Συστάσεις σε βαμβακοπαραγωγούς

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2021 16:32

ΤΡΙΚΑΛΑ (Της ανταποκρίτριάς μας)
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Τρικάλων για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Την εποχή αυτή, ως προς τις διαπιστώσεις, έχει συγκομιστεί περίπου το 80% της παραγωγής σύσπορου βαμβακιού . Το πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου επικράτησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες (41°-43°C)που δεν ήταν ευνοϊκές για την βαμβακοκαλλιέργεια και είχαν ως συνέπεια μικρή μείωση της παραγωγής περίπου 15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι μετέπειτα καιρικές συνθήκες τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο ήταν ευνοϊκές για την βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ οι βροχές που είχαμε κατά τον μήνα Οκτώβριο θα έχουν ως συνέπεια μείωση της παραγωγής (καραμελοποίηση) στα χωράφια που δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή βαμβακιού.
Συστήνεται στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έχουν προβεί σε αποφύλλωση, αυτή να γίνεται όταν είναι ανοικτό το 60% των καρυδιών, με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτορρυθμιστικά σκευάσματα. Για επιτυχή αποφύλλωση εφαρμόζονται πιστά και σχολαστικά οι οδηγίες της ετικέτας. Μη επιτυχής αποφύλλωση έχει ως συνέπεια την ξήρανση των φύλλων χωρίς να πέσουν από το φυτό, οπότε αυτά τρίβονται και κολλάνε στο σύσπορο βαμβάκι και δύσκολα αποχωρίζονται κατά την συγκομιδή.
Για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αποφυλλωτικών απαιτούνται θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 15-18°C, χαμηλή εδαφική υγρασία και να επικρατεί ηλιοφάνεια.
Υπενθυμίζεται επίσης μεταξύ άλλων, στους παραγωγούς, ότι για προϊόν καλύτερης ποιότητας, η συγκομιδή βαμβακιού πρέπει να γίνεται όταν αυτό δεν είναι υγρό, έχουν πέσει τα φύλλα των βαμβακόφυτων και έχει ανοίξει το σύνολο των ώριμων καρυδιών. Δεν συγκομίζουμε ποτέ μετά από βροχή, ούτε τις νυχτερινές ή τις πρωινές ώρες όπου υπάρχει ακόμα υγρασία στα χωράφια, κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass