Κέλλας: Να δοθεί οικονομική ενίσχυση σε παράκτιους αλιείς

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2021 16:28

Την οικονομική ενίσχυση και των πληγέντων από την πανδημία παράκτιων αλιέων, που εξαιτίας της αλλαγής του αλιευτικού τους σκάφους και του νέου αριθμού μητρώου (ΑΜΑΣ) που έλαβαν, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Μέτρο «Προσωρινή Παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων» του ΕΠΑΛΘ, ζητά ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ,

βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και Σπήλιο Λιβανό.
Σημειώνεται, ότι με παρέμβαση του Λαρισαίου πολιτικού, είχε ξεπεραστεί το πρόβλημα με την απουσία δορυφορικής ένδειξης αυτόματου εντοπισμού (VMS), με την αξιοποίηση των αλιευτικών ημερολογίων, ως τρόπου τεκμηρίωσης της παύσης εργασίας και είχαν ενταχθεί στο Μέτρο οικονομικής ενίσχυσης, λόγω πανδημίας και οι παράκτιοι αλιείς.
Ο Λαρισαίος πολιτικός στην ερώτησή του αναφέρει:
«Στις προϋποθέσεις για την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους Παράκτιους Αλιείς, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού και την ένταξή τους στο Μέτρο “Προσωρινή Παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων”, του ΕΠΑΛΘ, προβλέπεται το αλιευτικό σκάφος να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 120 μέρες εργασίας τα δυο τελευταία έτη (2019, 2020), ώστε να δύναται να αποζημιωθεί για έως 90 ημέρες παύσης εργασίας.
Πολλοί ενεργοί αλιείς, όμως, αλλάζουν συχνά τα αλιευτικά τους σκάφη προκειμένου να είναι πιο αξιόπλοα και σύγχρονα, με αποτέλεσμα για όσους έχουν προχωρήσει σε αντικατάσταση του σκάφους εντός του 2020, μετά από έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Αλιείας της Περιφέρειας, να μεταφέρεται η υπάρχουσα άδεια στο νέο σκάφος. Με αυτή όμως τη διαδικασία, το σκάφος παίρνει νέο αριθμό μητρώου (ΑΜΑΣ) από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και έτσι ο αλιέας, ενώ έχει μια πολυετή συνεχόμενη επαγγελματική δραστηριότητα, φαίνεται στο Μητρώο πως εργάζεται για λίγους μήνες και προφανώς δεν συμπληρώνει τις 120 μέρες εργασίας, που προϋποθέτουν την ένταξη στο Μέτρο “Προσωρινή Παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων”».
Ο κ. Κέλλας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αρθεί η εν λόγω αδικία εις βάρος των Παράκτιων Αλιέων, που επλήγησαν από την πανδημία και να τύχουν της οικονομικής ενίσχυσης που προβλέπεται στο Μέτρο “Προσωρινή Παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων”, του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2021.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass