευμένη υποστήριξη της Γυναίκας Επιχειρηματία με πρώτη δράση αυτήν του «1ου Τριημέρου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» που ήταν να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο, αλλά λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε, ευελπιστώντας να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2021 καλώς εχόντων των πραγμάτων.
Το Τριήμερο θα περιλαμβάνει έκθεση τοπικών καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών Γυναικείων Επιχειρήσεων, στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, Συνέδριο με καλεσμένες υψηλά ιστάμενες γυναίκες εκπροσώπους της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, ανοιχτό για το κοινό, με παράλληλες ψυχαγωγικές δράσεις στην πλατεία, για τόνωση της τοπικής αγοράς και σύνδεση με τα τοπικά και Αθηναϊκά κανάλια. Επίσης, τις συγκεκριμένες ημέρες θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας, το Δ.Σ. και η Γενική Συνέλευση του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), πράγμα που σημαίνει ότι θα έρθουν Γυναίκες Επιχειρηματίες εκπρόσωποι όλων των Επιμελητηρίων της χώρας αλλά και Πρόεδροι αυτών. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας τον Μάρτιο, στήθηκε από το Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών, ένα τηλεφωνικό κέντρο υποστήριξης, όπου εξυπηρετήθηκαν χιλιάδες Γυναίκες Επιχειρηματίες. Σημαντική δράση επίσης, στήριξης των Γυναικών Επιχειρηματιών αλλά και των εν δυνάμει, που θα πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο Λάρισας, είναι το έργο «Μαθήματα Οικονομίας», ένα πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, που ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες των Γυναικών ωφελούμενων και ειδικά εκείνων που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Είναι ένα έργο που γίνεται στο πλαίσιο τού προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης το Women on Top και το Ίδρυμα Μποδοσάκη».

*Οι δράσεις αυτές σημαίνουν ότι η εκτίμησή σας είναι ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει πληγεί περισσότερο στην καραντίνα;
- Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι περισσότερο πληττόμενη σε σχέση με την ανδρική διότι δραστηριοποιούνται κυρίως σε κλάδους που έκλεισαν λόγω της πανδημίας, όπως του λιανεμπορίου, της φιλοξενίας, επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα παιδιών, μπαλέτα, γυμναστήρια, επιχειρήσεις αισθητικής κ.ά. Ωστόσο, δεν είναι εξαιρετικά πολλές οι γυναικείες επιχειρήσεις στη Λάρισα, που έχουν κλείσει διά παντός, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διότι οι περισσότερες, είναι μικρές, με χαμηλά λειτουργικά έξοδα, δεν έχουν φθορά εξοπλισμού και προμηθειών και συνήθως, δεν έχουν αναλώσιμες πρώτες ύλες, άρα είναι πιο ευέλικτες και ανθεκτικές».

*Πόσες είναι οι γυναικείες επιχειρήσεις;
- Οι γυναικείες επιχειρήσεις στη Λάρισα είναι το 1/3 σχεδόν των Επιχειρήσεων. Στο μητρώο του Επιμελητηρίου είναι εγγεγραμμένες περίπου 5.000 γυναικείες επιχειρήσεις. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις είναι στο όνομα της συζύγου και δραστηριοποιείται κυρίως ο σύζυγος ή και το αντίστροφο σε μικρότερη βέβαια κλίμακα. Σύντομα όμως, μέσα από την ψηφιακή αναβάθμιση του Επιμελητηρίου, που υλοποιείται σύμφωνα με απόφαση της Διοίκησης, θα έχουμε πληρέστερη και ευκρινέστερη εικόνα της κατάστασης, όσον αφορά τις επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται και ηγούνται γυναίκες και με διαχωρισμό κλάδων και ειδικοτήτων».

* Πόσο θα βοηθήσει η αύξηση του αριθμού των γυναικών τους στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών;
- Θα σταθώ στο ότι ήταν μία σημαντική επιτυχία, η υπογραφή από την πλευρά της κυβέρνησης, του μέτρου της ποσόστωσης 25% των Γυναικών για τη συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, μετά από αίτημά μας, του Δ.Σ. του ΕΕΔΕΓΕ, το οποίο είναι όργανο των Επιμελητηρίων. Μόλις υλοποιηθεί αυτή η απόφαση θα κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχία. Να σημειώσω ότι σύντομα θα ανακοινωθεί από το Δίκτυο, πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης 5.000 γυναικών, από όλη την Ελλάδα, το οποίο έχει υπογραφεί και αναμένεται η οργάνωση και στη συνέχεια η ανακοίνωση και υλοποίηση αυτού.

*Με τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς τι γίνεται;
- Οι τρεις Γυναικείοι Συνεταιρισμοί της Λάρισας, που ασχολούνται με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, παρόλο που δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη μας, τους στηρίζουμε, όπου μας ζητείται. Το Επιμελητήριο Λάρισας είναι δίπλα σε όλους τούς Επιχειρηματίες, υποστηρίζοντας τα θέματα που τους απασχολούν, είναι η φωνή του Επιχειρηματία στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Στη σημερινή εποχή, οι φόβοι, οι μόνες ανησυχίες των Γυναικών-Επιχειρηματιών εντοπίζονται στο ασταθές φορολογικό και πολιτικό περιβάλλον, καθώς και στην επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Αν εξαλειφθούν ή έστω περιοριστούν σημαντικά τα προβλήματα αυτά, η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα θα ενισχυθεί.
Άλλωστε όπως μας τόνισε στον επίλογο της συνέντευξής της η κ. Τζήκα: «Οι γυναίκες διαχρονικά έχουν αποδείξει τη δυναμική, την αξιοσύνη, την προσήλωση στον στόχο τους και την αντοχή τους σε όλους τους τομείς, κάτι το οποίο η Πολιτεία θα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο, διότι οι γυναίκες αποτελούν το 53% του πληθυσμού και μία οικονομία για να στηριχθεί και να αναπτυχθεί, θα πρέπει να αξιοποιεί το 100% του εργατικού δυναμικού».

Του Σωτ. Κέλλα

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass