Τίμησαν τα 100 χρόνια της Ολυμπιάδας και τους προγόνους - πρόσφυγες

ΛΙΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2021 16:10

10 Απριλίου 1921 - 10 Απριλίου 2021! Ιστορική επέτειος για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ολυμπιάδας Ελασσόνας, αλλά τα συνεχιζόμενα περιοριστικά προληπτικά μέτρα κατά του «Covid-19» ...ανέβαλαν τις όποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Εξαίρεση αποτέλεσε η λιτή εκδήλωση μνήμης που οργάνωσαν η Κοινότητα Ολυμπιάδας του Δήμου Ελασσόνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Ολυμπιαδιτών «Το Ματζικέρτ», που πραγματοποιήθηκε με αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Αρχικά, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ολυμπιάδας, όπου λειτούργησε ο εφημέριος του χωριού π. Αναστάσιος Λιλτσής, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων όλων αυτών που ήλθαν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, ακολούθησε τρισάγιο μπροστά στην προτομή του ιδρυτή του χωριού και δασκάλου Χριστόφορου Τσέρτικ.
Στην προτομή του, που κοσμεί την Ολυμπιάδα, υπάρχει το παρακάτω σύντομο βιογραφικό του:
«Χριστόφορος Σ. Τσέρτικ. Γεννήθηκε το 1896 στο Μίτζικερτ του Καυκάσου. Αξιωματικός του Ρωσικού Στρατού. Οπλαρχηγός των Ελλήνων του Πόντου και των Τούρκων. Δάσκαλος και πρωτεργάτης της δημιουργίας της Ολυμπιάδος.
Βραβευμένος από την Πολιτεία για την κοινωνική του δράση. Απεβίωσε στις 20 Οκτωβρίου του 1981».
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους διοργανωτές, σχετικά με την ιστορική επέτειο της Ολυμπιάδας Ελασσόνας:
«Εμείς, οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, των Ελλήνων της Λίτσασας και του Ματζικέρτ, τιμήσαμε σήμερα τους πρόσφυγες – προγόνους μας, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του χωριού μας, της «Ολυμπιάδας μας», που είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου.
Έχοντας ως παρακαταθήκη τους αγώνες, τη δύναμη της δημιουργίας και τον πολιτιστικό πλούτο των Προγόνων μας, ορίζοντας και πυξίδα μας είναι να καταστούμε άξιοι συνεχιστές τους! Χρόνια πολλά!».
Στη λιτή εκδήλωση μνήμης βρέθηκαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας Γιώργος Ταμουρίδης, ο πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού επαρχίας Ελασσόνας Γιάννης Τσερτικίδης και ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Ολυμπιαδιτών «Το Ματζικέρτ» Μιχάλης Κανωτίδης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, πριν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, το κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ολυμπιάδας «ντύθηκε» - φωτιζόταν κάθε βράδυ με τα εθνικά «χρώματα», τα «γαλανόλευκα», ως μια ένδειξη τιμής τόσο για τη μεγάλη ιστορική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση (1821 - 2021) όσο και για την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της Ολυμπιάδας Ελασσόνας (1921 - 2021).

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Φωτ.: Μιχάλης Κανωτίδης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass