«Ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να αποζημιώσει στο 100%»

ΕΟΑΣΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2021 19:02

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φ. Καραγιάννη)
«Για να αποκαταστήσουμε τις αναλήθειες που ειπώθηκαν στη σύσκεψη της Π.Ε. Καρδίτσας, επισημαίνουμε ότι από τον κανονισμό του ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να πληρώσει αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής που υπέστησαν οι Καρδιτσιώτες αγρότες από τη θεομηνία της Κυριακής 20/6/2021».


Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην Καρδίτσα, παρουσία του Αντιπροέδρου κ. Σωτηρίου Γιαννακού και του Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Γιάννη Τσιούτρα.
Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ο κ. Τζέλλας τόνισε ότι οι ζημιές εκτείνονται σε τουλάχιστον 80.000 στρέμματα και είναι ολοκληρωτικές.
Και πρόσθεσε: «Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), άμεσα συγκάλεσε σύσκεψη με Α.Σ. και πληττόμενους αγρότες και ζητά να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να υπάρξει άμεση και δίκαιη εκτίμηση στο 100% της ζημιάς και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επίσης, καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους φορείς που συγκάλεσαν σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας χωρίς να καλέσουν την ΕΟΑΣΚ, τους εκπροσώπους δηλαδή του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στο νομό, γιατί φαίνεται πως ενοχλεί η διεκδικητική φωνή της αλήθειας των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων».

 

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΑΣΚ
Ο κ. Τζέλλας ήταν αρκετά καυστικός τόσο για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, όσο και στην εκδίκαση των ενστάσεων ενάντια στις χαμηλά πορίσματα των εκτιμήσεων του «Ιανού», ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους αγρότες μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΚ, να συνεχίσουν τον αγώνα διεκδικώντας:
• Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Πάγιο αίτημα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
• Να καταγραφούν και να αποζημιωθούν άμεσα στο 100%, από τον κρατικό προϋπολογισμό οι ζημιές σε στάβλους, θερμοκήπια, αποθήκες, σπίτια, εξοπλισμό, κλπ. Να μην ενταχθούν στα ΠΣΕΑ.
• Άμεσα να πληρωθούν οι αγρότες που αδικήθηκαν από τις αποζημιώσεις του «ΙΑΝΟΥ» και του πάγιου κεφαλαίου που καταστράφηκε, καθώς και αυτοί που δεν πληρώθηκαν την συνδεδεμένη στο βαμβάκι.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
• Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.
• Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική προστασία.
• Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
• Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
• Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.
Να σημειωθεί ότι σε σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων που έγινε το βράδυ της Τρίτης 22/6/2021, η ΕΟΑΣΚ αποφάσισε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 25/6 και ώρα 10.00 πμ στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα. Επιπλέον, τη συμμετοχή της την Κυριακή 4/7 και ώρα 8.30 μ.μ. στο συλλαλητήριο – συναυλία που οργανώνει το συντονιστικό αγώνα για τα Άγραφα στην Πλατεία Παυσίλυπου της Καρδίτσας, ενάντια στα αιολικά και με αίτημα να κατασκευαστούν τα αντιπλημμυρικά και άλλα απαραίτητα έργα υποδομής στο Ν. Καρδίτσας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass