Δυναμική κινητοποίηση αγροτών με τρακτέρ

Στον Παλαμά για άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2021 19:20

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)
Πολλοί αγρότες με τρακτέρ από χαλαζόπληκτες περιοχές του Δήμου Παλαμά συμμετείχαν σε κινητοποίηση που διοργάνωσε στον περιφερειακό της πόλης η ΕΟΑΣΚ, για να διατρανώσουν την απαίτησή τους για εκτιμήσεις και αποζημιώσεις εδώ και τώρα από τον ΕΛΓΑ.


Επίσης, εξέφρασαν έντονη ανησυχία διότι ο Οργανισμός έχει καθυστερήσει σημαντικά την εκδίκαση των ενστάσεων για τις χαμηλές εκτιμήσεις των ζημιών του «Ιανού».
«Ο κάμπος στην περιοχή μας αντί να είναι πράσινος τέτοια εποχή, «χρωματίστηκε» καφέ, αφού οι πληγές από το πρόσφατο χαλάζι, αλλά και τις συνεχείς ζημιές προηγούμενων ακραίων καιρικών φαινομένων είναι ακόμη ανοιχτές σε χιλιάδες στρέμματα κυρίως με βαμβάκια, σιτάρια, τριφύλλια, αμπέλια, πεπόνια, καλαμπόκια και οπωροκηπευτικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κώστας Τζέλλας.
«Διεκδικούμε – πρόσθεσε – άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις στο 100%. Ο ΕΛΓΑ συνεχίζει να διατηρεί έναν αναχρονιστικό κανονισμό προκειμένου να εξυπηρετήσει την οικονομική του πολιτική που δεν ανταποκρίνεται στις τεράστιες ανάγκες που δημιούργησαν οι δυσμενείς συνέπειες της κλιματική αλλαγής. Διατείνονται για αποζημιώσεις στο 100%, αλλά αποφεύγουν να πουν την αλήθεια στους αγρότες, ότι ο κανονισμός δεν προβλέπει τέτοιο ύψος αποζημιώσεων».
Ο κ. Τζέλλας έκανε ειδική αναφορά στην απουσία του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ. Νίκου Δούκα, ο οποίος ήταν πιθανό να επισκεφθεί τον Παλαμά, αλλά τελικά δεν το έκανε.«Η ηγεσία του ΕΛΓΑ προτιμά να μιλά και να δίνει υποσχέσεις για τα αγροτικά ζητήματα που τον αφορούν εκεί όπου δεν υπάρχει αντίλογος και όχι ενώπιον των παραγωγών που μπορούν με επιχειρήματα να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς της» είπε.
Και υπογράμμισε: «Απαιτούμε καταβολή των αποζημιώσεων στο χρόνο που θα πουλούσαν οι πληγέντες την παραγωγή τους, δηλαδή από τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο (σιτηρά, σταφύλια, πεπόνια, καλαμπόκια) μέχρι και το Νοέμβριο (βαμβάκια). Φυσικά δεν δεχόμαστε δικαιολογίες περί έλλειψης χρημάτων διότι σε άλλους κλάδους μοιράζονται εκατομμύρια ευρώ! Εκεί που τα βρίσκουν και για μας δεν υπάρχουν λεφτά; Εξάλλου, οι αγρότες έπαθαν τις ζημιές και όχι ο ΕΛΓΑ, άρα χρειάζονται εδώ και τώρα αποζημιώσεις. Αυτοί που έχουν την ευθύνη, ας αναλάβουν το βάρος για να μειωθεί το κόστος των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιεργητές».
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ ζήτησε ο ΕΛΓΑ να αλλάξει ριζικά όχι μόνον τον κανονισμό, μα και τη σημερινή λειτουργία του και να εξοπλιστεί με σύγχρονα μέσα για να αντιμετωπίσει τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Τζέλλας έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι στις διεκδικήσεις του αγώνα περιλαμβάνονται επίσης:
- Η επίλυση των πολλών αρδευτικών προβλημάτων που οφείλονται στη φανερή έλλειψη σύγχρονων έργων υποδομής και αντιπλημμυρικών και στις ελλείπεις παρεμβάσεις μετά τον «Ιανό», καθώς υπάρχουν πολλά κανάλια που δεν έχουν καθαριστεί και φράγματα που δεν έχουν επισκευαστεί.
- Η θέσπιση του «αγροτικού πετρελαίου» που ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί όταν ήταν στην αντιπολίτευση το κόμμα της Ν.Δ. και κατά πως δείχνουν τα πράγματα μάλλον θα αποτελέσει ξανά δέσμευση στις επόμενες εθνικές εκλογές.
- Η λήψη μέτρων μείωσης του πολύ υψηλού σήμερα κόστους παραγωγής στην Ελλάδα που αφαιρεί ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα από τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους.
Στη δυναμική κινητοποίηση των αγροτών, τη συμπαράστασή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου ο οποίος επισκέφθηκε το σημείο της διαμαρτυρίας και αντάλλαξε απόψεις για τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Οι κινητοποίηση έγινε υπό τη διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας και της τροχαίας η οποία απέκλεισε για λόγους ασφαλείας, πάνω από δυο ώρες, το ένα ρεύμα κυκλοφορίας του περιφερειακού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass