«Για όλα φταίνε οι νέοι;»

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ COVID-19

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2021 16:20

«Τη στοχοποίηση των νέων, ως αιτία της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού» αλλά και όσων «κυμάτων της νόσου» έρχονται κάθε φορά, καταγγέλλει το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων.


Σε ψήφισμά του αναφέρει τα εξής: «Από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με έναν αόρατο εχθρό, ιδιαίτερα επιθετικό και χρειάστηκε να επιταχθεί κάθε μέσο για την αντιμετώπισή του. Ωστόσο, αφού άρθηκαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, διαπιστώθηκε μια αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων.
Τότε πολιτεία και Μ.Μ.Ε έσπευσαν σχεδόν ταυτόχρονα και απόλυτα συνεννοούμενα χωρίς περιστροφές να στοχοποιήσουν τους νέους ως αιτία του επερχόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας και φυσικά της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων.
Μας έχουν καταλογίσει σχεδόν τα πάντα, ότι είμαστε ανεύθυνοι, δεν σεβόμαστε τους συμπολίτες μας, συνεχίζουμε να πηγαίνουμε σε κλαμπ και πάρτι, να συνωστιζόμαστε στις πλατείες, για τις καταλήψεις στα σχολεία, τι και αν υπήρχαν σοβαρά ζητήματα στην εκπαίδευση, ουδείς όμως λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες και τα δεδομένα. Οι νέοι εκ των πραγμάτων κυκλοφορούν περισσότερο, καθώς αποτελούν την παραγωγική δομή της κοινωνίας και μάλιστα σε εργασίες που επιβάλλουν τη συνεχή μετακίνησή τους και την επαφή με συμπολίτες.
Όλο αυτό το διάστημα συνεχούς στοχοποίησης, οι νέοι ουδέποτε αποποιήθηκαν τις ευθύνες τους και τις υποχρεώσεις τους. Στα πλαίσια της έντονης φύσης τους και της αυτονόητης κοινωνικοποίησης, παρατηρήθηκε υπαίθριος συγχρωτισμός, δεδομένης βέβαια και της οικονομικής δυσχέρειας που υφίστανται. Εντούτοις, η μη τήρηση των μέτρων είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αρκεί μια βόλτα στους δρόμους.
Απεναντίας, δεν ακούστηκαν ούτε μια φορά οι πραγματικές ευθύνες της πολιτείας. Θυμάται κανείς τους αξιωματούχους της χώρας να προσκαλούν τουρίστες μέσω διαφημίσεων υποσχόμενοι πως συγκαταλεγόμαστε στις πιο ασφαλείς χώρες του πλανήτη, ανοίγοντας άνευ όρων τα σύνορα, χωρίς να κάτσουν σε τραπέζι διαλόγου με τους ειδικούς. Όπως ήταν φυσικό η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου και η μη χρήση υποτυπωδώς τήρησης μέτρων δεν άργησε να φανεί με την εκτόξευση των κρουσμάτων.
Στην προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών υπερχρηματοδότησαν τα Μ.Μ.Ε. για ευνόητους λόγους και κάπου εκεί παρά την εμπειρία του πρώτου κύματος και τις επισημάνσεις των ειδικών, ξέχασαν να στηρίξουν οικονομικά τον οργανισμό πρωτοβάθμιας υγείας, καθώς σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ευρώπης σε τακτικά έξοδα, δημιουργώντας ένα κενό δράσης μεταξύ των δύο lockdown.
Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν τους νέους ως αποδιοπομπαίο τράγο και μιλούν για ατομική ευθύνη και τήρηση μέτρων, όταν παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση τα υγειονομικά μέτρα απ’ αρχής της πανδημίας, με άσκοπα ταξίδια, εικόνες αξιωματούχων σε ανέμελες στιγμές, με συγχρωτισμούς στους χώρους λατρείας δίχως μάσκες, με φιέστες συνωστισμού στις κεντρικές πλατείες μεγαλουπόλεων.
Για όλα φταίνε οι νέοι, ακόμη και όταν ως πολιτεία συνολικά αδυνατούν να ελέγξουν τους θεσμούς, επιτρέποντας να συμβούν τόσο ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου όσο και των Θεοφανίων, και στις δύο περιπτώσεις με δική τους ευθύνη και παρά τις επισημάνσεις της ειδικής επιστημονικής επιτροπής.
Οι νέοι από την έναρξη της πανδημίας έδειξαν έτοιμοι να συμβάλουν στην υλοποίηση αυτού του δύσκολου έργου. Από την άλλη, η εμφανής έλλειψη εκπροσώπων νέας γενιάς κοινοβουλευτικά, δημιουργεί ένα κενό χώρου έκφρασης των συναισθημάτων απαισιοδοξίας και φόβου που τους διακατέχει για το μέλλον.
Ιδιαίτερα ανησυχητικές θεωρούνται οι απόψεις σας για τους νέους, αν αναλογιστεί κανείς ότι ψηφίζουν από τα 17. Ευθύνη όλων είναι η τήρηση των μέτρων, η διαχείριση όμως της πανδημίας είναι αποκλειστικά δική σας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass