Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενα λάθος της γραφειοκρατίας αθώωσε 5 κλέφτες!

«ΝΤΡΟΠΗ» ΦΩΝΑΖΑΝ ΧΘΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΣΕ ΚΛΗΤΗΡΙΑ ΘΕΣΠΙΣΜΑΤΑ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ «ΛΑΔΙ» 5 ΔΡΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΟΝΟΥΣ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 24 Απρ 2021 20:01

Την οργισμένη αντίδραση δεκάδων αγροτών από χωριά των Φαρσάλων και του Κιλελέρ προκάλεσε χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, σύμφωνα με την οποία, για ένα λάθος των δικαστικών υπηρεσιών κρίθηκαν άκυρα τα κλητήρια

θεσπίσματα και τελικά παύτηκε - λόγω παραγραφής - η δίωξη σε βάρος πέντε τουλάχιστον κλεφτών που ρήμαξαν αποθήκες, κλέβοντας δεκάδες τόνους σπόρων και λιπασμάτων.
Τη δικαιολογημένη αντίδραση των αγροτών που βρέθηκαν χθες στα Δικαστήρια, προκάλεσε μια τυπική παράλειψη στη διαδικασία, καθώς τα κλητήρια θεσπίσματα των κατηγορουμένων δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα και την υπογραφή του - συνταξιοδοτηθέντος πλέον - Εισαγγελέα Εφετών που τα εξέδωσε προ ετών, «εγκλωβίζοντας» έτσι το χθεσινό Δικαστήριο που έκανε τελικά δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης που κατέθεσε ένσταση ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος.
Η μετατροπή επίσης του αδικήματος, λόγω του ποσού, από κακούργημα σε πλημμέλημα μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το 2019, είχε ως αποτέλεσμα να παρέλθει η πενταετία από την τέλεση των αδικημάτων (το 2014), με αποτέλεσμα να παραγραφούν τα αδικήματα και το χθεσινό Δικαστήριο, χωρίς να έχει άλλη επιλογή, να αποφασίζει την οριστική παύση της δίωξης.
Η υπόθεση ενδεχομένως να παρουσιάζει νομικό ενδιαφέρον για το πώς μια παράλειψη, ένα λάθος των ίδιων των δικαστικών υπηρεσιών όπως η μη σφράγιση εγγράφου, οδήγησε στην ακύρωση του κλητηρίου θεσπίσματος, της έγγραφης ειδοποίησης δηλαδή που έλαβαν οι κατηγορούμενοι προκειμένου να παραστούν στο Δικαστήριο. Προκάλεσε ωστόσο το λαϊκό αίσθημα και την οργή ανθρώπων που ζημιώθηκαν από τους κλέφτες, ενώ χθες, μάταια ανέμεναν την απονομή δικαιοσύνης.
Με τους δεκάδες Λαρισαίους αγρότες - θύματα των κλεφτών να διαμαρτύρονται χθες εντός του Δικαστηρίου για την εξέλιξη φωνάζοντας «ντροπή», να αναρωτιούνται με ένταση «εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει» και πως «οι κλέφτες είναι ελεύθεροι», προσθέτοντας επίσης πως «εμείς ήρθαμε όλες τις φορές στα Δικαστήρια όταν μας κάλεσαν» βλέποντας ότι χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρισκόταν μόνο ένας από τους πέντε δράστες.
ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
Σύμφωνα με την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Λάρισας, ως δράστες των κλοπών φέρονται ένας Λαρισαίος αγρότης και τέσσερις Αλβανοί υπήκοοι (σ.σ. ένας έκτος συνεργός δεν έχει ταυτοποιηθεί), ενώ στις δύο αποθήκες του Λαρισαίου αγρότη σε Νίκη και Αγροκήπιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 348 σακιά με σιτάρι συνολικού βάρους περίπου 16 τόνων και 550 σακιά λίπασμα διαφόρων εταιρειών, συνολικού βάρους περίπου 20 τόνων.
Τις έπραξαν αυτοί για τους οποίους χθες παύθηκε η δίωξη; Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στο κατηγορητήριο, οι δράστες τον Νοέμβριο του 2014 στην Ανω Σκοτούσα Φαρσάλων από δυο σπίτια έκλεψαν ένα φορτηγό αυτοκίνητο, αλλά και όσες ηλεκτρικές συσκευές και μηχανήματα βρήκαν.
Όπως ένα ψυγείο, έναν καταψύκτη, ένα πλυντήριο ρούχων, ένα ατμοσίδερο, μια πρέσα, έναν αεροσυμπιεστή, ένα σκαπτικό μηχάνημα κήπου, ένα πιεστικό μηχάνημα, ένα κανόνι ποτίσματος, δύο τροχούς κοπής, δύο ηλεκτρικά τρυπάνια, μία τηλεόραση με τον αποκωδικοποιητή και το DVD, ένα αερόθερμο, ρούχα, παπλώματα, κουβέρτες, μια ηλεκτροσυγκόλληση, μια φρέζα, ένα αλυσοπρίονο, μια μεσινέζα, μια κασετίνα με εργαλεία, ένα ποδήλατο, ένα αυτοκινούμενο όχημα παιδικό (γουρούνα), καθώς και εργαλεία. Ορισμένα εκ των οποίων βρέθηκαν στην αποθήκη του Λαρισαίου αγρότη, ο οποίος όταν συνελήφθη το 2015 αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Στο Θετίδιο Φαρσάλων, την 1η /7/ 2015 οι δράστες αφαίρεσαν από καρότσα γεωργικού ελκυστήρα, που βρισκόταν εντός περιφραγμένου οικοπέδου 2.800 κιλά λίπασμα, άγνωστη ποσότητα πετρελαίου και μία φορητή ηλεκτροσυγκόλληση.
Στο Αχίλλειο, στις 10-8-2015, αφαίρεσαν από επιχείρηση μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων-ειδών άρδευσης, όπως βάνες, λάστιχα, πλαστικούς δακτυλίους σωλήνων άρδευσης, βανάκια γραμμής, ραντάρ σύνδεσης γεωργικών ελκυστήρων, ιμάντες βίδες, φίλτρα λαδιού, διάφορα κλειδιά κλπ, συνολικής αξίας 6.000 ευρώ, εκ των οποίων δύο ραντάρ σύνδεσης γεωργικών ελκυστήρων, ελαστικούς δακτυλίους για σωλήνες άρδευσης, πλαστικές κεφαλές σύνδεσης σωλήνων άρδευσης και διάφορα συστολικά - υδραυλικά ανταλλακτικά.
Στο Αγροκήπιο στις 27-10- 2015 αφαίρεσαν από αποθήκη 417 σακιά τα οποία περιείχαν 20.850 κιλά σκληρό σιτάρι. Στον Άγιο Κωνσταντίνο στη 1-11-2015 αφαίρεσαν ένα ΙΧ φορτηγό το οποίο χρησιμοποίησαν στις κλοπές που ακολούθησαν. Στο Ρήγαιο την ίδια ημέρα αφαίρεσαν από αποθήκη 109 σακιά σπόρου σιταριού, συνολικού βάρους 5,45 τόνων. Στον Άγιο Γεώργιο στις 3-11-2015 αφαίρεσαν από πλατφόρμα που βρισκόταν εντός περιφραγμένου οικοπέδου,185 σακιά με σύνθετο λίπασμα.
Στο Θετίδιο στις 4-11-2015 αφαίρεσαν από αύλειο χώρο αποθήκης 125 σακιά λιπάσματος συνολικού βάρους 6 τόνων. Το ίδιο έπραξαν τις επόμενες ημέρες στο Δίλοφο, στην Αγία Τριάδα και στο Λοφίσκο, κλέβοντας συνολικά, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, 13 αποθήκες σε ισάριθμα χωριά.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες με το κλεμμένο ΙΧ φορτηγό έπραξαν τις κλοπές σε αποθήκες αφαιρώντας, κατά κανόνα, μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων, που έπειτα εναπόθεταν στις δύο αποθήκες όπου έγινε η έρευνα «με σκοπό τη χρησιμοποίηση από τους ίδιους ως αγροτικά εφόδια ή τη μεταπώλησή τους».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ