Δεύτερη Μεγ. Παρασκευή …σε καιρό πανδημίας

Η «ΧΑΡΜΟΛΥΠΗ» ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ … ΣΤΗ «ΣΚΙΑ» ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΩΝ

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2021 16:40

«...Ο Δεσπότης πάντων, καθοράται νεκρός, και εν μνήματι καινώ κατατίθεται, ο κενώσας τα μνημεία των νεκρών.

Η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ, και θανάτω σου τον θάνατον ώλεσας, και επήγασας τω κόσμω, την ζωήν...».
«Εν καινώ μνημείω κατετέθης, Χριστέ, και την φύσιν των βροτών ανεκαίνισας, αναστάς θεοπρεπώς εκ των νεκρών...».
Με καλοκαιρινό καιρό, αλλά και κάτω από τις «σκιές» της πανδημίας και των πρόσφατων σεισμών ξεχωριστή κατάνυξη, περισυλλογή, συγκίνηση, και για την πόλη της Ελασσόνας, αλλά και τη γύρω περιοχή, που έζησαν για μία ακόμα χρονιά, έστω και με περιορισμούς, την κορύφωση του Θείου Δράματος, τη φεγγοβολή της «χαρμολύπης» της Μεγάλης Παρασκευής.
Σίγουρα ήταν ακόμα μια περίεργη και διαφορετική Μεγάλη Παρασκευή και στην Ελασσόνα, ημέρα που η συγκίνηση θεωρείται δεδομένη, ημέρα όπου το θείο και η παράδοση «αγκαλιάζονται» με το συναίσθημα, που οι θύμησες, οι παιδικές μνήμες και η νοσταλγία του καθένα μας ενώνονται με το πένθιμο αλλά και το όμορφο σκηνικό, με τα ξεχωριστά «χρώματα και αρώματα» της άνοιξης. Δεύτερη Μεγ. Παρασκευή σε καιρό πανδημίας...
Όλα έδειχναν διαφορετικά και στη φετινή Μεγάλη Παρασκευή χωρίς τις καθιερωμένες περιφορές Επιταφίων, χωρίς επισκέπτες και περαστικούς προσκυνητές. Αλλά, η εικόνα δεν ήταν «βουβή», όπως πέρυσι, αφού δεκάδες άτομα πηγαινοέρχονταν για να προσκυνήσουν τους λιτούς Επιταφίους με σειρά και τάξη και με τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα κατά του ιού και βέβαια με αρκετό κόσμο στην αγορά για τα πασχαλινά ψώνια και όχι μόνο.
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, χθες το πρωί, με μικρή και ελεγχόμενη συμμετοχή πιστών, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Ίδιο «σκηνικό», το απόγευμα - βράδυ, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου. Εγκώμια στον Ιησού, ύμνοι υπέροχοι - αριστουργήματα, και με σαφώς μικρότερη την παρουσία του κόσμου, αλλά και με κόσμο να βρίσκεται νοερά εκεί και να προσεύχεται για υγεία και για καλύτερες μέρες, και για απαλλαγή από όλο αυτό που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα.
Μνήμες, βιώματα, αναμνήσεις, θύμησες, σκέψεις για τον καθένα μας «στροβιλίζονται» όλα μαζί, μέσα σε μια παράξενη και πρωτόγνωρη εικόνα.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass