ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2021 21:40

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης του χρόνιου μείζονος προβλήματος των αδέσποτων ζώων στην Καρδίτσα και γενικότερα στον Νομό μας, προχωράει ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεννόηση και συνεργασία με τους άλλους έξι Δήμους.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Β. Τσιάκος, σύντομα θα κατατεθεί πρόταση προς ένταξη στο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», της δημιουργίας ενός διαδημοτικού Καταφυγίου με σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας και φιλοξενίας, προϋπολογισμού 1.8 εκατ. ευρώ.
Ήδη εκπονείται η σχετική μελέτη και αναζητείται τις τελευταίες ημέρες εντατικά ο κατάλληλος χώρος. Υπάρχει μάλιστα σοβαρή πιθανότητα αυτή η έκταση (χρειάζονται περίπου 30 στρέμματα), να έχει βρεθεί και οι διαδικασίες προώθησης και υλοποίησης του έργου, που είχαν «παγώσει» αρκετό καιρό λόγω της πανδημίας του Covid-19, να «τρέξουν» πολύ γρήγορα μιας και «άνοιξε» η σχετική πρόσκληση του χρηματοδοτικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Παλαμά, κ. Γιώργος Σακελλαρίου, επισήμανε πως ιδιώτης προτείνει δικιά του έκταση για να κατασκευαστεί το Καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Καλογριανών, στον δρόμο προς το Αγναντερό. Να σημειωθεί ότι η εξεύρεση της έκτασης αποτελεί για όλους τους Δημάρχους μια πολύ δύσκολη εξίσωση, καθώς οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν έντονα στην προοπτική του Καταφυγίου. Ωστόσο, όπως τόνισε ο δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Β. Τσιάκος, το Καταφύγιο θα είναι στην ουσία ένα ξενοδοχείο ζώων με όλες τις ανέσεις και προσφερόμενες υπηρεσίες… πέντε αστέρων! Παράλληλα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας, κ. Σ. Αντωνίου, αναφορικά με τις ενέργειες του Δήμου για το πρόβλημα των αδέσποτων τόνισε πως το νέο Καταφύγιο είναι απαραίτητο διότι δεν υπάρχει στην περιοχή μας κάποια σύγχρονη δομή φιλοξενίας ζώων, μέχρι να βρεθούν ανάδοχες οικογένειες.
«Ο Δήμος Καρδίτσας – επισήμανε – σε συνεργασία με τις τοπικές Φιλοζωικές Οργανώσεις προχωράει σε στειρώσεις (περίπου 200/έτος) και υιοθεσίες (γύρω στις 100/έτος), ενώ διατίθενται και πιστώσεις άνω των 50.000 ευρώ τον χρόνο, συν την εισφορά 0,20 ευρώ/μήνα στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ, για φάρμακα, τροφές, συντήρηση υπαρχόντων καταφυγίων και στειρώσεις. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο υπάρχει σοβαρό θέμα με την εγκατάλειψη ζώων! Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα για το οποίο προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ανάσχεσης, αλλά δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο»! «Πάντως -πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου- είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν και η έγνοιά μας είναι το επόμενο διάστημα τα πράγματα να γίνουν ακόμα καλύτερα, δεδομένων βέβαια και των πρωτόγνωρων συνθηκών που ζούμε με την πανδημία του νέου κορονοϊού».
Ο κ. Αντωνίου στάθηκε ιδιαίτερα στις αρκετές ειδοποιήσεις πολιτών για ύπαρξη επιθετικών αδέσποτων ζώων κυρίως στην Καρδίτσα, αλλά και σε χωριά τονίζοντας τα εξής: «Ο κόσμος πιστεύει -επειδή προφανώς δε γνωρίζει την ισχύουσα νομοθεσία που είναι πολύ αυστηρή πλέον- ότι ο Δήμος θα πρέπει άμεσα να παρέμβει και να μαζέψει κάποιο αδέσποτο μετά από καταγγελία για επίθεση σε άνθρωπο… Αυτό δε γίνεται! Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα εάν προηγουμένως δεν επιβεβαιωθεί η επικινδυνότητα του ζώου, αρχικά με παρακολούθηση κατόπιν εντολής του Νοσοκομείου (όπου θα προσέλθει το θύμα της επίθεσης), ακολούθως από τον αρμόδιο κτηνίατρο που θα το εξετάσει και εν συνεχεία από την αρμόδια 5μελή Επιτροπή (αποτελείται από τον αντιδήμαρχο, δύο εκπροσώπους Φ.Ο., κτηνίατρο, εκπαιδευτή ζώων), που θα αποφανθεί οριστικά για την επικινδυνότητά του. Εφόσον ολοκληρωθεί αυτή η ακολουθία πορισμάτων, τότε μόνο μπορεί ο Δήμος να παρέμβει για να μαζέψει το ζώο και ανάλογα την περίπτωση να προχωρήσει σε ευθανασία».  Ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε τέλος πως κάθε χρόνο γίνονται γύρω στις 10 ευθανασίες ζώων που επιτέθηκαν σε ανθρώπους και τα οποία «πέρασαν» από τα αναφερόμενα στάδια ελέγχου.

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass