«Πράσινες μπίζνες με την ευλογία της εκκλησίας»

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2021 16:01

Η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η διοίκηση Καλογιάννη στον Δήμο Λαρισαίων, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, κ.ά. φέρνει στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο τη δημιουργία μιας νέας «ενεργειακής κοινότητας» δυναμικότητας 3MW, επένδυση ύψους 2.000.000 ευρώ, με τη

συμμετοχή και άλλων νομικών προσώπων του Δήμου, όπως και της εκκλησίας. Πιο συγκεκριμένα, η μετοχική σύνθεση της ενεργειακής κοινότητας έχει ως εξής. Με ποσοστό 40% και κεφάλαιο 8.000 ευρώ ο Δήμος Λαρισαίων, η Δημοτική Πινακοθήκη με 3.000 ευρώ και 15%, το ΔΩΛ (Ωδείο) με 3.000 ευρώ και 15%, η ΔΗΚΕΛ με 3.000 ευρώ και 15% και η Ιερά Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου με 3.000 ευρώ και 15%.
Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί κομμάτι μόνο του συνολικού «νέου ενεργειακού σχεδιασμού» όπως τον έχει ονομάσει η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κ.ά. Καθώς πρόκειται να επακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις σε ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά πάρκα) μέσα από την εκμετάλλευση των δημοτικών εκτάσεων του Δήμου, κυρίως τα χωράφια των κοινοτήτων που κληρονόμησε ο Δήμος από τη συνένωσή του με τους όμορους Δήμους Κοιλάδας - Γιάννουλης. Πιο συγκεκριμένα, στα σχέδιά του είναι η υλοποίηση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 20 MW και ενός ακόμα 8 MW για την παραγωγή και προμήθεια ενέργειας. Ενώ παρόμοια σχέδια έχει ανακοινώσει και η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ με ανάλογες επενδύσεις ύψους 4.000.000 ευρώ.
Η απόφαση αυτή είναι κομμάτι της Ευρωενωσιακής στρατηγικής για την απελευθέρωση της ενέργειας, που υλοποιούν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ, που πατάει πάνω στο έδαφος που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό εξάλλου ομονοούν όλοι τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τη Δημοτική Αρχή μέχρι το γραφικό ακροδεξιό. Γιατί αποδέχονται αυτήν την πολιτική, η οποία έχει ρίξει σε ενεργειακή φτώχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά και στη χώρα μας. Μόνο να δει κανείς τις χιλιάδες διακοπές ρεύματος για χρέη μέχρι την εκπνοή του 2020 και στα μισά του 2021, εκ των οποίων πολλές στις λαϊκές περιοχές, είναι παραπάνω από φανερό ποιον ευνοεί αυτή η στρατηγική.
Αλλά όχι μόνο αυτό, είναι χαρακτηριστικές οι επιπτώσεις από την επιβολή του λεγόμενου φιλοπεριβαλλοντικού τέλους για τις ΑΠΕ, που έχει οδηγήσει στη σημαντική αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρισμού, τις ανεμογεννήτριες που ξεφυτρώνουν σαν τα «μανιτάρια» στα βουνά της Θεσσαλίας και ολόκληρης της χώρας και τις «φωτοβολταϊκές επενδύσεις» που οδήγησαν στη χρεοκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών, με κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κ.ά. Παράλληλα μέσα από την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης, που μπορούν να προμηθεύουν με υψηλής ποιότητας και φθηνά προϊόντα τα λαϊκά νοικοκυριά του τόπου μας, καθιστώντας τον λαό μας άμεσα εξαρτημένο από τις εισαγωγές πανάκριβων και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων διατροφής».
«Η διοίκηση Καλογιάννη και οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης με προκάλυμμα τη λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία», προσπαθούν να προωθήσουν τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή μας, υλοποιώντας κατά γράμμα τις κυβερνητικές και Ε.Ε. κατευθύνσεις. Με βάση την έως τώρα συγκεντρωμένη πείρα, με μαθηματική ακρίβεια η απελευθέρωση της ενέργειας και με το εργαλείο των «ενεργειακών κοινοτήτων», όχι μόνο δεν θα εξασφαλίζει «ρεύμα στους φτωχούς», όπως ισχυρίζονται η Δημοτική Αρχή Λάρισας και οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού. Και θα οδηγήσει τους φτωχούς να πληρώνουν δυσβάσταχτα για τους απόλυτα εξαθλιωμένους, ενώ από την άλλη οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα ενεργειακά σχήματα να θησαυρίζουν».
«Κατά συνέπεια το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ενεργειακές επενδύσεις ή όχι. Το ερώτημα από τη μεριά των λαϊκών συμφερόντων πρέπει να είναι: Ενέργεια προς όφελος ποιανού, του λαού ή των επιχειρηματικών ομίλων;
Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες της πόλης, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από το «νέο φρούτο» των «Ενεργειακών κοινοτήτων». Χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους για να μη μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό και μικρομάγαζο χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση, αλλά και για ενέργεια που θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί μόνο τότε, μέσα σε έναν κοινωνικοποιημένο ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας μπορούν να απολαμβάνουν ενέργεια επαρκή, φθηνή και φιλική στο περιβάλλον.
Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως και οι εκπρόσωποί μας στα νομικά πρόσωπα του Δήμου θα καταψηφίσουμε αυτήν τη συμφωνία, γιατί είμαστε ενάντια σ’ αυτήν τη στρατηγική και στις «ενεργειακές κοινότητες», διότι αυτές αποτελούν «όχημα» κερδοφορίας του κεφαλαίου και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, Π. Κρίκης, Ι. Παναγιώτου και Γ. Παπαδούλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass