Ακρίβυνε η αγροτική γη στον κάμπο

Λόγω αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος σε φωτοβολταϊκά πάρκα

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2021 18:25

Του Γ. Ρούστα

Η δέσμευση εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας και βοσκοτόπων για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας από φωτοβολταϊκά απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους Θεσσαλούς, καθώς το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών για την αγροτική γη έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην τοπική οικονομία. Στον κάμπο τουλάχιστον όταν μιλάμε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναφερόμαστε κυρίως σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
Από τη μία έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων, καθώς όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας «μόνο στον Δήμο Τυρνάβου, έχουν δεσμεύσει οι εταιρείες 12.000 στρέμματα βοσκοτόπων, σε μία περίοδο που έγινε προσπάθεια από την Περιφέρεια για να καταγραφούν αυτές οι εκτάσεις ακόμη και με πουρνάρια, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μη χάνουν επιδοτήσεις από την Ε.Ε. και το προσεχές διάστημα καταθέτει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης σε προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Από την άλλη, το αγοραστικό ενδιαφέρον για μεγάλες εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν επενδύσεις για φωτοβολταϊκά έχουν αναβαθμίσει την αξία των αγροτεμαχίων, ιδιαίτερα των ξηρικών. Τα χωράφια που δεν διαθέτουν πρόσβαση σε επιφανειακά νερά για άρδευση απέφεραν στον ιδιοκτήτη π.χ. με χειμερινά σιτηρά, έναν τζίρο από 50 έως 70 ευρώ το στρέμμα. Έτσι μια προσφορά από εταιρεία για εκμίσθωση αυτής της έκτασης με τιμή 150-200 ευρώ\στρ. σε ετήσια βάση προφανώς θεωρείται συμφέρουσα. Στην περίπτωση πώλησης του χωραφιού η τιμή εκτινάσσεται στις 2.000-2.500 ευρώ.
ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ
Σύμφωνα με Λαρισαίους μεσίτες «η ζήτηση για τέτοιες εκτάσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένη και έχουν γίνει αρκετές αγοραπωλησίες, κυρίως σε χωράφια που βρίσκονται σε κολόνες (δίκτυο) της ΔΕΗ. Λιγότερες είναι οι εμπορικές πράξεις σε χωράφια υψηλής παραγωγικότητας».
Στον νομό Λάρισας οι αιτήσεις επενδυτών στη ΡΑΕ για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Πάρκων αφορούν στην παραγωγή ενέργειας ως και 10.000 MW. Όσον αφορά τους αγρότες του Νομού που αξιοποίησαν το Net metering για την παραγωγή ενέργειας με στόχο τον συμψηφισμό με τη ΔΕΗ και εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1 MW, αυτοί ανέρχονται σε 70. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τα μικρά φωτοβολταϊκά των αγροτών σε εκτάσεις 5 ως 10 στρέμματα που δίνουν συμπληρωματικό εισόδημα στους παραγωγούς, αλλά η δέσμευση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων βοσκοτόπων ή καλλιεργήσιμων γαιών από ενεργειακούς κολοσσούς. Οι εκτάσεις που δεσμεύονται για Φ/Π είναι κυρίως οι ορεινές, μη παραγωγικές, οι οποίες έχουν χαμηλό αντίτιμο και αξιοποιούνταν συνήθως ως χορτολιβαδικές. Επίσης αγρότες, τα κτήματα των οποίων είναι διάσπαρτα και δεν εντάχθηκαν στον αναδασμό, εμφανίζονται περισσότερο θετικοί στην εκμίσθωση ή πώληση της γης τους, με στόχο ή τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν να αποκτήσουν χωράφια που γειτνιάζουν με τα ήδη υπάρχοντα, ώστε να μειώσουν το κόστος καλλιέργειας, κυρίως το αρδευτικό.
Χαρακτηριστική είναι η αγγελία σε γνωστή ιστοσελίδα αγοροπωλησίας ακινήτων Φαρσαλινού παραγωγού, ο οποίος για τετράγωνο οικόπεδο με αυτόνομη ιδιωτική άρδευση, με πλήρη στοιχεία εδαφοανάλυσης και υδατοανάλυσης, κατάλληλο για όλες τις καλλιέργειες ζητά 120 ευρώ / έτος / στρέμμα. Ωστόσο για μίσθωση σε εταιρεία που αφορά στην κατασκευή εγκαταστάσεων, το μίσθωμα θα διαμορφωθεί ανάλογα. Επιπλέον, στην τιμή περιλαμβάνεται και η ενοικίαση δικαιωμάτων ενιαίας ενισχύσεως 58 στρεμμάτων. Σε ενδεχόμενο μίσθωσης για μακροχρόνια χρήση (π.χ. κάνναβη, φωτοβολταϊκά) η τιμή ανά στρέμμα ανά έτος θα ανέλθει στα 200 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass