Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα αρχιτεκτονική πρόταση για τη Βιβλιοθήκη Ελασσόνας

ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Ν. ΓΑΤΣΑΣ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2021 18:22

Στην αρχιτεκτονική και λειτουργική αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ελασσόνας σε νέο χώρο θα προχωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα ο Δήμος Ελασσόνας, μετά τη σύμβαση που υπέγραψε ο δήμαρχος κ. Ν. Γάτσας με την αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Χρ.

Μητράκα για την κατάθεση αρχιτεκτονικών προτάσεων.
Στην υπογραφή της σύμβασης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Δήμου, παρέστη ο Ελασσονίτης σχεδιαστής εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κ. Κων. Φώλλας, ο οποίος θα συνεργαστεί με την κ. Μητράκα, προκειμένου να παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαμόρφωση χώρου Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας, στον χώρο που στεγάζει σήμερα την ΑΕΝΟΛ Α.Ε.
Ο κ. Γάτσας δήλωσε με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης: «Ο Δήμος Ελασσόνας ξεκινά σήμερα μία δημιουργική συνεργασία με δύο νέους επαγγελματίες σχεδιαστές για την αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και τη μεταστέγασή της στο Πνευματικό Κέντρο. Ο νέος διαμορφωμένος χώρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα την καταστήσει κέντρο έρευνας, πληροφόρησης και πολιτισμού. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την αρχιτεκτονική πρόταση των σχεδιαστών, που αν κρίνουμε από προηγούμενες δουλειές τους θα είναι άκρως εντυπωσιακή».
ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Δήμος Ελασσόνας προτίθεται να προβεί σε μεταστέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ελασσόνας από το Πνευματικό Κέντρο Βασ. Κυλώνη στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου Ελασσόνας, όπου στεγάζεται σήμερα η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας. Σκοπός είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση και η ανανέωση της υποδομής, με επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της λειτουργίας της, λαμβάνοντας υπόψη τους σύγχρονους προβληματισμούς μετά και την αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης.
Οι δράσεις οι οποίες προτείνονται θα τη μετατρέψουν από απομονωμένη νησίδα σε έναν δυναμικό και σύγχρονο χώρο πληροφόρησης, έρευνας και πολιτισμού. Για την υλοποίηση του έργου ο Δήμος θα αναζητήσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία στα οποία θα υποβάλλει τις προτάσεις του.
Στο πλαίσιο του αντικειμένου και σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας θα τεθούν οι βασικές αρχές και κατευθύνσεις που θα διέπουν το τελικό αποτέλεσμα. Το παραδοτέο θα περιλαμβάνει τη συνεργασία σε επίπεδο αρχιτεκτονικών σχεδίων και προμετρήσεων εξοπλισμού και κατασκευών, ώστε να μπορεί η τεχνική υπηρεσία να εκπονήσει οριστική μελέτη και να την υποβάλλει προς έγκριση σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Πιο συγκεκριμένα, στον πρώτο όροφο του κτιρίου (πρόσβαση ισογείου από την οδό Δημάρχου Χρ. Βλαχοδήμου) όπου θα διαμορφωθεί ο χώρος της βιβλιοθήκης, διατίθενται συνολικά τέσσερις αίθουσες, δύο χώροι για τουαλέτες και ένας χώρος τουαλέτας ΑμεΑ. Το συνολικό εμβαδόν των χώρων αυτών είναι 225,60 τ.μ. (χωρίς τις εξωτερικές τοιχοποιίες). Ο νέος σχεδιασμός της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει αναγνωστήριο, αίθουσα τεχνολογίας, αναγνωστήριο για παιδιά και μία αίθουσα για το διοικητικό και βιβλιοθηκονομικό προσωπικό.

Σχετικά Άρθρα