Προτάσεις αγροτών Ζαγοράς

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις καλλιέργειες

Δημοσίευση: 12 Απρ 2021 15:16

Έχει περάσει ένας χρόνος από τις σαρωτικές ζημίες που υπέστησαν τα μήλα μας από τη χαλαζόπτωση τον Μάιο του 2020.


Οι αγρότες της Ζαγοράς, Πουρίου και Μακρυράχης -αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς- πάθαμε μεγάλη ζημιά, κυρίως σε μήλα και κεράσια και απαιτούμε την πλήρη και άμεση αποζημίωση στο 100% από τον ΕΛΓΑ, με τιμή ανά κιλό προσαυξημένη κατά 30% λόγω των ΠΟΠ προϊόντων μας, κάτι που άλλωστε αναφέρει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και μας είχαν υποσχεθεί οι κυβερνητικοί βουλευτές. Παρόλα αυτά το ΠΟΠ δεν καταβλήθηκε στους αγρότες που αποζημιώθηκαν στο Πουρί και στη Μακρυράχη, ενώ η Ζαγορά δεν έχει αποζημιωθεί ακόμη, παρόλο που έγινε την ιδία χρονική στιγμή η ζημία. Βέβαια από παχιά λόγια είμαστε χορτάτοι, όπως είχαμε προαναφέρει σε προηγούμενη ανακοίνωση. Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πολιτική, όχι μόνο αυτής της Κυβέρνησης, αλλά και των προηγουμένων κυβερνήσεων αδυνατεί να σκύψει στα λαϊκά προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και να δώσει λύσεις.
Τα προβλήματα έχουν οξυνθεί, οι αγρότες τις Ζαγοράς αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τις δηλώσεις στα μεγαλοκάναλα και τις φθηνές δικαιολογίες και να πάρει θέση στο πρόβλημα άμεσα και να καταλάβει, ότι εμείς οι αγρότες δουλεύουμε σε αντίξοες συνθήκες με τσαπιά και θκέλια, χωρίς υποδομές σε οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία, δίκτυο άρδευσης, κ.ά. Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί αγρότες της περιοχής μας δεν μπορούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα, διότι είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που χτυπάει την περιοχή μας η χαλαζόπτωση. Για αυτόν τον λόγο είχαμε ζητήσει τον συμψηφισμό των οφειλών του ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, αλλά ούτε αυτό έγινε, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να έχουν μεγάλο πρόβλημα και να κινδυνεύουν να χάσουν την αποζημίωση. Η Κυβέρνηση για μία ακόμα φορά δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
* Άμεση αποζημίωση του ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες της Ζαγοράς.
* Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει το 100% της ζημιάς και με κρατική επιχορήγηση.
* Συμψηφισμό των οφειλών του ΕΛΓΑ με την αποζημίωση.
* Απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων, κατά 30% όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ σε βιολογικά και ΠΟΠ προϊόντα.
* Επαναφορά στα 51 λεπτά ανά κιλό, από 45 που από φέτος μείωσε η Κυβέρνηση, καθώς η περιοχή είναι ορεινή και η καλλιέργεια πραγματοποιείται χειρωνακτικά.
* Πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας σε όλη την περιφέρεια.
* Εγγύηση απαλλαγής καταβολών ΕΝΦΙΑ και ΕΦΚΑ για όσο διαρκέσει η κρίση, καταλήγει η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass