Ο ΕΛΓΑ θα μεριμνήσει για άρση πιθανών αδικιών στις εκτιμήσεις

ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ Ν. ΔΟΥΚΑΣ

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2021 21:32

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σε δυσθεώρητα ύψη έφτασε τελικά το μέγεθος της καταστροφών που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» στις αγροτικές εκτάσεις του Νομού Καρδίτσας.


Σε σχετικές δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας, αποκάλυψε πως από 1 εκατομμύριο στρέμματα που δηλώθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο ότι επλήγησαν από τη θεομηνία της 18ης-19ης Σεπτεμβρίου 2020, τα 527.000 καλλιεργούν Καρδιτσιώτες αγρότες!
Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο που καταδεικνύει το προϊόν που χτυπήθηκε ανελέητα εκείνη την καταστροφική βραδιά, είναι ότι από τον παραπάνω αναφερόμενο αριθμό, τα 421.000 στρέμματα αφορούν καλλιέργειες βαμβακιού και τα 37.000 στρέμματα καλαμπόκι.
Είναι ολοφάνερο ότι οι Καρδιτσιώτες βαμβακοπαραγωγοί είναι αυτοί που απώλεσαν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους.
Γι’ αυτό μία από τις βασικότερες διεκδικήσεις των πληγέντων αγροτών του Ν. Καρδίτσας είναι η οικονομική ενίσχυση από το κράτος! Διότι εκτός του καταστροφικού «Ιανού», η τοπική αγροτική οικονομία έχει κληθεί από τις αρχές του 2020 να διαχειριστεί μία μακρά περίοδο αναδουλειάς και ανασφάλειας λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορονοϊού. Πάντως ο κ. Δούκας αναφερόμενος στις αποζημιώσεις της περσινής πια πρωτόγνωρης πλημμύρας επισήμανε ότι ο ΕΛΓΑ θα είναι συνεπής στην αρχική υπόσχεσή του να πληρωθούν άπαντες οι πληγέντες παραγωγοί το σύνολο των αποζημιώσεων που δικαιούνται μέχρι 31/1/2021.
Σχετικά με τις πολλές διαμαρτυρίες που υπάρχουν ότι οι εκτιμήσεις των ζημιών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα τα πορίσματα που έχουν εκδοθεί για πληρωμές πληγέντων αγροτών να προβλέπουν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν, ο κ. Δούκας δήλωσε:
«Ευθύνη της Διοίκησης του ΕΛΓΑ είναι να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους γρήγορα και με δίκαιο τρόπο. Για τον «Ιανό» οι αποφάσεις της Διοίκησης ήταν:
- Απαλοιφή των εκτιμητικών τελών.
- Καταβολή προκαταβολών αποζημιώσεων ένα μήνα μετά τη θεομηνία.
- Ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας και αποπληρωμή των αποζημιώσεων τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή.
- Απαλοιφή για τις πληγείσες βαμβακοκαλλιέργειες, του πλαφόν που αφορά στη μέγιστη παραγωγή και κάλυψη στο 100% της ζημιάς».
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ υπογράμμισε ότι «ο Οργανισμός έλαβε και εφάρμοσε άμεσα τα παραπάνω μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών».
Σε ό,τι αφορά δε στις εκτιμήσεις των ζημιών, τόνισε ότι «η εκτιμητική διαδικασία είναι ευθύνη των εκτιμητών και ο ΕΛΓΑ εποπτεύει ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν με δικαιοσύνη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πιθανής αδικίας είναι βέβαιο ότι ο Οργανισμός θα επιληφθεί για δίκαια επίλυση της διαφοράς».
Ο κ. Δούκας επισήμανε πως αμέσως μετά την κοινοποίηση του πορίσματος σε κάθε δικαιούχο αποζημιώσεων, υπάρχει προθεσμία 15 ημερών για τον καθένα να καταθέσει ένσταση εφόσον διαφωνεί με αυτό. Στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ θα προβεί σε επανεκτίμηση της ζημιάς του στη βάση των αντιρρήσεων που εμπεριέχονται στην ένστασή του.
Να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις πληγέντων παραγωγών που - με βάση τα πορίσματα των εκτιμητών - τα χρήματα της τελικής αποζημίωσής τους θα είναι λιγότερα από την προκαταβολή που εισέπραξαν.
Στο ερώτημα εάν ο Οργανισμός θα τους ζητήσει την επιστροφή της διαφοράς, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε οτι την άλλη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο για να λάβει αποφάσεις για διάφορα ζητήματα, μεταξύ αυτών και για τις αποζημιώσεις.
Κλείνοντας ο κ. Δούκας δήλωσε πως με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Οργανισμού την επόμενη διετία οι αγρότες μας θα ωφεληθούν τα μέγιστα στις εκτιμήσεις των ζημιών οι οποίες θα ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα.

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass